Voldsom kritikk mot Israel etter bombeangrep i Syria

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan er rasende etter at Israel angrep mål i Syria, og mener landet driver med «statsterrorisme».

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan bruker sterke ord om Israels angivelige flyangrep mot syriske mål. Her er han avfotografert sammen med noen av de over 160.000 syriske flyktningene som har krysset grensen til Tyrkia.

I går ble det kjent at Israels forsvarsminister Ehuk Barak indirekte bekreftet at landet har gjennomført flyangrep mot det borgerkrigsrammede nabolandet Syria.

— Bryter internasjonal lov

Ulike kilder oppgir sprikende forklaringer på bakgrunnen for at landet valgte å gjøre dette, men diplomatkilder mener angrepet kan ha hatt som mål å stanse en våpentransport til den libanesiske militsgruppen Hizbollah.

Lederen for Syrias vaklende regime, president Bashar al-Assad, anklager Israel for å destabilisere landet. Nå får han støtte fra Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.

— Vi kan ikke se på inntrengen i et lands luftrom som akseptabel. Det Israel gjør er fullstendig imot internasjonalt lov, sier Erdogan, som legger til at Israel har en mentalitet for å involvere seg i «statsterrorisme».

Skyting mellom Syria og Tyrkia

— De som har behandlet Israel som et bortskjemt barn bør forvente hva som helst fra dem - når som helst, sa statsministeren.

Les også

Syrisk opposisjon vil ha vestlig militær intervensjon

Forholdet mellom Tyrkia og Israel har vært iskaldt etter at israelske spesialsoldater bordet et tyrkisk skip som forsøkte å bryte blokaden av Gazastripen. Ni tyrkiske statsborgere ble drept i angrepet.

Samtidig har forholdet mellom Tyrkia og Syrias regime vært alt annet enn godt. I løpet av det siste året har det vært gjentatte tilfeller av skyting med artillerigranater over grensen mellom de to landene, og NATO har styrket tilstedeværelsen langs den tyrkiske grensen med både rakettbatterier og soldater.

Tyria har også tatt imot over 160.000 flyktninger fra Syria.

Iran: Angrep på Syria er også angrep på oss

Også Iran, som er en velkjent støttespiller av det syriske regimet, har reagert kraftig på at Israel nå ser ut til å involvere seg sterkere i konflikten i Syria.

— Syria har en veldig grunnleggende og sentral rolle i regionen - og for å støtte motstandspolitikken (mot Israel, red. anm). Av denne grunn må et angrep mot Syria også anses som et angrep på Iran og våre allierte, sa Ali Akbar Velayati, som er talsmann for Irans religiøse leder Ayatollah Ali Khamenei, ifølge nyhetsbyrået MEHR.

Borgerkrigen i Syria har nå pågått i snart to år, etter det som startet som et opprør mot regimet og president Bashar al-Assad tidlig i den såkalte arabiske våren. I følge FN har over 60.000 mennesker mistet livet.