Verden

Direkteblogg om Nobels fredspris: Etiopias statsminister fikk årets fredspris

Her er årets fredsprisvinner sammen med presidenten i Eritrea, Isaias Afwerki. Det er forsoningsarbeidet mellom disse landene som er hovedårsaken til at han nå får fredsprisen.

– Jeg er ydmyk og glad, utbrøt den etiopiske statsministeren da Nobelkomiteen endelig fikk tak i ham. Her kan du lese alt om årets tildeling og hvordan den blir mottatt.

 • Ingeborg Moe
  Journalist
 • Nobels fredspris skal, ifølge Alfred Nobels testamente, gå til den som «har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”.
 • Etiopias statsminister Abiy Ahmed får prisen for sitt arbeid med å skape fred med nabolandet Eritrea.
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Nobelkomiteen slet med å få tak i prisvinneren før Nobelprisen ble kunngjort. Derfor hadde Abiy Ahmed Ali alt hørt den store store nyheten da Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad endelig fikk ham på tråden. Her kan du høre Njølstads samtale med Abyi Ahmed Ali fredag formiddag. 

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Forsker: Etiopia står overfor store problemer

  Redie Bereketeab er forsker ved det nordiske afrika-instituttet i Stockholm og har fulgt konflikten mellom Eritrea og Etiopia i en årrekke.

  Han tror fredsprisen kan være positiv for hele regionen.

  – Å gi oppmerksomhet til regionen kan gi et håp og optimisme i regionen, sier Bereketeab.

  Han beskriver det initiativet han tok overfor Eritreas president som dristig. Men han understreker at Abiy Ahmed ikke har vært alene om det han har fått til. – Det er også andre krefter som har bidratt til dette.

  Selv om han tror prisen vil være inspirerende for både Etiopia og nabolandene, sier han at Abiy Ahmed har store interne problemer å hanskes med.

  – Det har vært mange forandringer i Etiopia og de står overfor store endringer. Ingen kan si helt klart hvor Etiopia går det neste året. Situasjonen i landet er veldig usikker og nye konflikter har grodd frem under Abiy Ahmeds lederskap, sier Bereketeab, som selv er eritreisk.

  Han sier at hovedproblemet er de etniske konfliktene i landet, spørsmålet om etnisk føderalisme og det at det er valg neste år.

  – Dette er veldig store utfordringer som må tas hånd om. Da må ikke bare Abiy Ahmed, men også andre politiske krefter finne en felles løsning. Det er ikke nok med ett individ, sier han.

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Erna Solberg: Har vist stort mot 

  – Abiy Ahmed har vist stort mot ved å ta initiativ til forsoning etter årevis med konflikt. Han har skapt håp, selv om mye arbeid gjenstår, sier statsminister Erna Solberg om årets nobeltildeling til Etiopias statsminister.

  Hun sa at Abiy Ahmed har skapt håp i et område av Afrika som i altfor lang tid har vært preget av vold, konflikt og fattigdom, selv om det er mye som gjenstår.

  - Jeg vil gratulere ham på vegne av den norske regjeringen.

  Statsminister Erna Solberg kommenterte fredsprisen, fredag ettermiddag.
  Statsminister Erna Solberg kommenterte fredsprisen, fredag ettermiddag. Foto: NTB - Scanpix
 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Nobelprisvinneren: Overveldet og veldig lykkelig 

  Etiopias statsminister Abiy Ahmed sier han er «overveldet og veldig lykkelig» over å vinne årets fredspris.

  - Jeg er så ydmyk og glad... Tusen takk. Dette er en pris til Afrika, til Etiopia. Jeg tror resten av Afrikas ledere vil se positivt på arbeid med fredsbygging på vårt kontinent, sa Abiy Ahmed til Nobelskomiteens Olav Njølstad da han endelig fikk tak i prisvinneren, skriver Reuters.  

  - Jeg er så glad... Dette er en stor anerkjennelse. 

  En kafegjenger følger med på tv-sendingene i Addis Abeba mens det blir kjent at landets statsminister får årets fredspris.
  En kafegjenger følger med på tv-sendingene i Addis Abeba mens det blir kjent at landets statsminister får årets fredspris. Foto: NTB SCANPIX
 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Det viktigste fra dagens tildeling: 

  • Den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed Ali har fått Nobels fredspris for 2019. 
  • Han får prisen for at han var pådriver for en fredsavtale med nabolandet Eritrea for halvannet år siden. 
  • Han har også påbegynt interne reformer, blant annet å sette fri politiske fanger. 
  • Nobelkomiteen erkjenner at prisen blir gitt på et tidlig tidspunkt, midt i en fredsprosess, men ønsker at dette skal gi Abiy drahjelp i arbeidet. 
 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Gratulasjonene strømmer på til den nye fredsprisvinnere. Lederen for Den afrikanske union Moussa Faki Mahamat skriver at tildelingen gir håp på et tidspunkt der verden trenger godt lederskap mer enn noen sinne. 

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Flyktningshjelpens sjef Jan Egeland kaller tildelingen god, men sier at Etiopia nå må få slutt på intern etnisk strid og lidelsene til 2,3 millioner flyktninger. 

 • av Ingeborg Moe
  DEL

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Fredrik Heffermehl har ofte vært kritisk til Nobelkomiteens valg, som han mener ikke har vært i tråd med Nobels testamentet. Også denne gangen er han lunken til tildelingen.

  – Vi anerkjenner de store bidragene Abiy Ahmed har gjort for lokale fredsavtaler, men vi hadde håpet at de norske prisutdelerne nå hadde forstått at Nobel hadde større ambisjoner – om globalt samarbeid om nedrustning og verdensfred, skriver Heffermehl i en uttalelse på vegne av organisasjonen Nobel Peace Price Watch.

  Heffermehl har ofte vært kritisk til Nobelkomiteens valg, som han flere ganger har ment at ikke er i tråd med Alfred Nobels testamente.

  – Nobels ønske om å frigjøre alle land fra våpen, krigere og krig mangler igjen i 2019-prisen. (NTB)

 • av Kristoffer Rønneberg
  DEL

  Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad
  Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad Foto: NTB SCANPIX

  Njølstad: Har gang på gang tatt risikoen 

  Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad erkjenner at de tar en sjanse når de tildeler fredsprisen til noen som er midt oppi en fredsprosess. 

  – Det er alltid en utfordring når man gir prisene til politiske ledere som er midt oppe i en fredsprosess. Hvordan teller det som en faktor?

  – Det er som du sier et eget risikomoment knyttet til det, men historien har jo vist at komiteen gang på gang har valgt å ta den risikoen, sier han til Aftenposten.

  – Det er desto lettere når man, som i dette tilfellet kan også peke på noen veldig håndfaste resultater som allerede er oppnådd, og så ser alle at her er det langt frem før man er i mål med demokratisering, å få etnisk stabilitet og ro i landet, forsoning. Men vi mener jo at han er – man er godt på vei. Abiy er mannen fremfor noen, kanskje, som kan drive dette frem i en positiv retning.

  – Hvordan er det for dere å se på mediespekulasjonene på forhånd?

  – I år var det jo veldig naturlig at Greta Thunberg og Abiy Ahmed var høyt oppe i spekulasjonene siden det har skjedd mye rundt disse personene i år. Andre år er det ikke så lett å se hvem som kanskje skal være i favorittsjiktet. Du spør hvordan dette oppleves på innsiden, og det er klart at det alltid er interessant når man sitter med fasiten og ser hvordan noen skyter litt i blinde og andre har veldig begrunnede gjetninger, sier Njølstad. 

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  - Har vist vei

  Høyres utenrikspolitiker Hårek Elvenes sier at verden trenger flere statsledere som Abiy Ahmed. 

  - Jeg vil gratulere Etiopia statsminister Abiy Ahmed med Nobels fredspris 2019. Ahmed har vist vei og mot. Gjennom regionalt diplomati, og særlig fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea, har han skapt håp og fremgang i regionen. En statsleder som verden trenger flere av. 

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Redd Barna imponert

  Redd Barna er imponert over fredsarbeidet Etiopias statsminister Abiy Ahmed har gjort og håper det er slutt på at barn vokser opp i krig i landet.

  – Vi i Redd Barna gratulerer med fredsarbeidet som statsminister Abiy Ahmed har stått for. Det er et imponerende arbeid med fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea og øvrig, viktig fredsarbeid. Vi håper dette markerer slutten på en periode der barn vokser opp i krig og fiendskap, sier generalsekretær Birgitte Lange til NTB.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Nobelhistoriker Asle Sveen.
  Nobelhistoriker Asle Sveen. Foto: Kristoffer Rønneberg

  Dytt-i-ryggen-pris

  Nobelhistoriker Asle Sveen sier følgende om årets tildeling: 

  - Dette er en helt grei pris til en som fortjener den. Den faller inn i kategorien «dytt-i-ryggen»-pris til noen som er midt inne i en prosess. Dette har jo komiteen gjort mange ganger før, sist da Santos fikk den i 2016.

 • av Ingeborg Moe
  DEL

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Glede i Etiopia

  Noen minutter etter at Nobelpristildelingen ble kjent, sendte Statsministerens kontor i Addis Abeba ut en pressemelding. Nobelkomiteen har ikke selv fått tak i årets vinner. 

  – Statsministerens kontor vil uttrykke vår stolthet over tildelingen av statsminister Abiy Ahmed som nobelprisvinner i 2019, heter det. 

  – I dag legger verden merke til og feirer det vi har oppnådd gjennom fredsprisen, inviterer vi alle etiopiere og venner av Etiopia å fortsette å stå på fredens side. Denne seieren er en kollektiv seier for etiopiere, og en oppfordring om å fortsette vårt mål om å gjøre Etiopia – det nye håpets horisont – et fremgangsrikt land for alle. 

 • av Ingeborg Moe
  DEL
 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Frp: Velfortjent pris 

  – Jeg vil gratulere Abiy Ahmed med en vel fortjent pris for et betydningsfullt arbeid med å skape fred mellom Etiopia og Eritrea, og arbeidet med å bygge demokrati i regionen. Dette er en svært gledelig pris, helt i tråd med Nobels testamente, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi en kommentar til NTB.

  Også Venstre-leder Trine Skei Grande var tidlig ute med å gratulere. 

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Nobelkomiteens leder Berit Reiss Andersen sier at Etiopias relativt ferske statsminister får Nobelprisen for sitt arbeid for å skape fred med nabolandet Eritrea.
  Nobelkomiteens leder Berit Reiss Andersen sier at Etiopias relativt ferske statsminister får Nobelprisen for sitt arbeid for å skape fred med nabolandet Eritrea. Foto: NTB SCANPIX
 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Derfor får han prisen

  Berit Reiss Andersen får mange spørsmål om de gir prisen til den etiopiske statsministeren for tidlig. Komitelederen mener imidlertid at prisen er helt innenfor Alfred Nobels testamentet, og mener at Ahmed har behov for anerkjennelse og støtte i arbeidet. 

  I sin begrunnelse for å gi prisen til Etiopias statsminister legger Nobelkomiteen både vekt på det han har gjort i forhold til nabolandet Eritrea, som de har hatt en blodig konflikt med, at han har satt i gang reformer internt i Etiopia og har satt fri mange politiske fanger, og har engasjert seg i andre freds-og konfliktprosesser i Afrika. 

  - Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels Fredspris for 2019 skal gå til Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali for hans innsats for fred og mellomstatlig samarbeid, og da særlig for hans avgjørende initiativ for å løse grensekonflikten med nabolandet Eritrea. Prisen er også en anerkjennelse til alle krefter som arbeider for fred og forsoning i Etiopia og det østlige og nordøstlige Afrika, sa Reiss Andersen i sin tale. 

  Her kan du lese hele begrunnelsen for årets pris. 

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Hvem er årets nobelprisvinner? 

  Etiopias statsminister Abiy Ahmed ble født 15. august 1976 i Beshasha, Etiopia.

  Han er leder av Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front (EPRDF) og Oromo Democratic Party (ODP), og er også medlem av landets nasjonalforsamling.

  Ahmed ble statsminister i Etiopia 2. april 2018. Som statsminister har Ahmed startet opp en rekke oppsiktsvekkende liberaliseringsprosesser i etiopisk politikk, og inngått en fredsavtale med nabolandet Eritrea etter flere tiårs krigstilstand.

  Tidligere jobbet han som etterretningsoffiser i den militære etterretningstjenesten, og var en av grunnleggerne av etterretningsorganet Information Network Security Agency (INSA) i 2018.(NTB)

Les mer om

 1. Nobels Fredspris