Donald Trump splitter Republikanerne

Mange tror ikke han mener alvor, mens andre støtter ham: Eiendomsmagnaten Donald Trump splitter Republikanerne med sitt ønske om å bli partiets presidentkandidat. Men for mange er han blitt et førstevalg.

Penger har Donald Trump nok av, men vil han også få politisk makt?

Les mer:

På under en måned har milliardæren, som er mest kjent for sine mange ekteskap, sine glorete skyskrapere, sitt reality-show på TV og sin hentesveis, hoppet opp til en oppslutning på 19 prosent blant republikanske velgere. Det er likt med tidligere guvernør Mike Huckabee og langt foran andre kandidater, som Tea Party-favoritten Sarah Palin (12 prosent) og Mitt Romney (11 prosent), ifølge en ny CNN-måling.

Ledelsen frykter

Men fire av ti republikanere sier de er imot at han blir kandidat, og toppledelsen i partiet er livredd for at et Trump-kandidatur kan ødelegge partiets muligheter til å slå president Barack Obama ved valget neste høst.

Mange republikanske politikere tror ikke han mener alvor. Ikke desto mindre varsler Trump, som er nummer 420 på Forbes’ liste over verdens rikeste, at han snart vil gå ut og be om støtte til valgkampen, akkurat som andre kandidater.

– Jeg tror det er viktig for velgerne å investere i landets fremtid, sa Trump til USA Today etter at han gjentatte ganger antydet at han er villig til å bruke inntil 600 millioner dollar av sin personlige formue for å bli president.

– Litt av det som gjør meg vakker, er at jeg er veldig rik, sa han til ABC TVs «Good Morning America» i forrige måned.

«Utlendingen» Obama

Blant Trumps viktigste kjepphester er ryktene om at Obama, som han kaller utlendingen, ikke er født i USA og derfor i henhold til grunnloven ikke kan være president. Nylig opplyste han at han har sendt privatetterforskere til Hawaii for å grave opp sannheten om hvor Obama er født.

Selv om Hawaii har offentliggjort en bekreftet kopi av Obamas fødselsattest, mener Trump og den såkalte «birther»-bevegelsen at han faktisk er født i Kenya.

Uansett har hans engasjement når det gjelder Obamas fødested skaffet ham enorm publisitet og begeistret oppslutning blant de mange amerikanerne som kolporterer forskjellige konspirasjonsteorier.

Stramme opp Kina

Trumps enkle syn på utenrikspolitikk har også overbevist mange republikanere om at han ikke mener alvor og bare er ute etter PR, særlig for å øke seertallene til sitt reality-show.

Til USA Today sa han at han kun var interessert i Libya om USA fikk oljen, og at han som president ville si til Kina at «om dere ikke oppfører dere, vil jeg sette en avgift på 25 prosent på alt dere eksporterer til USA».

Han hevder at USA blir gjort til latter rundt om i verden, og til en gruppe konservative studenter sa han i februar at han som president ville «hente inn flere hundre milliarder dollar fra de landene som utnytter oss».

Drømmekandidat

Demokratene kan ikke tro at Trump mener alvor, men om han stiller med sine ytterliggående og bisarre synspunkter, ville han være drømmemotstanderen.

Selv om amerikanerne for tiden er lite fornøyd med Obama, ville han vinne overlegent over Trump, med 49 mot 34 prosent, ifølge en ny måling.

– Jeg tror det er null sjanse for at det amerikanske folk ville gi Donald Trump denne jobben, sa Obamas valgkampmedarbeider David Plouffe til ABC sist søndag.

Om han ikke blir nominert som Republikanernes kandidat, truer han med å stille som uavhengig kandidat. For Republikanerne er det et like stort mareritt, siden det ville splitte de republikanske stemmene og sikre at Obama blir gjenvalgt.