Politiet: – Vi prøver å finne svar for de 39 dødes familier

Tre hus i Nord-Irland er gjennomsøkt. Politi i flere land prøver å finne ut hva som skjedde før 39 kineserne ble funnet døde i en lastebil.

Her jobber politiet med å flytte lastebilen med de 39 døde menneskene i Grays, Essex.

De 39 menneskene som onsdag ble funnet døde i en kjølecontainer i en industripark i byen Grays i Essex er kinesiske statsborgere.

Det bekrefter kinesiske myndigheter og britisk politi, ifølge Reuters.

31 av de døde er menn. Åtte er kvinner, opplyser politiet. De 39 vil bli fraktet med ambulanse og politieskorte til Broomfield sykehus for å bli obdusert, melder The Guardian.

Politiet i Storbritannia, Irland og Belgia samarbeider om drapsetterforskningen. De prøver å finne ut om organiserte kriminelle står bak det som kan være en av Storbritannias verste menneskehandel-tragedier, ifølge The Guardian.

Politiet tror etterforskningen vil bli komplisert og ta lang tid.

Blomster på området der de 39 døde kineserne ble funnet i en lastebil.

Gjennomsøkte hus

Tre eiendommer i Nord-Irland er nå gjennomsøkt av politiet. To av dem knyttes til lastebilsjåføren, en 25 år gammel mann fra Portadown i Nord-Irland. Mannen ble pågrepet og drapssiktet etter det grufulle funnet i lastebilcontaineren. Han ble torsdag varetektsfengslet for et døgn til.

– Vi jobber fremdeles med å ta oss av kroppene. Deretter kan identifiseringsprosessen starte, sier Pippa Mills fra Essex-politiet.

– Vi prioriterer å ivareta verdigheten til de 39 menneskene som er døde. Vi prøver å finne svar å gi til de 39 dødes familier og kjære, sa hun.

Det er ikke bekreftet at de 39 døde i forbindelse med menneskesmugling. Utover nasjonalitet er de døde ikke identifisert. Politiet i flere land jobber med å pusle sammen reiserute, hvem som står bak og hvorvidt organiserte kriminelle nettverk har vært involvert, skriver The Guardian.

Ifølge avisen har antallet menneskesmuglingssaker i Storbritannia økt den siste tiden.

Onsdag fant politiet også ni papirløse migranter i live i en lastebil i Kent.

Politietterforskere undersøker lastebilen.

– Åpenbar rute for kriminelle

Den britiske politiorganisasjonen NCA (National Crime Agency) bistår i etterforskningen av kriminelle miljøer.

– Vi jobber med politiet i Essex og immigrasjonsmyndighetene for å gi spesialisert støtte til rask identifikasjon og å handle mot organiserte kriminelle grupper som kan ha spilt en rolle i disse dødsfallene, sier NCA.

Tidligere leder for innvandring ved innenriksdepartementet i Storbritannia, David Wood, sier til BBC at lastebilen med de 39 menneskene har tatt en uvanlig rute.

– Zeebrugge er en gods- og containerhavn, ikke en havn hvor man er opptatt av innvandringskontroller. Purfleet er heller ikke en havn hvor de har mye kapasitet til innvandringskontroll. Sett utenfra er det en ganske åpenbar rute for kriminelle å velge, sier Wood.

Åstedsgranskere undersøkte lastebilen onsdag.

Uvisst hvor lenge containeren var i Belgia

Politiet tror at selve trekkvognen på lastebilen kom til England fra Irland eller Nord-Irland, mens lastevognen, eller containeren, kom til havnen i Purfleet i England med en ferge fra Zeebrugge i Belgia rett før midnatt tirsdag kveld.

Belgisk påtalemyndighet opplyser at de også etterforsker saken, melder BBC.

– Vi aner ikke hvor lenge den var i Belgia. Det kan være timer eller dager, sier påtalemyndighetens talsmann Eric Van Duyse. Trekkvognen på lastebilen er registrert i Bulgaria av et selskap som er eid av en irsk kvinne, opplyser Bulgarias utenriksdepartement. Vognen skal ikke ha kjørt inn i Bulgaria siden 2017.

Politiet i flere land deltar i etterforskningen.

Irsk politi forsøker å finne ut om irer som eide et nå nedlagt transportfirma, også har opprettet et selskap i Bulgaria, og om dette igjen kan ha leid inn sjåføren, skriver Irish Times.

Lastebilen med de døde er flyttet til havnen Tilbury. Politiet sier de vil arbeide med å håndtere ofrene på en verdig måte og identifisere dem, skriver den lokale nettavisen Echo.

Ifølge BBC har tilsammen fem personer blitt funnet døde i lastebiler eller containere i Storbritannia siden 2014. I 2000 ble 58 kinesiske migranter funnet døde i en lastebil ved Dover. I 2015 ble 71 døde migranter funnet i en forlatt lastebil langs motorveien i Østerrike.