Sudansk 16-åring funnet død på fransk strand

En død 16-åring fra Sudan ble onsdag funnet på en fransk strand. Gutten har trolig forsøkt å ta seg til Storbritannia i en gummibåt.

Et grensekontrollfartøy hjalp 10. august en gruppe migranter om bord fra gummibåten de forsøkte å bruke til å krysse Den engelske kanal fra Frankrike til Storbritannia. Onsdag ble en død sudansk 16-åring funnet på en strand i Frankrike. Gutten er antatt druknet da han la ut på en tilsvarende reise.

Gutten ble funnet nær kystbyen Sangatte, ikke langt fra Calais etter at ulykken ble varslet av en venn som også var med på reisen på Den engelske kanalen.

– Denne utålelige tragedien mobiliserer oss ytterligere mot smuglere som forsøker å utnytte nøden til andre mennesker, tvitret Marlene Schiappa, minister med ansvar for statsborgerskap i Frankrike.

Skylder på menneskemugglere

Storbritannias innenriksminister Priti Patel understreket også på Twitter at dødsfallet var dypt tragisk.

– Denne grusomme hendelsen er en brutal påminnelse om de forferdelige kriminelle gjengene og menneskesmuglerne som utnytter sårbare personer, skrev Patel.

Det har i år vært en markant økning i antallet migranter som forsøker å ta seg fra Frankrike til Storbritannia over kanalen, noe som har preget forholdet mellom de to landene. Storbritannia har blant annet anklagd Frankrike for å ikke gjøre nok for å hindre krysningene.

Minst 650 migranter har krysset kanalen i småbåter denne måneden, av totalt 4.000 så langt i år. De siste ukene har Frankrike reddet over 150 personer.

Storbritannia har den siste tiden økt patruljeringen sin langs ruten, som er mye brukt av menneskesmuglere. I tillegg til småbåter, stues migranter også sammen i skip, lastebiler og tog.

Kritiserer Storbritannia

Dødsfallet har ført til kritikk mot Storbritannia og innenriksminister Patel fra menneskerettighetsgrupper som jobber med rettigheter for migranter.

– Din unnlatelse fra å skape en trygg og lovlig reiserute for dette unge mennesket har direkte sørget for denne personens død, sier leder Bella Sankey i rettighetsorganisasjonen Detention Action på Twitter.

Også rettighetsorganisasjonene Joint Council for the Welfare of Immigrants og Care4Calais understreket at dødsfallet lett kunne vært unngått.

– Vi må sikre en måte som gjør at asylsøkere blir hørt, uten at de må risikere livene sine, tvitret Care4Calais.