Terrorlederen drept

Al-Qaida bekrefter at deres leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi er drept.

Abu Musab al-Zarqawi fra en video som ble publisert på en internettside 25. april.

Al-Qaida lederen skal ha blitt drept i et amerikansk luftangrep nord for Bagdad i går kveld, rett etter klokken 18 lokal tid.

Al-Qaidas nestleder i Irak, Abu Abdelrahman, bekreftet i dag at Zarqawi er drept.

— Vi hyller martyrdommen til vår kriger sjeik Abu Musab al-Zarqawi i Irak, og vi understreker at dette er en ære for vår nasjon, heter det i uttalelse, signert Abdelrahman.

Støtter bin Laden

I en annen uttalelse lagt ut på en islamistisk internettside, gir gruppen også fornyet støtte til terrornettverkets leder Osama bin Laden.

— Vi sier til vår fyrste, sjeik bin Laden at dine soldater i al-Qaida i Irak vil fortsette samme kurs som du la for Abu Musab al-Zarqawi, heter det i uttalelsen.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki fortalte om luftangrepet på en pressekonferanse, sammen med øverstkommanderende for de amerikanske styrkene, General George Casey tidligere i dag.

Eliminert

— Zarqawi er blitt eliminert, sa Maliki i den direktesendte TV-talen.

— Tips og etterretningsinformasjon fra irakiske ledere fra hans nettverk ledet styrkene til Zarqawi og noen av hans medhjelpere, som holdt et møte rundt åtte kilometer nord for Baquba, sa general Casey.

Applaus og gledesrop

Annonseringen av drapet ble møtt med applaus og gledesrop av de fremmøtte på pressekonferansen.

Zarqawi skal ha vært hardt skadd da amerikanske soldater fant ham etter angrepet. Han ble overlevert til irakerne og døde senere av skadene, melder den amerikanske TV-kanalen ABC News.

Terrorlederen ble indentifisert ved fingeravtrykk, utseende og kjente arr.

Syv medarbeidere drept

Irakisk TV melder at syv av al-Zarqawis medarbeidere også ble drept i angrepet i Baquba, nord for hovedstaden.

Utenriksminister Hoshyar Zebari har fortalt AP at det har blitt brukt store ressurser på å jakte på Al-Qaida lederen etter at den siste videoen som viser Abu Musab al-Zarqawi ble publisert på internett.

En større jakt på den jordanske terroristen, som blant annet er beskyldt for å ha halshugget to amerikanere, ble startet for to uker siden.

Al-Zarqawi er beskyldt for å ha stått bak drap på hundrevis af shia-muslimer og for å ha tatt flere gisler.

Informasjon fra irakere

Iraks statsminster Nouri al-Maliki sier at gårsdagens aksjon var et resultat av informasjon fra irakiske innbyggere, og et samarbeid mellom irakiske og amerikanske styrker. Etteretningstjenesten i Jordan sier at også de har bidratt med opplysninger som har ført til Al-Qaida lederen.

USAs ambassadør til Irak sier at en "ny al-Zarqawi" vil lide samme skjebne.

— Dette er en beskjed til alle de som jobber for vold, drap og destruksjon om å stoppe og trekke seg tilbake før det er for sent, sier Zalmay Khalilzad.

— At Abu Musab Al-Zarqawi er død er en seier for Irak og den internasjonale kampen mot terror, sier Khalilzad.

Abu Musab Al-Zarqawi har trolig vært verdens mest ettersøkte mann etter Al-Qaidas øverste leder Osama bin Laden.

Symbolsk verdi

Irak-ekspert Henrik Thune tror drapet på lederen først og fremst har en symbolsk verdi.

— Det vil ha en stor symbolsk effekt, en viss reell effekt, men ikke en dyptpløyende effekt på den faktiske utviklingen i Irak, sier Irak-ekspert Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

Han peker på at Zarqawi ikke egentlig er noen sentral figur i det nasjonalt baserte opprøret i Irak som den gamle sunnimuslimske makteliten står bak.

— Zarqawi har stått bak noen av de største terroraksjonene i Irak, men selve opprøret er hovedsakelig et irakisk oppgjør, og ikke et opprør som eksterne krefter står for, sier Thune.

Aftenposten.no følger saken

Et bilde av den døde al-Zarqawi ble vist frem på en pressekonferanse torsdag.
Abu Musab al-Zarqawi på to udaterte bilder. Bildet til venstre ble publisert i desember 2002, mens bildet til høyre ble frigitt i 2004.
USAs ambassadør til Irak, Zalmay Khalilzad er tydelig fornøyd under pressekonferansen der Statsministeren i Irak, Nuri al-Maliki annonserte at al-Zarqawi er drept.
- Tips og etterretningsinformasjon fra irakiske ledere fra hans nettverk ledet styrkene til Zarqawi og noen av hans medhjelpere, sa General George Casey under pressekonferansen.