Verden

Hillary Clinton hanker inn A-laget. Donald Trump kjører alene. Hvem har valgt riktig strategi?

Donald Trump og Bernie Sanders har lært oss at mange amerikaner er lut lei det etablerte politiske systemet. Likevel hanker Hillary Clinton inn hjelp fra president Obama og andre tungvektere. Hvor lurt er det?

President Barack Obama gikk denne uken ut i en videomelding og ga Hillary Clinton sin helhjertede støtte i valgkampen.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En støtteerklæring fra den sittende presidenten er sjelden en god ting når man håper å overta plassen i Det hvite hus. Og det er jo på sett og vis logisk: Man håper som regel å representere noe nytt, og den sittende presidenten representerer på ubønnhørlig vis gårsdagens nyheter.

I 2008 valgte John McCain, republikanernes presidentkandidat, å ignorere tilbudet fra president George W. Bush om at de kunne holde valgkamparrangementer sammen. Bare en tredjedel av befolkningen hadde et positivt inntrykk av Bush på det tidspunktet.

Åtte år tidligere var det president Bill Clinton som ble skjøvet ut i kulden av sin visepresident, Al Gore, i valgkampen. Clinton var riktignok svært populær mot slutten av sin tid i Det hvite hus, men Gore ønsket likevel å ta avstand fra Clinton-æraen og alle skandalene som hadde rammet presidentvervet på 1990-tallet.

Les også

Donald Trump har mye ammunisjon i valgkampen. Her er fem spøkelser fra Clintons fortid som kan felle henne i valgkampen

Obama blir med til Wisconsin

I år er det annerledes. Da president Barack Obama kunngjorde sin helhjertede støtte til Hillary Clinton (68) på torsdag, ble det mottatt med jubel av både presidentkandidaten og av partiet generelt.

Obama er nemlig mer populær enn på flere år. Og han har utvilsomt et velgertekke i flere viktige delstater som kan komme godt med i månedene fremover.

Derfor deltar han allerede nå på onsdag på et valgmøte med Clinton i Wisconsin, en av de rundt 11 såkalte vippestatene der årets presidentvalg trolig vil bli avgjort.

Warrens støtte er viktig

President Obama er ikke den eneste tungvekteren som nå driver valgkamp for Hillary Clinton. Den siste uken har også visepresident Joe Biden og senator Elizabeth Warren, en mulig visepresidentkandidat for Clinton og en person som av mange anses som lederen for partiets venstrefløy, engasjert seg i fullt monn på Clintons vegne.

Barack Obama og Hillary Clinton var bitre motstandere i nominasjonskampen i 2008. Men Clinton drev valgkamp sammen med den unge senatoren etter at hun tapte. I år blir det Obama som blir med Clinton på valgmøter.

Drahjelpen fra disse to er spesielt viktig for 68-åringen fordi de innehar en troverdighet og nyter en tillit i befolkningen som Clinton bare kan drømme om.

Da Warren på torsdag erklærte at hun støtter den tidligere utenriksministeren, gjorde hun det trolig også lettere for Bernie Sanders-tilhengere å begrave stridsøksen etter en intens og amper nominasjonsstrid der venstrefløyen har ment at Clinton ikke i stor nok grad er opptatt av arbeidernes og middelklassens kår.

Hillary Clinton har nå et svært høyrøstet og topptungt A-lag av støttespillere med seg i valgkampen.

Men er det så lurt å trekke med seg gamle generaler i en tid der folket roper på revolusjon?

Les også

Fikk du med deg denne saken før helgen? Trump hudflettes av ledende demokrater: «En tynnhudet, rasistisk bølle»

Trumps enmannsorkester

Bernie Sanders fikk over 11 millioner stemmer i nominasjonskampen. Hans hovedbudskap var et oppgjør med de etablerte politikerne.

På republikansk side så vi et samme. Etter årevis med murring fra den revolusjonære Tea Party-bevegelsen suste Donald Trump inn på scenen i fjor med en enkel idé om at landet er på ville veier og at det kun er han som kan redde nasjonen før undergangen kommer og tar dem.

Donald Trump er et enmannsorkester. Støtten han får fra partieliten er nærmest nasal fordi den blir fremsagt mens toppolitikerne holder seg for nesen. Trump omgir seg med en valgkampstab på rundt 80 personer, mens Clinton har omtrent det tidobbelte.

Kampen står mellom et gammeldags valgkampapparat - riktignok ett som vet å benytte seg av nymotens kommunikasjonsvirkemidler - og en mann som håper å bli president nærmest på egen hånd.

Begge kampanjene kommer til å benytte seg av en kombinasjon av frykt og håp.

Les også

Mange vil nok savne Obamas humoristiske sans. Her er de beste vitsene fra årets korrespondentmiddag, der han ertet Trump, Clinton og pressen

Generaler planlegger for forrige krig

Trump presenterer ofte et nærmest parodisk negativt bilde av den økonomiske og sikkerhetspolitiske situasjonen i USA, men kampanjen hans har også et optimistisk element i form av at han lover å «make America great again».

Demokratene har også et mangefasettert budskap, men foreløpige signaler tyder på at en optimistisk fremtidsvisjon vil bli et viktigere element enn å spille på frykten for Trump.

Optimisme trumfer som regel frykt i amerikanske presidentvalg, bare se på Obama i 2008 eller Reagan i 1980. Men denne valgkampen er annerledes enn noe vi har sett tidligere.

Kanskje er frykten sterkere denne gang.

Det sies at generaler som regel planlegger for forrige krig. Vi får snart se om veteranenes kløkt og efaring vil kunne motstå trusselen fra utfordrerens revolusjon.

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA

Les også

 1. Amatøren Trump vil få det tøft | Per Kristian Haugen

 2. Hans Olav Lahlum: Vanskelig for Clinton, vanskeligere for Trump

 3. Falsk balanse svekker Hillary Clinton – og pressen | Gjermund Stenberg Eriksen

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Donald Trump
 3. Bernie Sanders
 4. Hillary Clinton
 5. George W. Bush
 6. Al Gore
 7. Barack Obama