Verden

Hun var Angela Merkels favoritt. Derfor gir hun opp planen om å etterfølge henne.

Hun var Angela Merkels håndplukkede etterfølger. Nå kaster hun inn håndkleet.

CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer, ofte kalt AKK, overrasket mange med beskjeden om at hun likevel ikke vil bli partiets kanslerkandidat når Angela Merkel gir seg.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

Planen var at Annegret Kramp-Karrenbauer skulle etterfølge Angela Merkel og bli kansler i Europas største økonomi. Nå trekker den relativt ferske partilederen i Det kristendemokratiske partiet (CDU) kandidaturet sitt.

Kramp-Karrenbauer, som ofte forkortes AKK, er forsvarsminister i Tyskland. Hun var også håndplukket av Merkel til å etterfølge henne og bli partiets kanslerkandidat i valget i 2021.

Mandag morgen kom nyheten om at det ikke blir slik. Ifølge Der Spiegel kom det som en stor overraskelse.

Kramp-Karrenbauer sa på en pressekonferanse mandag ettermiddag at hun vil gå av som partileder når en ny leder og kanslerkandidat er funnet. Hun sa også at hun mener endringen ikke vil få noen konsekvenser for regjeringssamarbeidet mellom de kristenkonservative og sosialdemokratene.

Det som har skjedd skaper likevel tvil om hva slags kurs Tyskland vil ta fremover.

CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer var forbundskansler Angela Merkels favoritt til å overta den mektige jobben.

Skandale i delstat

Avgangen skjer kort tid etter en skandale i det kristeligdemokratiske partiet i Thüringen. Det som skjedde i delstaten forrige uke blir av mange beskrevet som dråpen som fikk begeret til å flyte over.

Thomas Kemmerich fra det liberale partiet FDP ble valgt som ministerpresident i delstaten ved hjelp av støtte fra både det kristeligdemokratiske partiet CDU og det ytterliggående partiet Alternativ for Tyskland.

Forbundskansler Angela Merkel kalte det «utilgivelig» at CDU på denne måten hadde samarbeidet med det høyrepopulistiske partiet.

Etter bare et døgn varslet Kemmerich at han ville gå av.

Delstaten Thüringen ligger midt i Tyskland i det tidligere Øst-Tyskland. Det er spesielt i denne delen av Tyskland at det høyreradikale partiet Alternativ for Tyskland (AfD) står sterkt.

Kramp-Karrenbauer, ofte kalt AKK, og Angela Merkel regnes begge som sentrumsorienterte.

Uheldige uttalelser

AKKs avgang er egentlig ikke så overraskende, selv om hun var Merkels favoritt til å overta som kansler, fremholder historiker Astrid Sverresdotter Dypvik. Hun følger tysk politikk tett.

Dypvik sier at Kramp-Karrenbauer har slitt med å få grep om partiet, og at hennes stilling er blitt svekket av en hel rekke mindre heldige uttalelser. Hun viser for eksempel til at AKK ville ekskludere den sparkede sjefen for etterretningstjenesten fra partiet, et utspill som var svært upopulært. En vits om kjønnsidentitet under karnevalet i fjor, falt heller ikke i god jord.

– Det er mange små ting hun ikke har lykkes med. Hun har hele tiden bommet litt. Saken i Thüringen i forrige uke, som rystet Tyskland, klarte hun heller ikke å turnere, sier Dypvik, som for tiden har permisjon fra jobben i Nationen for å skrive bok om tysk politikk.

I desember 2018 vant Annegret Kramp-Karrenbauer over Jens Spahn (t.v.) og Friedrich Merz om å bli partileder i CDU. Nå seiler begge opp som kandidater igjen.

Hun peker på at Angela Merkel umiddelbart stemplet det som hadde skjedd i Thüringen som utilgivelig, mens AKK kom helt bakpå.

– Det er bare enden på en lang historie der hun blir oppfattet som vag, svak og uten autoritet, sier Dypvik.

Nederlag for Merkel

Hun sier at Annegret Kramp-Karrenbauer står Angela Merkel nær politisk og regnes som svært sentrumsorientert. En av dem som nevnes som mulig etterfølger, Friedrich Merz, er langt mer konservativ.

– Vil du si at AKKs fratreden er et nederlag for Merkel?

– Ja, det er det. Men Merkel vil sitt partis beste, og partiet må ha en leder som vinner velgere. CDU tapte en million velgere til AfD i forrige valg. Det var ingen seier for Merkels sentrumsorienterte kurs, sier Dypvik.

Hun peker på at det er krefter i CDU som mener partiet må bli mer konservativt igjen for å ta tilbake velgerne som gikk til det ytterliggående Alternativ for Tyskland.

Flere kandidater

Nyhetsbyrået Reuters melder at de som en gang konkurrerte med AKK om ledervervet i CDU, er på banen igjen. Forretningsmannen Friedrich Merz, som i sin tid tapte konkurransen om ledervervet mot Angela Merkel, skal ha hoppet av forvalterselskapet Blackrock for å konsentrere seg om politikken. Også Jens Spahn, som er helseminister og som deltok i konkurransen om ledervervet for halvannet år siden, skal ha hatt en høy profil i det siste, skriver Reuters.

Armin Laschet, som er ministerpresident i den folkerike delstaten Nordrhein-Westfalen, nevnes også som en het kandidat.

Les mer om

  1. CDU
  2. Angela Merkel
  3. Tyskland