Verden

Ferierende Reinfeldt får kraftig kritikk

Dro på ferie til Tyrkia to dager etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya.

Flere tusen mennesker samlet seg fredag på Sergels Torg i Stockholm for å minnes ofrene for terroraksjonenen i Oslo og på Utøya forrige fredag. Foto: FREDRIK PERSSON / Scanpix Foto: FREDRIK PERSSON

 • Jostein Ihlebæk
  Jostein Ihlebæk

Lørdag etter angrepene 22. juli holdt den svenske statsministeren en tale der han fordømte terrorhandlingene, og samme dag snakket han med statsminister Jens Stoltenberg på telefon. Utover det skal ikke den svenske statsministeren ha foretatt seg mye.

Men i dag skriver svenske avisen Aftonbladet at Reinfeldt dro på ferie til Tyrkia forrige søndag. Hvor lenge han blir på ferie er foreløpig uklart.

Kun to dager etter terrorangrepene mot Norge satt Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt seg på flyet mot ferieparadiset, sammen med sin kone og sikkerhetsvakter, ifølge avisen.

Massiv kritikk

Reinfeldt har vært helt fraværende i offentligheten den siste uken, og tausheten hans er blitt møtt med kraftig kritikk i Sverige.

Reinfeldts informasjonsmedarbeider Markus Friberg ønsker ikke å kommentere hvor statsministeren befinner seg, og sier at statsministeren heller ikke ønsker å kommentere kritikken mot ham.

Sveriges største avis, Aftonbladet, spurte i en artikkel tidligere denne uken: «Hvor er du, Reinfeldt?», og sammenlikner blant annet med at Barack Obama kom til den norske ambassaden i Washington for å undertegne kondolanseprotokollen.

— Ikke tatt på alvor

AUFs svenske søsterorganisasjon, SSU, er blant dem som har kritisert Reinfeldt for å være fraværende.

SSU stiller spørsmål ved at statsministeren verken deltok på noen av minnegudstjenestene eller på fredagens minnemarkering i Stockholm, der tusenvis av mennesker tente lys.

— Han var velkommen, sa SSU-leder Jytte Guteland tidligere denn uken.

Statsviter Ulf Bjereld peker på at Reinfeldt burde lede sorgarbeidet i Sverige.

- Nå har han handlet på en måte som får mange til mene at han ikke fullt ut har tatt situasjonen på alvor, sier han til Svenska Dagbladet.

— I en slik situasjon kan ikke statsministeren trekke seg unna, skriver politisk redaktør Peter Wolodarski i Dagens Nyheter.

Mange brev til statsministeren

Avisen Dagens Nyheter har gått gjennom alle brev sendt til statsministeren den siste uken, og det er terrorangrepet i Norge som er det gjennomgående teamet. Blant 50 brev om terrorangrepet, er rundt halvparten kritiske til statsministeren.

- Det kjennes sørgerlig at Obama synes å bry seg mer om å våre naboer enn du, skriver en svensk kvinne i et brev til Reinfeldt.

— Jeg har aldri skrevet noe liknende, men denne gangen må jeg bare uttrykke hvor skuffet jeg er over hvordan du har håndtert tragedien i Norge, skriver en kvinne.

 1. Les også

  Et historisk erstatningsoppgjør

 2. Les også

  Mange ber om advokat

 3. Les også

  Ble varslet om Utøya etter 25 minutter

Statsminister Fredrik Reinfeldt får kraftig kritikk for ikke å ha vært til stede i etterkant av terrorangrepene mot Norge. FOTO: SCANPIX Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN

Blomsterhavet utenfor Domkirken i Oslo viser engasjementet i Norge. Foto: AFP

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Aftonbladet: Norges regjering advarte Sverige mot Listhaugs besøk

 2. VERDEN
  Publisert:

  I Sverige drar ministere på shopping og beredskapsdirektøren til Syden. Nå hagler kritikken.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Undersøker flere overgreps-anklager i svenske medier

 4. VERDEN
  Publisert:

  Dette vet vi om gjerningsmannen bak Stockholm-angrepet

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Zlatan dempet svensk skadebekymring

 6. VERDEN
  Publisert:

  Tyrkia raser mot Sverige: Kaller diplomat inn på teppet etter sexlovslakt