Nord-Korea bekrefter første oppskyting fra under vann

Nord-Koreas siste rakettoppskyting var en test av oppskyting av våpen fra under vann og markerer ifølge landet en ny fase i landets forsvarsevne.

Bilder i avisen Rodong Sinmun viser en svart og hvit rakett som ser ut til å skyte vertikalt, rett opp fra vannet, og videre opp i luften.

Dagen etter utskytingen bekrefter Nord-Korea at den siste våpentesten var landets første fra under vann.

– Den nye typen ballistiske raketter ble avfyrt i vertikal modus onsdag i farvannet utenfor Wonsan Bay, melder det statlige nyhetsbyrået Korean Central News Agency (KCNA) torsdag, som omtaler våpenet som en Pukguksong-3.

Det legges til at den vellykkede undervannstestoppskytingen vil være av stor betydning, fordi den innleder en ny fase i Nord-Koreas forsvar mot trusler utenfra.

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un sender utviklerne bak våpenet varme gratulasjoner.

Bilder i avisen Rodong Sinmun viser en svart og hvit rakett som ser ut til å skyte vertikalt, rett opp fra vannet, og videre opp i luften.

Provosert

At oppskytingen fant sted bare dager før atomsamtaler med USA etter planen skal gjenopptas, ses på som svært provoserende av blant annet USA og Sør-Korea.

Analytikere omtaler testen av en helt ny type våpen som den mest provoserende siden Nord-Korea og USA opprettet en dialog om nedrustning i 2018.

Med avfyring fra ubåter og ikke bare fra land, kan Nord-Korea potensielt utvide rekkevidden og mobiliteten til sine raketter langt utenfor områdene landet så langt har kunnet nå. Ikke minst vil Nord-Korea fremdeles kunne fyre av raketter selv om landets militærbaser på land skulle bli satt ut av spill.

Analytikere har imidlertid vurdert onsdagens oppskyting til å ha foregått fra en undervannsrampe, heller enn fra en ubåt, og mener systemet trolig er på et tidlig stadium.

Intens aktivitet

Missilet fløy onsdag om lag 450 kilometer gjennom luften, med en makshøyde på 910 kilometer over bakken.

Ankit Panda i Federation of American Scientists mener det gjør det til Nord-Koreas våpen med lengst rekkevidde så langt, og mener det «uten tvil var den første kjernefysiske testen siden november 2017».

– Kim Jong-un's «rocket men» har vært travelt opptatt under de diplomatiske sjarmoffensivene i 2018–2019 påpeker Panda.

Nord-Korea gjennomførte en vellykket test av Pukguksong-1, også kjent som KN-11, i august 2016, som fløy 500 kilometer. Siden det er det gjort flere tester av Pukguksong-2, som går omtrent like langt.

I august 2017 ble Kim Jong-un avbildet under et besøk på en rakettmotorfabrikk, og i bakgrunnen så man tydelig se en skisse av en missil med navnet «Pukguksong-3».

I juli i år kom et neste hint: Da viste nordkoreanske medier bilder av Kim som inspiserte en ubåt, igjen dukket en plakat av Pukguksong-3 opp på bildene.