Mer Taiwan-trøbbel for Litauen. Kina øker presset.
Kina legger press på internasjonale selskaper. Enten må de kutte båndene til Litauen, eller så vil de bli stengt ute av det kinesiske markedet.
Internasjonale selskaper blir nå dratt inn i krangelen mellom Litauen og Kina, skriver Reuters.
Fra før har Kina nedgradert de diplomatiske forbindelsene med Litauen. Det skjedde etter at det baltiske landet i november lot Taiwan åpne et representasjonskontor i Vilnius.
Beijing mener selvstyrte og demokratiske Taiwan er en del av Kinas territorium. De har intensivert innsatsen for å få andre land til å kutte forbindelsen med øya, som ligger øst for det kinesiske fastlandet.
Litauen har begrenset handel med Kina, men landet er svært avhengig av de hundrevis av multinasjonale selskapene som produserer varer i Litauen. Det dreier som om varer som møbler, lasere, mat og klær. Det er varer som disse store internasjonale selskapene ønsker å selge på det kinesiske markedet.
– De (Kina) har gitt beskjed til multinasjonale selskaper om at dersom de bruker deler eller varer fra Litauen, så vil de ikke lenger få lov til å selge noe til det kinesiske markedet eller få forsyninger derfra, sier Mantas Adomenas, statssekretær i Litauens utenriksdepartement, til Reuters.
– Vi har sett at noen selskaper har kansellert kontrakter med litauiske leverandører.
Han oppga ikke navnene på noen selskaper eller leverandører som er blitt rammet.
Trusler ble til virkelighet
Litauens organisasjon for næringslivet, som representerer tusenvis av bedrifter, bekrefter at noen multinasjonale selskaper som kjøper varer fra litauiske leverandører, er blitt presset av Kina.
– Denne uken så vi for første gang direkte kinesisk press på leverandører om at de må droppe varer produsert i Litauen, sier presidenten i organisasjonen, Vidmantas Janulevicius, til Reuters. – Tidligere er vi bare blitt truet med at det kunne komme til å skje. Nå har det skjedd.
Han sier det mest smertefulle er at dette dreier seg om europeiske selskaper. Litauiske selskaper er leverandører for mange slike. Heller ikke han navnga noen selskaper.
Litauen ber om hjelp fra EU. I et brev til EU-kommisjonen skriver Litauens utenriksminister, Gabrielius Landsbergis, at en «sterk reaksjon på EU-nivå er nødvendig».
De mener EU må gi et klart signal til Kina om at politisk motivert økonomisk press er uakseptabelt og ikke vil bli tolerert.
Kommisjonen har svart at EU vil stå imot alle typer politisk press og bruk av tvangsmidler mot enhver medlemsstat. Litauen har vært medlem av EU siden 2004.
At Kina legger press på private selskaper i en slik sammenheng, er uvanlig og har ikke skjedd før, opplyser George Magnus ved Oxford-universitetets Kina-senter til Reuters.
Kina har fra før bannlyst import av alle varer fra Litauen, ifølge myndighetene i det baltiske landet. Litauen som avsenderland finnes ikke lenger i det kinesiske datasystemet.