Verden

Flere hundre arrestert under globale klimaprotester - én av dem er 83 år gammel

Mandag ble nesten 300 personer arrestert i London under en protestaksjon er i regi av klimaaktivistene i Extinction Rebellion. I New York blokkerte la rødmalte demonstranter seg ned på en gate på Manhattan og blokkerte den.

Phil Kingston (83) ble innbragt av politiet i London etter at han sprayet slagord på bygningen til finansdepartementet. Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters / NTB Scanpix

 • Julia Martincic

De neste to ukene er det ventet at slike protester vil finne sted i over 60 byer verden over.

Mandag skjedde dette ifølge BBC:

 • I Sydney er 30 personer arrestert etter å ha blokkert en hovedvei. Det har også vært store protester i Melbourne og Brisbane.
 • I New Zealand er flere arrestert etter aktivister omringet en regjeringsbygning tilknyttet olje og gass.
 • I Amsterdam er 50 personer arrestert etter at de reiste et telt på en hovedvei utenfor det nederlandske nasjonalmuseet.
 • I Berlin blokkerte aktivistene trafikken, men myndighetene har sagt at de så langt ikke ønsker å arrestere noen.
 • I Paris har rundt 1000 aktivister samarbeidet med de gule vestene for å okkupere et handlesenter.
 • I Amsterdam pågrep politiet over 100 aktivister som blokkerte en gate foran Nederlands nasjonalmuseum, melder nyhetsbyrået Reuters.

Klimademonstranter fra aktivistgruppen Extinction Rebellion blokkerte mandag en vei i London sentrum. Demonstrasjonene har tatt plass verden over, og er forventet å vare de neste to ukene. Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix

Boris Johnson ber politiet bruke makt

I London er nærmere 300 personer arrestert som følge av protestene, ifølge The Telegraph. Aktivistene skal ha som mål å stenge sentrum i to uker. De har allerede klart å stenge to broer i Lambeth og Westminster.

Noen av demonstrantene limte hendene sine fast til biler, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Statsminister Boris Johnson har uttalt at folk har rett til å demonstrere fredelig, men at de må gjøre det innenfor hva lovverket tillater. Han mener det er essensielt at innbyggerne kan fortsette hverdagen, og er bekymret for at protestene skal ødelegge for ferdsel til skoler og sykehus, ifølge den britiske avisen The Mirror.

Mandag har flere aktivister i Berlin blokkert en vei ved Seierssøylen, en av de mest berømte severdighetene i hovedstaden. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix

Krever at myndigheter tar ansvar

Ifølge klimagruppens norske nettside stiller Extinction Rebellion myndighetene verden over tre krav:

At myndighetene erkjenner global oppvarming som vår tids største utfordring, at regjeringen iverksetter juridisk bindene politikk for å redusere klimagassutslipp, og at det utnevnes et borgerutvalg som skal overvåke endringene.

Rødmalte demonstranter la seg ned på en gate på Manhattan i New York og stanset på den måten all trafikk. Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters / NTB Scanpix

Også i Oslo var det en mindre demonstrasjon søndag 6. oktober. En video på den norske gruppens twitterkonto viser en gruppe mennesker utenfor Oslo S med plakater hvor det blant annet står «Politikernes klimapolitikk er en flopp».

Extinction Rebellion-bevegelsen har tiltrukket seg flere kjente navn etter bevegelsen ble etablert i London for halvannet år siden. I april i år talte den kjente klimaaktivisten Gretha Thunberg under en annen demonstrasjon igangsatt av Extinction Rebellion i London. Da sa hun at verden står overfor en eksistensiell krise og at menneskeheten er ved et veiskille.

 1. Les også

  Støre refser klimatiltakene i statsbudsjettet: – Regjeringen svikter neste generasjon

Les mer om

 1. Klimapolitikk
 2. Global oppvarming
 3. London
 4. Oslo
 5. Klimaendringer
 6. Protest

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Extinction Rebellion sperret trafikken i sentrum og limte seg fast i næringsdepartementet

 2. VERDEN
  Publisert:

  Ridende politi mot demonstranter

 3. VERDEN
  Publisert:

  Nye demonstrasjoner på Hongkongs flyplass

 4. VERDEN
  Publisert:

  Tusenvis demonstrerer i London – får støtte av statsminister Johnson

 5. VERDEN
  Publisert:

  Rundt 1000 Hongkong-demonstranter omringet på universitet

 6. VERDEN
  Publisert:

  En svært urolig helg. Folket er rasende – og er ikke redd for å vise det