Verden

Meningsmåling: Frykt for koronavirus kan påvirke Israels valg.

ISTANBUL (Aftenposten): For tredje gang på ett år ber Israels statsminister Benjamin Netanyahu om velgernes tillit. Meningsmålinger antyder at et virus kan redde ham denne gangen.

For tredje gang i løpet av 11 måneder skal israelske velgere stemme på medlemmer til nasjonalforsamlingen Knesset.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

400.000 velgere kan komme til å holde seg borte fra stemmelokalene når Israel går til valg mandag 2. mars. Det antyder en fersk meningsmåling.

Koronaviruset kan komme til å avgjøre parlamentsvalget, skriver Jerusalem Post.

I en meningsmåling foretatt blant 502 personer svarte 6,5 prosent at de vurderte å ikke møte opp for å stemme på grunn av koronaviruset. Særlig de unge er skeptiske til å gå til stemmeurnene. I aldersgruppen 25–34 sier hele 15 prosent at de vurderer å bli hjemme på grunn av virusfrykt.

Dersom Benjamin Netanyahu blir gjenvalgt til statsminister, kan han bli den første sittende statsminister som må møte i retten som tiltalt.

Det går igjen mot et svært jevnt valg

Israel avholder parlamentsvalg 2. mars. Det er det tredje valget som blir arrangert i løpet av mindre enn et år. Ved de to forrige anledningene klarte man ikke å finne et styringsdyktig alternativ.

Meningsmålingene viser at det igjen blir svært jevnt. Det ene alternativet er statsminister Benjamin Netanyahu og partiet Likud på høyresiden. Hovedutfordreren er Benny Gantz og partiet Blått Hvitt, som ligger litt lenger til venstre på den politiske skalaen.

Blått Hvitt fikk ett mer mandat enn Likud ved det forrige valget i september. Men meningsmålingene tyder nå på at statsminister Netanyahu leder med ett mandat. Uansett ligger det an til at begge de to statsministerkandidatene ikke vil klare å samle minst 61 av Knessets 120 medlemmer bak seg.

Benny Gantz har forsøkt å overbevise velgerne om at de ikke kan ha en statsminister som må møte i retten tiltalt for korrupsjon.

Tar oppmerksomheten bort fra korrupsjonssaken

Jokeren inn mot valget kan bli koronaviruset, som også i Israel har dominert nyhetene den siste uken. Jerusalem Post spekulerer i om det kan være til fordel for statsminister Netanyahu, siden det kan tenkes at oppmerksomheten er blitt trukket bort fra korrupsjonssaken han har mot seg.

Den israelske påtalemyndigheten har bestemt at rettssaken mot Netanyahu skal begynne 17. mars. Netanyahu hevder han er uskyldig og påstår anklagene er politisk motiverte.

Benny Gantz sier Israel ikke kan ha en «fraværende statsminister som tenker mer på seg selv enn nasjonen». Men Netanyahu har fremdeles støtte fra partiet og meningsmålingene tyder på at han ikke har mistet velgernes tillit.

Les også

Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars

Avigdor Lieberman og hans parti kan igjen komme på vippen. Da risikerer man nytt politisk kaos og et fjerde valg.

Også Gantz kan tjene på virusfrykten

All oppmerksomheten rundt koronasmitten kan også være til Benny Gantz’ fordel. For en uke siden offentliggjorde påtalemyndigheten at de hadde startet full etterforskning av Fifth Dimension. Dette er et dataselskap der Benny Gantz var styreformann fra 2015 til det gikk konkurs i 2018.

Selskapet er mistenkt for å ha gitt feilaktige opplysninger for å få en millionkontrakt med politiet. Skadevirkningene for Gantz og Blått Hvitt kunne vært enda større dersom ikke alle hadde vært så opptatt av koronaviruset, skriver Jerusalem Post.

Israel vil blant annet bruke legesentre i telt dersom de får et virusutbrudd. Statsminister Benjamin Netanyahu og helseminister Yaakov Litzman kom på besøk i Ramat Gan 19. februar.

Frykter falske nyheter om smittetilfeller

Partiene arbeider nå hardt for å få «deres» velgere til å møte opp for å stemme.

Den store frykten er at noen på valgdagen skal spre falske nyheter om at det er oppdaget koronavirus hos personer som har møtt frem ved et valglokale. Dersom dette skjer i et valgdistrikt der ett av de største partiene står spesielt sterkt, kan sviktende valgdeltagelse bli utslagsgivende.

Dette er et av rommene israelske myndigheter vil bruke for personer som returnerer til Israel fra utlandet med en mulig koronasmitte.

Israel innfører uvanlig strenge tiltak

Israel har kun to bekreftede tilfeller av koronasmitte. Det gjaldt to personer som hadde vært passasjerer på et cruiseskip der smitten spredte seg.

Likevel har Israel innført noen av verdens strengeste tiltak mot spredning av smitten. Helsedepartementet advarte onsdag mot alle utenlandsreiser med mindre de var helt nødvendige, skriver Times of Israel.

Israelere advares mot å reise til hele Italia, ikke bare til Nord-Italia, der man har sett Europas største utbrudd. Israel forbyr innreise til landet for alle utlendinger som har vært i Kina, Hongkong, Macau, Thailand, Singapore, Sør-Korea eller Japan i løpet av de siste 14 dagene.

Israel fraråder religiøse reiser. Saudi-Arabia har stanset alle reiser til Mekka.

Advarer mot internasjonale konferanser og religiøse reiser

Myndighetene mener alle internasjonale konferanser og møter i Israel enten må avlyses eller utsettes. Israelere advares også mot å delta på konferanser i utlandet. Myndighetene ber folk droppe reiser av religiøs karakter. Dette er ifølge Times of Israel en åpenbar henvisning til Hajj, muslimenes pilegrimsreise til Mekka, som i år skal skje i juli.

Anmodningen kom samtidig med at myndighetene i Saudi-Arabia forbyr alle utlendinger å reise til Mekka og Medina.

Les mer om

  1. Benjamin Netanyahu
  2. Israel