Verden

200 boliger tatt av skogbranner i Australia

Flere titalls skogbranner raser fortsatt i de knusktørre skogområdene på Australias østkyst. Stadig flere tvinges til evakuering, mange for andre gang.

Operahuset i Sydney med bakteppe av røyk fra alle busk- og skogbrannene i nærheten av byen tirsdag.
  • NTB
Flere titall branner raser fortsatt i de knusktørre skogene i det østlige Australia. Foto: Australian Broadcasting Corporation via AP/NTB scanpix
Røyken velter opp fra skogene i Wollemi i delstaten New South Wales. Foto: Australian Broadcasting Corporation via AP/NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De mest intense brannene herjer i de nordøstlige delstatene New South Wales, med storbyen Sidney, og Queensland. Siden fredag er over 200 bolighus blitt tatt av flammene i New South Wales. Her har kjøligere vær lettet situasjonen noe, men i Queensland var det onsdag full mobilisering mot minst 80 ulike brannsteder.

Mange lokalsamfunn rundt i New South Wales har opplevd å bli evakuert flere ganger, ettersom vindene snur og flammene på nytt farer gjennom det tørre skogs- og busklandskapet. Onsdag gikk det ut varsel om umiddelbar evakuering fra flere kystområder nord for Brisbane, blant annet badebyen Noosa, melder Reuters.

Tordenvær ventet

Rødt varsel, det mest akutte brannvarselet, omfatter mesteparten av Queensland, der temperaturene er høye og kraftig tordenvær er ventet.

– Vi står overfor nok en krevende dag, og værmeldingene viser at vi ikke er gjennom dette ennå, sier Michael Wassing ved brann- og krisekommisjonen i delstaten.

Totalt har over 300 boliger blitt ødelagt av brann siden forrige uke. Forsikringsselskapene opplyser at det er kommet inn minst 450 meldinger om skader og nedbrente hus. Tallet er ventet å stige. Bare natt til onsdag ble 50 nye hus tatt av flammene.

Tirsdag ble det varslet om «katastrofal brannfare» i Sydney og nærliggende områder som følge av varmt og tørt vær, med temperaturer over 30 grader og kraftig vind.

New South Wales' førsteminister Gladys Berejiklian sier hun er lettet over at tirsdagens ødeleggelser ikke ble verre. 21 personer har fått skader, 13 av dem er brannmenn.

Enormt omfang

Siden skogbrannsesongen startet i oktober har mer enn 1,1 millioner hektar blitt ødelagt. Det er den samlede totalen for de siste tre skogbrannsesongene, ifølge brannvesenet.

Det er vanlig med mindre branner i utmarka i Australia, men i år startet skogbrannsesongen tidlig. Lite nedbør ses på som årsaken. Det er ikke meldt om nedbør i delstaten på lang tid.

Brannene har utøst en heftig politisk debatt om beredskap og klimapolitikk. Særlig har det liberalkonservative regjeringspartiet og det lille opposisjonspartiet De grønne vært i tottene på hverandre.

Tidligere visestatsminister Barnaby Joyce går så langt som å si at klimaaktivistene er medskyldige i brannkatastrofen ved at de har motarbeidet praksisen med å starte kontrollerte branner for å rydde busklandskapet og avverge ukontrollerte branner.

Statsminister Scott Morrison har behendig unnlatt å kommentere klimaspørsmål mens brannene raser, og han ber partene dempe utfallene.