Seks nordmenn innbrakt eller pågrepet etter nazidemonstrasjon i Sverige

Politiet i Sverige pågrep eller innbrakte 63 personer under sammenstøt etter at nynazister gikk i tog flere steder i Sverige 1. mai. Seks av dem var nordmenn.

Politi støtte sammen med demonstranter som protesterte mot nynazistiske NMRs 1. mai-tog i Kungälv. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix

Det var flere ganger svært spent i sammenstøtene mellom demonstranter fra nazist-organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR), politiet og motdemonstranter onsdag.

NMR hadde 1. mai fått tillatelse til å demonstrere i tre svenske småbyer. I Kungälv nord for Göteborg ble 63 personer, både nynazister og motdemonstranter, pågrepet eller innbrakt. En politipatrulje til hest ble angrepet med brostein, men ingen ble skadd. Politiet anslo at rundt 300 NMR-sympatisører ble møtt av rundt 500 motdemonstranter, og det ble rapportert om vold, trusler og hatefulle ytringer.

– Jeg kan bekrefte at seks nordmenn ble tatt inn av politiet i forbindelse med demonstrasjonene i Kungälv for å utrede om de skulle utvises fra Sverige, sier etterforskningsleder Caroline Holmkvist i svensk politis region Väst til NRK.

Ifølge etterforskningslederen var det både motdemonstranter og personer med tilknytning til NMR blant nordmennene. Flere av dem er enda ikke sluppet fri torsdag ettermiddag, ifølge Holmkvist.

Det pågår nå elleve formelle politisaker etter hendelsene i Kungälv, og en nynazist er pågrepet, mistenkt for å ha sparket en politibetjent i ansiktet, skriver Expressen.