Opptøyer i Santiago

Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Santiago.

Demonstranter startet flere branner i Santiago etter nyheten om eks-diktatorens død.

Den tidligere diktatoren Augusto Pinochet døde søndag, 91 år gammel. Under Pinochets 17 år lange regime forsvant mer enn 3.000 personer i Chile. Titusener ble arrestert, torturert og fengslet.

Danset av glede

Og nyheten om hans døde førte først til ren karnevalstemning i hovedstaden Santiago. Jublende mennesker danset i gatene, før det brøt ut kamper mellom politiet og demonstranter, melder BBC. Samtidig var det en rekke tilhengere av generalen som strømmet ut i gatene. Bråket startet da rundt 1.000 personer forsøkte å komme seg frem til presidentpalasset i byen. Politiet stoppet mengden med vannkanoner og tåregass. Demonstrantene startet en rekke branner i byens hovedgater. Pinochet får ingen statsbegravelse, men det chilenske forsvaret vil flagge på halv stang for generalen. Han vil bli begravet på tirsdag.

Thatcher trist

En av de første internasjonale reaksjonene kom fra Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher, som sa hun var svært trist over å høre at den tidligere chilenske lederen var død. Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett nøyde seg derimot med å konstatere at Chile har gjort store framsteg siden Pinochets avgang, og utviklet seg til å bli et åpent, stabilt og blomstrende demokrati, melder NTB. Heller ikke norske myndigheter feller noen tårer for Chiles tidligere diktator. – Vi tar Augusto Pinochets død til etterretning. Norske myndigheter jobbet under hele hans regjeringsperiode med støtte til de krefter som arbeidet for å få en slutt på diktaturet i Chile, lød kommentaren fra norsk UD.

Tilhengere av Pinochet sørget utenfor sykehuset hvor han døde søndag.