Verden

Danskene svikter muslimske reisemål

Ett år etter at Muhammed-tegningene første gang sto på trykk i Jyllands-Posten, mener dansker flest at det var riktig å trykke de omstridte tegningene. Men reise til muslimske land vil de ikke.

Les også

Et år med Muhammed-debatt

Les også

Tegninger som<br/> tente verden

Les også

Selbekk kritiserer regjeringen


Tallet på danske reisende til landene i den muslimske verden er falt med rundt 100.000, sier salgsdirektør Stig Elling i Star Tour i Danmark til nyhetsbyrået Ritzau. Dette har rammet betydelige turistmål som Egypt, Tyrkia og Tunisia.

– Etter Muhammed-tegningene kom det en reaksjon fra mange dansker, som sa til seg selv at de ikke ville finne seg i at danske flagg ble brent og danske ambassader svidd av. Til å begynne med var folk nervøse, og så ble de sinte, forteller Star Tour-direktøren.

I Norge antar Star Tours informasjonssjef Lena Petterson at 20.000 -30.0000 nordmenn har valgt bort muslimske feriemål det siste året. Hun sier til NTB at Egypt er det muslimske landet som er gått glipp av fleste norske turister.

Ett år siden

Lørdag var det nøyaktig ett år siden de tolv karikaturtegningene for første gang sto på trykk i den danske avisa Jyllands-Posten. Siden har en rekke norske aviser publisert én eller flere av tegningene, deriblant Dagbladet.no, Aftenposten, Agderposten, Bergens Tidende, Morgenbladet, Stavanger Aftenblad og den kristne avisa Magazinet.

Mannen som utløste striden, kulturredaktør Flemming Rose i Jyllands-Posten, angrer overhodet ikke sin beslutning om å trykke tegningene.

– Å drive selvsensur er svært farlig, for det kan være et svik mot de moderate muslimene som ønsker å leve etter skikken i vestlige samfunn, der religion regnes som en privatsak, sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Det som nå har skjedd i Berlin (der en oppsetning av Mozart-operaen «Idomeneo» med profeten Muhammeds avhogde hode på scenen er tatt av plakaten) er et nytt eksempel på slik beklagelig selvsensur. Det samme gjelder Tate-galleriet i London, som fjernet skulpturen «Gud er stor» av John Latham, mener kulturredaktøren i Danmarks største dagsavis.

Nøler med bilde

Universitetsbiblioteket i skotske Edinburgh nøler for sin del med å tillate gjengivelse av et bilde av profeten Muhammed. Den tunisiskfødte professoren Abdelwahab Meddeb i Paris vil bruke det skotskeide bildet på omslaget til sin bok «Motprekener», der han skriver at militante islamister som regel er folk som ikke greier å gjøre seg gjeldende intellektuelt.

Kulturredaktør Rose i Jyllands-Posten mener at karikaturstriden på lang sikt vil vise seg å ha vært en god ting. – Da striden blusset opp, kastet den lys over et lenge skjult faktum: At en del muslimer vil at hele verden offentlig skal bekjenne seg til deres dogmer, sier han.

Den algeriske journalisten Mohammed Sifaoui ber europeiske land vise «ubøyelig fasthet» overfor islamister. Islamistene er fascister som bekjemper ytringsfriheten, støtter terrorisme og undertrykker seksuelle mindretall, sier Sifaoui ifølge Jyllands-Posten.

 1. Les også

  Et år med Muhammed-debatt

 2. Les også

  Tegninger som<br/> tente verden

 3. Les også

  Selbekk kritiserer regjeringen

 4. Les også

  30.000 nordmenn kan ha valgt bort muslimske feriemål

Relevante artikler

 1. KULTUR

  -Volden har begynt å virke

 2. VERDEN

  Dansk minister har Muhammed-karikatur som bakgrunn på iPaden

 3. A-MAGASINET

  Flemming Rose – en jaget mann

 4. VERDEN

  Kina krever unnskyldning fra Jyllands-Posten

 5. KOMMENTAR

  Halshuggingen bekrefter ytringsfrihetens krise

 6. VERDEN

  Kinesiske myndigheter vil ha dansk statue fjernet