Verden

Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen

Tusenvis av mennesker demonstrerte i Warszawa onsdag kveld mot et lovforslag som kan kriminalisere seksualundervisning på skoler i Polen.

Tusenvis deltok i en demonstrasjon mot straff for seksualundervisning utenfor parlamentsbygningen i Warszawa onsdag kveld. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-DPA-AFP

Demonstrasjoner ble også holdt i en rekke andre polske byer onsdag kveld.

Polakkene demonstrerte mot et lovforslag som foreslår inntil tre år i fengsel for alle som «promoterer eller godkjenner seksuell aktivitet for mindreårige». Forslaget innebærer at seksualundervisning i skolen kan straffes.

Lovforslaget er drevet frem av en komité kalt «Stopp pedofili». De hevder lovforslaget beskytter «barn og ungdom mot seksuell forringelse».

Ifølge Polens høyesterett kan lovforslaget, slik det er formulert nå, være i strid med læreplanen i skolen og kan potensielt bryte med den konstitusjonelle retten til utdanning og helsehjelp.

Lederen for regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) Jaroslaw Kaczynski ankommer parlamentet for å stemme over lovforslaget som innebærer at man kan få straff for seksualundervisning på skoler i Polen. De folkevalgte stemte for å fortsette å jobbe med lovforslaget. Foto: AP / NTB scanpix

Mens protestene pågikk onsdag, stemte de folkevalgte fra det konservative regjeringspartiet PiS, som vant parlamentsvalget søndag, for å fortsette å jobbe med lovforslaget. PiS vil imidlertid øke straffen i lovforslaget med inntil fem år i fengsel.

Les mer om

 1. Polen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Forrige gang ble innstramming av abortloven stoppet av demonstranter. Nå må folk holde seg hjemme.

 2. VERDEN

  Hongkongs Carrie Lam vil formelt trekke tilbake lovforslag som utløste masseprotester, ifølge avis

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Beijing kunne ikke ha håndtert Hongkong-krisen dårligere

 4. VERDEN

  Hongkongs leder: Dette var bare første skritt

 5. VERDEN

  FT: Storbritannia vil bryte avtalen om uttreden av EU

 6. VERDEN

  Weinstein dømt til 23 års fengsel for voldtekt og seksuelt overgrep