Håper broren og den norske kvinnen blir løslatt i dag

EILAT/TABA (Aftenposten.no): Israeleren Amir Hassan (23) som sammen med en norsk kvinne er bortført av beduiner på Sinai-halvøya, har fortalt sine storebror i Nasaret på telefon at de ikke kjente hverandre fra før.

Søsteren til Amir Hassan viser frem et bildet av broren, som er kidnappet sammen med en norsk kvinne.
JoergenLohne-rCaPgWGM3V.jpg

— Amir fortalte vår bror Khaled at han ikke kjenner den norske kvinnen. De hadde bare tilfeldigvis delt en drosje fra Taba, sier Amirs søster Kholoud Hassan til Aftenposten.no.Ingeniøren i 30-årene byr på kaffe i den moderne leiligheten i et høyhus med pralkfull utsikt over den israelske turistbyen Eilat der hun bor sammen med sin entrepenør-ektemann og deres to barn.

Den elegante kvinnen ser sliten og bekymret ut:

— Vår familie er muslimsk og vi tilhører et konservativ samfunn. Det er sårende for mor og far og oss alle at det nå er blitt rapportert at Amir har et forhold til kvinnen han ble bortført sammen med, sier hun.

Eilat-student

Amir bor i likhet med søsteren i Eilat, der han de to siste årene har studert hotellfag. Hans hovedinteresse er reiser, og på hans Facebook-profil finnes mange fotografier av ulike reisemål.

— Han tekstet familien klokken 17.02 torsdag, med beskjed om at han befant seg på grenseovergangen ved Taba og skulle sørover. Han har også lagt ut to bildet på Facebook fra Dahab-distriktet, sier Kholoud Hassan.

— Jeg møtte ham kvelden før. Alt var som vanlig, og han nevnte ingenting om planer om en tur til Egypt, innskyter ektemannen Sabri.

— Men det er ikke uvanlig. Min lillebror liker å handle spontant og reiser alltid av gårde på kort varsel, sier Kholoud, som ikke vil fotograferes, men gjerne viser frem bilder av Amir.

Godt mot

Hun sier at storebror Khaled hadde inntrykk av at Amir var rolig og ved godt mot, til tross for den vanskelige situasjonen, da de samtalte med 23-tiden (22.00 norsk tid) fredag. 23-åringen fortalte at kidnapperne ikke hadde mishandlet fangene på noen måte, og at de fikk nok mat og ellers også hadde det på alle måter tilfredsstillende.

Sabri og Kholoud har fått vite at beduinene som stanset drosjen og bortførte de to passasjerene, tilhører Tarabin-stammen, som krever to av sine stammefrender satt fri fra fengsel i Kairo. Men kidnapperne skal nå ha overlatt sine gisler i Saleh-stammens varetekt.

Den fremste sjeiken i denne respekterte stammen deltar nå i forhandlingene om å løslate den norske og israelske fangen. Og det gir nytt håp, ifølge Kholoud, selv om det samtidig er klart at Saleh ikke kommer til å slippe gislene fri før Tarabin gir sitt samtykke.

Nettverk

Hele familiens nettverk i Eilat er nå involvert i å få satt fri Amir Hassan og den norske fangen, ifølge søsteren.

— Vi har fantastisk støtte av alle vi kjenner, både arabiske og jødiske israelere. Det hjelper i denne vanskelige situasjonen, sier hun, og medgir at hun er bekymret for sine gamle og syke foreldre hjemme i Nasaret.

Helt ved slutten av samtalen, ved 11-tiden norsk tid, melder Sabri fra kjøkkenet at den siste meldingen nå går ut på at Amir og den norske kvinnen vil bli satt fri iløpet av et par timer.

— Inhsa’Allah, sukker Kholoud og vrir hendene, lett fortvilet.

— Vi fikk lignende beskjeder i går kveld, men ingenting skjedde. Måtte det bare være over snart!

Drosjesjåfør observerte

Israeleren Amir Hassan og den norske kvinnen kjente åpenbart ikke hverandre, ifølge drosjesjåfør Said Abu Mubarak fra den egyptiske grensebyen Taba.

Hans observasjoner av de to torsdag ettermiddag og kveld, synes å stemme godt overens med det Amir Hassan har fortalt sin bror.

Abu Mubarak forsøkte først å få tur med Hassan da israeleren kom fra Eilat over grensen klokken 17.00 torsdag. - Men han syntes prisen for å kjøre til Dahab var høy og han ønsket derfor å vente for å se om han kunne dele bil med noen, sier sjåføren.

En halvtime senere kom den norske kvinnen over til Taba, og heller ikke hun ville ha drosje da Abu Mubarak tilbød sine tjenester. Hun opplyste at en bil fra Dahab var på vei til å hente henne. Israeleren avtalte da å få sitte på sørover i denne bilen.

Ifølge drosjesjåføren kom de to av gårde ganske sent på kvelden:

— Først ved 21.00-tiden kom bilen de ventet på, sier han.

Bortført av beduiner

De to skal ha blitt kidnappet av beduiner kort tid etter at de fredag kjørte over grensen fra Israel til Egypt på Sinai-halvøya.

De to skal ha vært på vei sørover fra feriestedet Taba på grensen til Israel til badebyen Dahab, da seks maskerte og væpnede menn stanset bilen de kjørte. De to ble deretter tvunget over i kidnappernes pickup og kjørt vekk fra stedet. Turistenes egyptiske sjåfør ble frigitt, oppgir egyptisk politi, ifølge NTB.

Kidnapperne krever angivelig løslatelse av en slektning som sitter fengslet for narkotikabesittelse, Jerusalem Post. Flere turister har blitt kidnappet på Sinai-halvøya av beduiner. Som regel er de blitt frigitt innen 48 timer.

Det skal pågå forhandlinger med gjerningsmennene, melder fllere kilder. Utenriksdepartementet (UD) har så langt vært tilbakeholdne med opplysninger om hvordan saken håndteres. Kvinnen er ifølge egyptisk politi 31 år gammel, men UD har kun bekreftet at hun er norsk.

Styrker beredskapen i Kairo

UD har opprettet krisestab i Oslo og ved Norges ambassade i Egypt. To ansatte fra UD har nylig kommet frem til Kairo for å styrke beredskapen ved ambassaden.

— Så langt har vi sendt to fra Norge, det kan være snakk om å sende flere, sier pressevakt Svein Michelsen til Aftenposten.no.

De ansatte ved ambassaden i Kairo har jobbet kontinuerlig med kidnappingssaken, og har behov for avlastning.