Kineserne svarer på handelskrigen. På denne restauranten må amerikanere betale 25 prosent ekstra.

Presidenten ber kineserne om å forberede seg på en ny «lang marsj» etter at handelskrigen med USA blusset opp i forrige uke.

«Dersom dette er ubeleilig, kan du kontakte den amerikanske ambassaden,» kan man lese på banneret som kunngjør pristillegget for amerikanske turister på denne restauranten i Kina.

Historien gjentok seg bokstavelig talt på kinesiske TV-skjermer forrige helg.

Klokken åtte om kvelden på fredag, lørdag og søndag fikk nemlig TV-seerne servert gamle, antiamerikanske propagandafilmer i stedet for den vanlige kveldsunderholdningen.

Filmene Heltemodige sønner og døtre fra 1964, Slaget på Shangganling-fjellet fra 1954 og Overraskelsesangrep fra 1960 handler alle om det samme: Tapre kinesiske og nordkoreanske soldater som slår tilbake mot onde, imperialistiske amerikanerne under Korea-krigen.

De gamle propagandafilmene ble beordret inn i sendeskjemaet til statskanalen CCTV i et direktiv fra myndighetene 16. mai, ifølge Radio Free Asia.

Les også

Verdens to fremste økonomiske lokomotiver har kollidert. Det kan ramme Norge.

TV-anker: – Vi skal kjempe til siste slutt

Handelskrigen mellom USA og Kina ble trappet kraftig opp tidligere i mai da amerikanerne innførte en straffetoll på 25 prosent på varer til en verdi av 200 milliarder dollar.

Kineserne svarte med å innføre straffetoll på amerikanske varer verdt 60 milliarder dollar.

Beijing-myndighetene har også svart ved å sette propagandamaskineriet i høygir. På en nyhetssending på CCTV i forrige uke gikk ankermannen Kang Hui hardt ut:

– Dersom dere ønsker å snakke, er døren vid åpen. Dersom dere ønsker kamp, skal vi kjempe til siste slutt, advarte han.

Krever 25 prosent ekstra fra amerikanske kunder

Forholdet mellom USA og Kina har gått i nedoverbakke etter at Donald Trump ble president – til tross for flere vellykkede møter mellom ham og Kinas president Xi Jinping.

Handelskrigen har gjort forholdet surt. Kinesiske myndigheter er også kraftig provosert av at amerikanske krigsskip seiler gjennom internasjonale farvann i Taiwan-stredet hver måned.

Les også

Google avslutter samarbeidet med Huawei. Nå kommer Kina til å svare, sier ekspert.

Antiamerikanske slagord og tiltak blir heller ikke sensurert på kinesiske nettsider, noe som tyder på at dette er noe myndighetene ikke har noe imot.

Den siste uken har for eksempel et bilde fra en restaurant i Kina gått sin seiersgang på sosiale medier i Kina. Et banner foran restauranten kunngjør på ironisk vis at alle amerikanske turister fra nå av må betale 25 prosent ekstra for måltidet.

«Dersom dette er ubeleilig, kan du kontakte den amerikanske ambassaden,» kan man lese på banneret.

Gammel kampsang, ny tekst

Propagandaen har også spredt seg til karaokebarene. En tidligere tjenestemann i det regjerende kommunistpartiet la nylig ut en sang om handelskrigen på den populære meldingstjenesten WeChat.

Sangen Handelskrig er skrevet av en pensjonert tjenestemann og har en tekst der amerikanerne omtales i krasse ordelag.

«Dersom gjerningsmannen ønsker å slåss, skal vi banke ham helseløs,» heter det i teksten, som er satt til en velkjent melodi fra en gammel, anti-japansk propagandafilm.

På kort tid er sangen blitt svært populær i Kina.

Xi advarer om ny «lang marsj»

Bilder av gamle propagandaplakater fra Mao-tiden – der teksten er byttet ut for å passe med dagens handelskrig – er også gjengangere på kinesiske nettsider.

Selv president Xi Jinping trekker historiske linjer når han prøver å mane til nasjonalt samhold i det som kan bli en tøff økonomisk periode for Kina.

– Vi er i gang med en ny «lang marsj» og må starte helt på nytt, sa Xi da han tidligere denne uken besøkte Jianxi-provinsen i det sørøstlige Kina.

Xi Jinping calls for ‘new Long March’ amid trade tensions Michael Pillsbury asks are China’s hawks taking over from ... https://t.co/rGpCStToYo

Den «lange marsjen» er en referanse til 1934, da kommunistpartiet begynte på en to år lang tilbaketrekning fra hærstyrkene til nasjonalistene som den gang regjerte i Kina. Tilbaketoget sørget for at partiet overlevde og til slutt kunne vinne borgerkrigen i 1949.

Les også

Under Xi er Kina blitt stadig mer en partistat | Harald Bøckman

Krever boikott av amerikanske varer

Kinas raseri mot USA er ikke bare knyttet til handelskrigen. Det amerikanske forbudet mot å samarbeide med den kinesiske telegiganten Huawei har også vekket betydelig sinne blant kineserne.

– USA velger den gale motstanderen på et galt tidspunkt. De kommer ikke til å ende opp med et godt resultat etter denne strategiske feilen, skriver avisen Global Times i en lederartikkel.

Sjefene ved biltilsynet i Donghai i Jiangsu-provinsen, like nord for Shanghai, var mer eksplisitte i sin reaksjon, ifølge avisen Epoch Times.

I forrige uke sendte ledelsen ut en melding til sine ansatte med beskjed om å boikotte amerikanske varer.

Nyheten ble møtt med sarkastisk latter på kinesiske sosiale medier, der humoren ofte sitter løst.

– Skal vi forby Windows, også? Det er jo amerikansk, spør en ironisk nettbruker.