Verden

På kanten av en brexitavtale: – Den kommer aldri til å gå gjennom i Parlamentet

Storbritannia og EU skal være enige om å opprette tollgrense i Irskesjøen, sier kilder til The Guardian.

Statsminister Boris Johnson, her på vei for å møte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i London tirsdag, skal ha gjort fremskritt i brexitforhandlingene med EU.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • NTB

Et utkast til brexitavtale kan bli lagt frem allerede onsdag, opplyser høytstående kilder fra begge parter til The Guardian.

Forhandlerne skal nå i prinsippet være enige om at det skal etableres tollgrense i Irskesjøen. Dette er en løsning som statsminister Boris Johnsons forgjenger Theresa May avviste.

«Nord-Irland ville formelt være i Storbritannias tollområde, men de facto i EU», sier en diplomatisk kilde om den tentative avtalen til The Guardian.

– Splitter opp kongedømmet

– De kommer aldri til å få dette gjennom i Parlamentet. May sa at ingen britisk statsminister kan akseptere tollgrense i Irskesjøen, for det betyr at man splitter opp Det forente kongedømmet, sier professor Erik Oddvar Eriksen, leder for senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.

Det forente kongedømmet Storbritannia består av England, Wales, Skottland og Nord-Irland. Med en tollgrense i Irskesjøen, vil ikke lenger alle fire være i samme tollområde.

– For EU og Irland er det jo greit, for da opprettholder de en åpen grense mellom Irland og Nord-Irland, men at Storbritannia skal gå inn på noe sånt høres merkelig ut. Det er en mye dårligere avtale enn den som Theresa May fikk, sier Eriksen.

Han minner om at Boris Johnson var sterk motstander av Mays avtale.

Motstand

Hvis det stemmer at Johnson nå har gitt etter for EUs krav, må han fortsatt stå løpet ut i Parlamentet. Der kan han møte motstand fra det nordirske unionistpartiet DUP, som er støtteparti for den britiske regjeringen, samt fra urokkelige brexit-forkjempere i det konservative partiet.

Johnson antas da å argumentere for at Nord-Irland under en slik avtale fortsatt vil være juridisk innenfor Storbritannias tollområde.

Statsminister Johnsons talsmann forsøker å dempe optimismen og sier at «samtalene med EU er fortsatt konstruktive, men det er mer arbeid igjen å gjøre» skriver BBC.

– Fremskritt

Også andre medier, blant dem Bloomberg og DPA, meldte tirsdag ettermiddag at partene kan være nær et avtaleutkast. Bloomberg News siterer to anonyme kilder tett på forhandlingene.

Kildene understreker samtidig at forhandlingene ikke er avsluttet, og at det fortsatt kan oppstå uenigheter mellom partene.

Irlands statsminister Leo Varadkar uttalte tirsdag ettermiddag at de første signalene fra forhandlingene viser at det er fremskritt.

– Det er ennå uklart hvorvidt vi kan få på plass en avtale innen EU-toppmøtet, sa han ifølge Reuters.

– Alle er desperate etter å avslutte dette

Lederen av Underhuset i Parlamentet, Jacob Rees-Mogg, sa tirsdag i et radiointervju at det nødvendige antallet stemmer for en avtale nå er på plass i Underhuset, selv før innholdet i avtalen er kjent.

For å få godkjent en avtale i Parlamentet, må statsminister Johnson få over på sin side nesten alle euroskeptikerne i sitt eget parti pluss flesteparten av de parlamentsmedlemmene som han kastet ut av partiet.

Rees-Mogg, som er en nær alliert av statsminister Johnson, tror at en avtale blir godkjent, selv om Theresa Mays avtaleforslag ble avvist tre ganger.

– Om det blir enighet med EU om en avtale, vil den, etter mitt syn, gå gjennom. Alle i Underhuset er desperate etter å få en slutt på dette.

Les også

Tross tap etter tap lover han å gjennomføre brexit denne måneden. Her er fem mulige veier til målet.