Norges ambassade brent ned

Rasende demonstranter har satt fyr på Norges og Danmarks ambassader i Damaskus. Begge land ber sine borgere forlate Syria.

Norges ambassadør Norges ambassadør i Syria, Svein Sevje, håper å få besøkt ambassaden i Damaskus i løpet av søndag, melder NTB.

— Den norske charges d'affaires i Damaskus kan bekrefte at den norske ambassaden er brent ned, fortalte utenriksminister Jonas Gahr Støre lørdag ettermiddag..

Ingen nordmenn er kommet til skade i angrepet, ettersom ambassaden allerede var stengt, og personellet er i sikkerhet. Men selve ambassaden er ifølge Støre totalskadet.

Lørdag ettermiddag troppet flere tusen syrere opp foran den noske ambassaden i Damaskus. Ifølge nyhetsbyrået AFP kastet de først stein mot ambassaden, før de forsøkte å storme den.

Opprørspoliti var på stedet og klarte i første omgang å danne en jernring rundt bygningen. Politiet brukte tåregass og vannkanoner for å hindre de rasende menneskene i å storme bygningen.

På andre forsøk lyktes demonstrantene imidlertid i å trenge gjennom sperringene, storme den norske ambassaden og sette fyr på den.

Det er fire diplomater ansatt ved ambassaden, som er stengt på lørdager. Det var ingen i bygningen. Norges ambassadør i Syria befinner seg for tiden i Jerusalem.

— Det er umulig å kontrollerere hvilke av rapportene vi får som stemmer, sa ambassadesekretær Kari Eken Wollebæk i Damaskus til Aftenposten klokken 17.30. Da var hun på vei til ambassaden som ifølge internasjonale nyhetsbyråer var angrepet av flere tusen demonstranter og satt i brann.

Støre opprørt

Utenriksministeren har tatt kontakt med den syriske utenriksministeren.

— Jeg har i skarpe ordlag gjort det klart at dette er helt uakseptabelt. Vi holder syriske myndigheter ansvarlige for sikkerheten ved den norske ambassaden, sier han.

Ifølge Støre har den syriske utenriksministeren uttrykt full beklagelse, og sagt at også han tar sterkt avstand fra det som har skjedd, og at de ansvarlige skal forfølges og straffes.

Danmarks ambassade brent ned

Noen timer tidligere satte demonstranter fyr på Danmarks ambassade. Flere tusen demonstranter kastet stein mot bygningen som huser både den danske, svenske og chilenske ambassaden. De rev ned og brente ambassadens danske flagg, og heiste i stedet et flagg med teksten "det finnes ingen annen gud en Allah, og Muhammed er hans profet". Deretter trengte de seg inn i den tre etasjer høye bygningen og satte fyr på den.

Brannen er nå slukket, men bygningen har fått store skader. Danmarks ambassaderåd Hans Schou sier til nyhetsbyrået at AFP at ingen av de seks danske ambassadeansatte var i bygget da demonstrantene angrep, fordi demonstrasjonen var varslet på forhånd. Onsdag ble den danske ambassaden evakurt etter en bombetrussel.

Både den norske og den danske regjeringen ber nå alle sine statsborgere om å forlate Syria umiddelbart.

Ifølge AFP har demonstranter forsøkt å angripe også den franske ambassaden. Sikkerhetsstyrker skal imidlertid ved hjelp av tåregass og vannkanoner ha klart å stoppe demonstrantene.

Det norske ambassadeflagget i brann i Damaskus.
Den norske ambassadebygningen er ødelagt.
Brannmannskapene kjempet mot flammene i den danske ambassadebygningen i Damaskus.
Demonstranter trengte seg inn på det danske ambassadeområdet og satte fyr på bygningen.