Verden

Senatet i USA godkjenner enorm infrastrukturpakke

Senatet godkjente tirsdag den enorme infrastrukturpakken på over 1.200 milliarder dollar som har vært et av president Joe Bidens viktigste løfter.

Den moderate republikanske senatoren Rob Portman etter at infrastrukturpakken han hjalp til å forhandle fram, ble vedtatt tirsdag.
  • NTB

Pakken er blitt til etter langdryge forhandlinger mellom demokrater og republikanere, og den fikk tirsdag nok republikanske stemmer til å bli vedtatt med 69 mot 30 stemmer.

Vedtaket beskrives som en betydelig seier for president Joe Biden, som i valgkampen lovte store investeringer til å reparere USAs nedslitte infrastruktur, som samtidig ville skape mange nye jobber.

Pakken går nå til Representantenes hus der den burde være sikret flertall ettersom demokratene har et knapt flertall.

Men i det siste er det oppstått uenighet blant demokratene som kan legge kjelker i veien. Noen av de mer venstreorienterte demokratene mener den ikke går langt nok.

Nedskalert

Pakken som ble vedtatt tirsdag, er en nedskalert versjon av den opprinnelige pakken på 2.300 milliarder som demokratene ønsket.

En slik pakke, nå økt til 3.500 milliarder, vil demokratene presse gjennom på et senere tidspunkt. Den skal blant annet finansieres med økt skatt på de rikeste.

En rekke tiltak, som økte investeringer i barnepass, eldreomsorg, klimatiltak og andre programmer, ble tatt ut for å forhandle fram en pakke som moderate republikanere kunne godta.

Likevel har forhandlinger om detaljer i pakken trukket ut i flere uker inntil det endelig ble oppnådd enighet.

Jobber og investeringer

Mange republikanere har uansett vært ivrige etter å få vedtatt en infrastrukturpakke som bidrar til jobber og investeringer i deres egne valgkretser. De mest konservative republikanerne mener imidlertid at pakken er altfor dyr.

I pakken bevilges det 550 milliarder dollar i nye penger i tillegg til investeringer som alt er planlagt, til veier, broer, bredbånd og sikring av kystområder mot klimaendringer og infrastruktur mot cyberangrep.

Offentlig transport får støtte, og det gjør også jernbanen og flyplasser. USAs nedslitte vannledninger kan også i stor grad byttes ut med penger fra pakken.

Les også

  1. USA smuldrer opp - bokstavelig talt. «Fremstår som en falmet storhet».

  2. Ekstrem oppussing

  3. Biden med budsjett som setter gjeldsrekord: – Må gripe øyeblikket

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Joe Biden
  3. Infrastruktur
  4. USA