Verden

Rask hjemsendelse venter Gaza-aksjonister

To stortingsrepresentanter kan regne med rask tur hjem etter at Israel i formiddag stanset skip som var på vei til Gaza.

S/V Estelle ankommer Revierkaia i Oslo. Anette Karlsen / NTB scanpix

 • Halvor Hegtun
 • Lars Inge Staveland
 • Jørgen Svarstad
 • Aftenpostens Midtøsten-korrespondent
 • Jørgen Lohne
 • Karen Tjernshaugen

”S/V Estelle” vil trolig nå havn i Ashdodi Israel mellom klokken 21 og 22 norsk tid lørdag kveld, etter det Aftenposten erfarer.

Siden det dreier seg om et lite fartøy som er stanset og oppbrakt uten stor dramatikk, vil det ventelig ikke gå lang tid før de som er om bord, er på vei hjem fra Israel.

Nordmennene og de andre utlendingene om bord i ”Estelle” vil trolig bli formelt anholdt av israelsk politi og avgi en første forklaring i Ashdod. Deretter vil de bli bragt videre til det som beskrives som et immigrasjonssenter i byen Holon, sør for Tel Aviv.

Dersom de der velger å samtykke i bli utvist fra Israel, kan uttransporteringen skje raskt, så å si med første fly hjem. Dersom noen derimot velger å anke utvisningsvedtaket de blir forelagt, må de regne med å vente noen dager i varetekt i senteret i Holon.

Støtte fra SV

Stortingsrepresentanten Aksel Hagen (SV) var med på seilasen, sammen med svenske og greske parlamentarikere og et trettitall pro-palestinske aktivister.

— Tålmodigheten med blokaden er over. Derfor har Aksel Hagen reist, med SVs fulle støtte, sier SV-leder Audun Lysbakken til trampeklapp fra forsamlingen på SVs Kvanmo-konferanse i Oslo i formiddag.

— Vi holder Israel ansvarlig for sikkerheten til Aksel Hagen og alle de andre ombord på "Estelle", sa Lysbakken.

Nesten fremme

Skipet var bare 30 kilometer unna Gaza by da det ble omringet av flere israelske marinefartøyer i formiddag.

— Vi tilbød aktivistene å komme frivillig inn til Ashdod slik at varene deres kunne bli inspirert før de ble fraktet inn til Gaza. Da de nektet dette, tok vi kontroll over båten, sa Bjørn Hermann, en talsmann for det israelske forsvaret, til VG Nett. Han understreker at passasjerene og mannskapet ombord på Estelle kun gjorde passiv motstand, og at selve bordingen skjedde uten dramatikk.

I morges ble det meldt at "Estelle" beveget seg i seks knops fart mot Gaza, at stemningen ombord var god, men at israelske skip var synlige i horisonten.

Ved 10-tiden fikk Expressen.no kontakt med Drog Feiler, en av svenskene ombord.

— Vi har begynt å se store israelske krigsskip rundt oss. De kommer fra tre kanter, sa Feiler.

Hensikten med seilasen var å forsøke å bryte den israelske blokaden av Gaza-stripen og gi humanitær hjelp. I 2010 ble ni pro-palestinske aktivister drept da israelske styrker bordet et skip fra organisasjonen Ship to Gaza.

Torstein Dahle, leder i Ship to Gaza Norway, var i morges mer enn forberedt på at båten ville bli stanset.

-Vi har regnet med det, selv om det er folkerettsstridig. Det viktige da er at ingen lar seg provosere. Det er eksperter på ikke-vold om bord, og det er blitt trent en del på hvordan man skal opptre, sa Dahle. Selv oppholder han seg i Bergen, men har hatt jevnlig telefonkontakt med skipet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fem norske aktivister fengslet for forsøk på å bryte israelsk blokade

 2. VERDEN

  Norsk båt på vei for å bryte blokaden til Gaza: – Vi har mistet kontakten med dem

 3. VERDEN

  Israel: Norske Gaza-aktivister slippes fri i dag

 4. VERDEN

  SV-politiker: – De ga oss juling

 5. VERDEN

  Israel har godkjent 6.000 nye bosetterboliger i okkuperte områder siden Trump ble innsatt

 6. VERDEN

  Palestinske myndigheter: 15 drept og 1400 skadet under massedemonstrasjoner på Gazastripen