Verden

Tunnel under Berlinmuren åpnet for publikum

En rømningstunnel lokalisert under Berlinmuren er åpnet for publikum i anledning markeringen av at det er 30 år siden muren falt.

Den underjordiske tunnelen strekker seg 100 meter fra en kjeller i vest til en bygning i øst. Den ble påbegynt i 1970 – ni år etter at Berlinmuren ble reist. Markus Schreiber / AP Photo / NTB scanpix

 • NTB

Den underjordiske tunnelen, som er 100 meter lang, ble påbegynt i 1970 – ni år etter at Øst-Tyskland (DDR) stengte grensene.

Berlins borgermester Michael Mueller åpnet tunnelen torsdag, og rettet samtidig en takk til dem som bygget den.

Den underjordiske tunnelen strekker seg 100 meter fra en kjeller i vest til en bygning i øst. Den ble påbegynt i 1970 – ni år etter at Berlinmuren ble reist. Markus Schreiber / AP Photo / NTB scanpix

– Det er flott å se at kampen for frihet også ble tatt under bakken. Man kan få en autentisk opplevelse av motet til kvinner og menn som forsøkte å ta folk til frihet og motstå Øst-Tysklands regime, sa Mueller.

Denne helgen er det 30 år siden Berlinmuren falt. Fjerningen av det forhatte byggverket ble et symbol på kommunismens endelikt i Europa. Tysklands statsminister Angela Merkel tar fredag imot USAs utenriksminister Mike Pompeo, som er i landet i forbindelse med markeringen.

Ulrich Pfeifer (84), en av sivilingeniørene som bidro i byggingen av tunnelen. Markus Schreiber / AP Photo / NTB scanpix

USAs ambassade i Berlin avduker fredag en statue av Ronald Reagan i forbindelse med markeringen. Den er plassert på ambassadens terrasse, på høyde med berømte Brandenburger Tor. Porten var bakgrunn da Reagan holdt sin berømte tale i 1987 der han utfordret Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov til å rive ned muren.

Pompeo med advarsel

USAs utenriksminister Mike Pompeo kom fredag med en advarsel til både Kina og Russland. Han er i Berlin i anledning markeringen av murens fall for 30 år siden.

– Vestlige, frie nasjoner har et ansvar for å forhindre trusler mot folket fra myndighetene i land som Kina, Russland og Iran, sa Pompeo fra talerstolen.

Han poengterte at USA og deres allierte bør forsvare det som ble vunnet i 1989, og «anerkjenne at vi utfordres at verdiene til ufrie nasjoner».

Utenriksministeren rettet også oppmerksomheten mot gassledningen Nord Stream 2, som er under konstruksjon mellom Russland og Tyskland, og advarte om at Europa med denne gjør seg avhengige av den russiske presidentens «innfall».

Pompeo advarte samtidig mot kinesiske selskapers planer om utbygging av 5G-nettverk.

 1. Les også

  Murens fall er verdt å feire i en tid da demokratiet må forsvares mot krefter som vil ødelegge verdiene det bygger på | Mathilde Fasting

 2. Les også

  Nye murer reises 30 år etter Berlinmurens fall

 3. Les også

  For 30 år siden fikk en piknik jernteppet til å revne. 600 østtyskere flyktet.

Les mer om

 1. Angela Merkel
 2. Mike Pompeo
 3. Kommunisme
 4. Murens fall

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Det er 30 år siden den falt. Nå reises nye murer.

 2. VERDEN

  Sandy (8) og familien flyktet i en Trabant. 30 år etter Berlinmurens fall er folk i øst fattigere, eldre og mer høyreorienterte. Og vesttyskerne er sjefene.

 3. KRONIKK

  9. oktober, dagen som beseglet Øst-Tysklands skjebne

 4. VERDEN

  Stoltenberg presses fra alle kanter. Nå raser også oppslutningen om Nato.

 5. VERDEN

  Lenge var USA enerådende på verdenshavene. Nå har ett land seilt forbi.

 6. VERDEN

  1945-seierherrenes verdensorden vakler. Her er enda et angrep akkurat gjennomført.