Verden

Over 70 mistet livet i togbrann i Pakistan

Minst 74 mennesker har mistet livet i en togbrann sørøst i Pakistan, ifølge myndighetene. Over 40 er skadet, og tilstanden er kritisk for flere av dem.

Minst 74 mennesker er døde etter at et tog i Pakistan torsdag tok fyr da en passasjer brukte en gassovn i toget til å lage mat.
  • NTB
  • Jørgen Arnor G. Lom
    Redaksjonell utvikler
Togbrannen startet etter at en passasjer brukte gassovn til å lage mat.

Toget som torsdag var på vei fra havnebyen Karachi i sør til Rawalpindi i nord, tok fyr da en passasjer brukte en gassovn i toget til å lage frokost om bord, ifølge politibetjent Ameer Taimur Khan.

Mange mennesker ble innesperret i de brennende togvognene. Flere av de overlevende hoppet ut av vinduene mens flammene spredte seg til tre vogner.

– Vi kunne høre folk som gråt og skrek om hjelp, sier Chaudhry Shujaat.

Sammen med sin kone og to barn gikk han om bord på toget bare få timer før brannen brøt ut.

– Jeg trodde vi skulle dø. Den neste vognen sto i brann, forteller han.

Et annet øyenvitne forteller at han hoppet av toget i fart for å redde livet.

– Noen passasjerer lagde te i en av vognene og så eksploderte det i et flammehav, forteller Mohammad Ramzan til BBC Urdu.

Dødstallet har steget betraktelig siden det først ble meldt om ti døde i brannen i provinsen Punjab øst i landet. Midt på dagen hadde dødstallet steget til 74.

Representanter for myndighetene inspiserer i morgentimene i dag det utbrente toget.

Hoppet av toget i fart

Frykten er at tallet vil stige ytterligere. Av 44 skadede er tilstanden fortsatt kritisk for flere, opplyser en talsmann for nødetatene i distriktet. De overlevende er brakt til ulike sykehus i byen Bahawalpur og andre steder i Rahim Yar Khan-distriktet, der ulykken fant sted.

TV-bilder fra stedet viser flammer ut av togvognene, og man hører folk som skriker. Flere ble skadet da de hoppet ut av det brennende toget.

Overlevende forteller at det tok nesten 20 minutter fra brannen brøt ut, til toget til slutt stanset.

Et grusomt syn møtte brannmannskapet på åstedet.

Et skrekkelig syn

Det tok en stund før brann- og redningsmannskap ankom åstedet. Etter at brannen var slukket var det et skrekkelig syn som møtte redningsmannskapet.

– Det blir en vanskelig jobb å identifisere de døde. Da vi kom inn i vognene etter at brannet var slukket var det umulig å se hva som var beinrester og hva som var en del av togvognen, sier Mohammad Zubair fra den frivillige velferdsorganisasjonen Edhi Foundation til BBC Urdu.

– Mange av de døde har så alvorlige brannskader at vi må bruke DNA i identifikasjonsprosessen, sier distriktsnestleder Jamil Ahmed til BBC.

Militæret hjelper til i opprydningsarbeidet etter ulykken.

Mange ulykker

I morgentimene lette redningsarbeidere gjennom det utbrente togvraket for å hjelpe de skadede og lete etter flere ofre. Et annet tog ble sendt til stedet for å kjøre overlevende til byen Rawalpindi rett sør for hovedstaden Islamabad, opplyser myndighetene.

Togulykker er vanlig i Pakistan, der jernbanen gjennom mange tiår har lidd under dårlig vedlikehold som følge av korrupsjon, vanstyre og manglende investeringer, skriver nyhetsbyrået AFP.

I juli omkom minst 23 mennesker i en togulykke i samme distrikt da et passasjertog fra Lahore kjørte inn i et godstog som hadde stanset ved en overgang.

Les mer om

  1. Pakistan
  2. Lahore
  3. Karachi