Fikk kontant nei til grønlandskjøp. Nå avlyser Donald Trump besøket til Danmark.

Donald Trump avlyser sitt planlagte besøk til Danmark fordi statsminister Mette Frederiksen ikke er interessert i å diskutere Grønland-salg. Det har utløst reaksjoner på begge sider av Atlanteren.

President Donald Trump utsetter møtet med Danmark fordi statsminister Mette Frederiksen ikke ønsker å diskutere salg av Grønland.

Den overraskende meldingen ble tvitret av presidenten selv natt til onsdag, norsk tid. I Danmark kom nyheten som et sjokk, og har utløst bekymring for at det er krise i forholdet til USA.

– Danmark er et veldig spesielt land med et utrolig folk, men basert på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om at hun ikke er interessert i å diskutere kjøp av Grønland, vil jeg utsette møtet som var planlagt om to uker til en annen gang, skriver presidenten på Twitter.

Han skriver videre at statsministeren har spart både USA og Danmark for utgifter og jobb ved å være så direkte.

– Jeg takker henne for det, og jeg ser frem til å planlegge et nytt møte en gang i fremtiden.

President Donald Trump utsetter Danmark-besøk etter at landets statsminister Mette Frederiksen gjorde det klart at det ikke var aktuelt å selge Grønland.

Kongehuset: En overraskelse

Trump skulle etter planen besøke Danmark 2. og 3. september etter et besøk i Polen der det skulle markeres at det er 80 år siden starten på Annen verdenskrig. Den amerikanske presidenten var invitert av dronning Margrethe, og besøket var bekreftet av begge land. Det vekker derfor stor oppsikt at han likevel ikke kommer.

Da Trump tidligere denne uken antydet at han bare «kanskje» skulle komme til København, sa statsminister Mette Frederiksen at planleggingen av besøket alt var godt i gang, og at hun forventet at han kom.

Frederiksen har ennå ikke kommentert twitter-meldingen fra Trump. Men slottet sier følgende om avlysningen.

– Det var en overraskelse. Mer har jeg ikke å si om den saken, sier kommunikasjonssjef Lene Balleby ved det kongelige slott til Danmarks radio.

  • «Uhørt», en «fornærmelse», en «spøk». Trumps avlysning har vekket sterke reaksjoner både i Danmark og USA. Les alle her.

Strategisk viktig

Det var Wall Street Journal som før helgen meldte at USAs president var interessert i å kjøpe Grønland. Dette ble møtt med vantro av danske politikere. Landets tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen skrev på Twitter at «Dette må være aprilsnarr. Men på helt feil årstid.

I helgen bekreftet presidenten selv at ideen om å kjøpe Grønland er blitt diskutert i Det hvite hus. Årsaken er øyas strategiske betydning og fordi øya etter hans mening er en økonomisk byrde for Danmark. Han mener derfor at det ville spare danskene for mye penger om USA overtok øya.

Trump, som skapte sin formue i New Yorks eiendomsmarked og eier eller leier ut eiendommer over hele verden, beskrev en eventuell overtagelse av Grønland som «i bunn og grunn et stort eiendomskjøp». Den iskalde og mineralrike øya regnes som strategisk viktig, og blant annet Kina har vist interesse for å investere der. I tillegg gjør klimaendringer at flere ser muligheter for ny næringsvirksomhet.

Spøkefullt tvitret Trump tirsdag om hva han ikke ville gjøre med Grønland.

– Absurd

– Ikke til salgs

Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen har imidlertid avvist Trumps forslag tvert. Frederiksen har kalt det absurd at Trump vurderer å prøve å kjøpe verdens største øy.

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen til den grønlandske avisen Sermitslaq.

Grønland har utstrakt grad av selvstyre. Det ville derfor vært opp til øya selv om den mot formodning ville bli del av et annet land.

Les også

Derfor vil Trump ha Grønland

Danmarks ferske statsminister Mette Frederiksen sa kontant nei til salg av Grønland.

Ambassadøren ønsket velkommen

Det er nok ikke bare danskene som blir tatt på sengen av Trumps avlysning. Meldingen kommer nemlig bare noen timer etter at USAs ambassadør til Danmark skrev på Twitter at landet var klar for Trump.

– Overgår fantasien

Tidligere i uken sa Trump at besøket til NATO-allierte Danmark ikke var relatert til Grønland-spørsmålet. New York Times stjernereporter Maggie Haberman, som dekker Det hvite hus, spør på Twitter hva som kan være den egentlige årsaken til avlysningen, selv om han legger skylden på Grønlands-affæren.

Flere demokratiske politikere rister på hodet over Trumps avlysning og mener det er dårlig behandling av en alliert, skriver Ritzau.

– Presidenten har nå klart å støte fra seg Danmark. Jeg så ikke den komme, sier den demokratiske presidentkandidaten Amy Klobuchar på Twitter.

Ifølge Washington Post ble besøket sett på som en gest til et lite land som har vært en svært trofast alliert for USA, både i Afghanistan og Irak.

– Dette er ikke morsomt lenger. Danske soldater kjempet ved siden av amerikanske i Afghanistan og Irak. 50 dansker døde, skriver Europa-ekspert Thomas Wright i The Brookings Institution på twitter.

– Presidenten vanærer alliansen og dens ofre, på samme dag som han vil ta Putin inn i varmen ved å be ham bli del av G8 igjen,

Lederen for Radikale Venstre, Morten Østergaard, skriver at «virkeligheten overgår fantasien».

– Det kan neppe vært en i USAs utenriksdepartement som ikke har kunne ha fortalt Trump svaret på forhånd, skriver han på Twitter.

– Det viser hvorfor vi mer enn noensinne bør betrakte EU-landene som våre nærmeste allierte. Mannen er utilregnelig, skriver partilederen på Twitter.