Verden

Demonstranter sier de blir værende i nasjonalforsamlingen i Bagdad

For andre gang på tre dager har hundrevis av demonstranter brutt seg inn i Iraks nasjonalforsamling i Bagdad. De viser foreløpig ingen tegn til å ville dra.

Demonstranter med flagg og bilder av Moqtada al-Sadr inne i nasjonalforsamlingen.
  • NTB
  • Sofie Grønntun Nissen
    Journalist

Demonstrantene støtter den mektige sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr. Nå forsøker de å stoppe utnevnelsen av en ny statsminister.

Flere timer etter at de stormet inn i bygningen, varslet Sadr-bevegelsen en sitt-ned-aksjon i bygningen.

– Demonstrantene kunngjør en sitt-ned-aksjon inntil videre, heter det i en kort uttalelse til pressen.

Flere av demonstrantene var på et tidspunkt på vei mot Iraks høyesterettsbygning. Men da bevegelsen ga dem ordre om å snu, vendte de tilbake til nasjonalforsamlingen.

60 skadet

Irakiske sikkerhetsstyrker brukte tåregass, vannkanoner og sjokkgranater da de tidligere på dagen forsøkte å hindre tusenvis av demonstranter i å bryte sperringene ved den såkalte grønne sonen. Området huser regjeringskontorer og flere utenlandske ambassader.

Demonstrantene skal til gjengjeld ha kastet steiner.

Ifølge Iraks helsedepartement er 125 mennesker skadet. Blant dem skal 25 være sikkerhetsfolk. Det er også kommet meldinger om drepte, men dette er ikke bekreftet.

Irakiske demonstranter strømmer inn i parlamentsbygningen i Bagdad.

Politisk kaos

Demonstrantene protesterer mot statsministerkandidat Mohammed Shia al-Sudani. Han ble nylig foreslått som kandidat av den iranskvennlige blokken i nasjonalforsamlingen.

Nasjonalforsamlingen skulle etter planen stemme over kandidaturet lørdag, melder Al Jazeera. Men etter store demonstrasjoner tidligere i uken, ble møtet utsatt.

Demonstrantene stolte imidlertid ikke på at parlamentet ikke ville holde avstemningen. Derfor samlet de seg igjen.

– De sier at det at møtet er blitt utsatt, ikke betyr at avstemningen ikke vil foregå bak lukkede dører, sier Al Jazeeras reporter i Bagdad.

Ni måneder etter valget har landet fortsatt ingen regjering på plass. Sadr-bevegelsen ønsker større innflytelse ettersom det var den som fikk flest stemmer ved valget i oktober.

Bevegelsen til den mektige sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr fikk flest stemmer ved valget i oktober. Men ni måneder senere har landet fortsatt ingen regjering på plass.

Alliansen vant 73 av 329 plasser i parlamentet. Sadr fikk dermed i oppgave å utpeke ny president, statsminister og regjering.

Til det trenger han støtte fra to tredjedeler av parlamentet. Men Iraks fragmenterte politiske system har så langt gjort det umulig.

Det er særlig Sadrs Iran-støttede sjiamuslimske motstandere som har nektet å samarbeide. Sadr har nemlig gjort det til sin kampsak å bekjempe all utenlandsk innflytelse i Irak.

Etter at forhandlingene stoppet, har Sadr trukket sin allianse fra parlamentet. Han har også sagt at han ikke vil delta i samtaler om å forme en ny regjering, skriver Al Jazeera.

Massemobilisering er derimot en godt brukt strategi av Sadr.

– Vi burde ikke bli overrasket over at Sadrs støttespillere er i stand til å gå inn i regjeringens lokaler, sier Zeidon Alkinani til Al Jazeera.

Han er analytiker ved Arab Center i Washington. Politiske bevegelser som Sadr-bevegelsen har «har infiltrert innenriks- og forsvarsdepartementet, noe som betyr at det er veldig enkelt for dem å omgå eventuelle sikkerhetskontroller», sier han.

Demonstranter forsøker å fjerne sementblokker slik at de kan krysse broen over til den grønne sonen.

Veltet sperringer

Demonstrantene brukte tau til å velte sementblokkene som er satt opp ved porten til den grønne sonen. Lørdag ettermiddag kom det melding om at de siste sperringene var revet mens demonstranter fortsatte å strømme inn i den grønne sonen.

– Vi kom hit for å fjerne den korrupte politiske klassen, hindre dem fra å holde et parlamentsmøte og hindre Rammeverket i å danne en regjering, sier Raad Thabet, en av demonstrantene, til AP.

«Rammeverket» viser til den iranskvennlige blokken i nasjonalforsamlingen.

Thabet sier at de fulgte Sadrs oppfordring, og at de ønsket å dra til den grønne sonen uansett hva det måtte koste.

Den forrige stormingen av nasjonalforsamlingene skjedde onsdag. Salen var da tom, og i to timer danset og sang demonstrantene, mens de tok bilder av seg selv. Først da Sadr ba dem om å dra, forlot de salen.

  1. Les også

    De hadde søkt ly fra hetebølgen. Men feriedrømmen ble fort et mareritt.

Les mer om

  1. Irak