Verden

Kosovo og Serbia enige om nye samtaler

Kosovo og Serbia er blitt enige om at de skal møtes til forhandlingsbordet på nytt, opplyser tyske myndigheter.

Angela Merkel (i blått i midten) og Emmanuel Macron (tredje fra venstre) sammen med politiske ledere i Balkan, avbildet mandag.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Partene er blitt enige om å blåse liv i fredstilnærmingen i henhold til eksisterende avtaler, fremgår det av en uttalelse fra den tyske regjeringen.

Det heter i uttalelsen at partene skal ha en «konstruktiv» rolle i de nye samtalene, som skal holdes av EUs utenrikssjef Federica Mogherini. Når de nye samtalene skal foregå, er ukjent.

Representanter fra Kosovo og Serbia var mandag i Berlin, invitert av Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikets president Emmanuel Macron. I 2014 startet Serbia medlemskapsforhandlinger med EU, og forsoning mellom Beograd og Pristina er et av kravene Brussel stiller. Forhandlingene stanset opp i fjor, og mandagens møte var et håp om å bringe partene til forhandlingsbordet igjen.

Les også

Erkefiender på Balkan vil «bytte landområder» for å sikre freden. EU frykter det motsatte kan skje.

Mandagens møte hadde et mål om å duse ned de verste feidene mellom Serbia og landets tidligere provins, Kosovo.

Merkel sa i en uttalelse etter møtet at det ikke handlet om å finne en løsning, men for å se på hvilke positive utviklingsmuligheter landene i Balkan har. Også andre baltiske land deltok på møtet.

Les mer om

  1. Serbia
  2. Kosovo
  3. EU