Etiopisk minister: Pilotene fulgte instruksene sine før flyulykken

Flyet som 10. mars styrtet i Etiopia, var i god stand, ifølge myndighetene.

Den etiopiske transportministeren Dagmawit Moges holdt torsdag pressekonferanse om flyulykken der 157 mennesker mistet livet.
  • Magnus Kallelid
    Magnus Kallelid

På en pressekonferanse torsdag ble den foreløpige granskningen av flyulykken I Etiopia 10. mars presentert. 157 mennesker mistet livet i ulykken, blant dem var norske Karoline Aadland, som var på jobb for Røde Kors.

Etiopias transportminister Dagmawit Mogesat presenterte torsdag de foreløpige konklusjonene fra rapporten. Hun fortalte at flyet som styrtet, var i god stand og at pilotene fulgte riktig prosedyre.

– Mannskapet utførte alle prosedyrene gjentatte ganger, men var ikke i stand til å kontrollere flyet, sa hun ifølge BBC.

Den foreløpige rapporten etter flystyrten i Etiopia legges frem torsdag. Alle de 157 om bord mistet livet.

Avviser mistanker om skader

På pressekonferansen kom det også frem at Boeing vil bli bedt om å undersøke flyets kontrollsystem og at luftfartsmyndigheter bes godkjenne dette før de tillater at flyet blir satt i drift igjen.

Lekkasjer fra etterforskningen har antydet at flyet ble truffet av noe etter at det tok av. Men Amdye Ayalew Fanta fra havarikommisjonen fortalte torsdag at ingenting tyder på at flyet er blitt skadet.

Den franske og amerikanske havarikommisjonen har bistått etiopiske myndigheter i etterforskningen.

Selve rapporten vil bli publisert i løpet av torsdag eller fredag, og torsdagens pressekonferanse ga ikke svar på alle spørsmål. Etterforskningsledelsen melder at den videre etterforskningen kan ta mellom seks måneder og et år.

Foreløpig ingen sammenheng

Det var samme type fly, fra selskapet Lion Air, som styrtet i Indonesia i oktober i fjor. 189 mennesker omkom i denne ulykken. Indonesias transportsikkerhetskomité har tidligere sagt seg villig til å bistå Etiopias etterforskning av flystyrten.

Den etiopiske etterforskningslederen sier ifølge Reuters nå at lyddata fra cockpiten foreløpig ikke tilsier at det er et strukturelt problem ved Max 8-flyene.