USAs nye utenriksminister: Putin-venn og speidergutt som har jobbet 40 år i samme selskap

OSLO/MOSKVA (Aftenposten): Oljetoppsjefen Rex Tillerson blir USAs neste utenriksminister.

Rex Tillerson og Vladimir Putin under et møte i Sotsji i 2011.

Donald Trump har bestemt seg for å nominere Rex Tillerson (64) som USAs neste utenriksminister. Kunngjøringen kom tirsdag morgen amerikansk tid etter uker med spekulasjoner. Trumps overgangsteam sier i kunngjøringen at Tillerson karrière er «legemliggjøringen av den amerikanske drømmen».

– Et utmerket valg

– Hans utholdenhet, brede erfaring og dyptgående forståelse av geopolitikk gjør ham til et utmerket valg som utenriksminister. Han vil fremme regional stabilitet og fokusere på USAs viktigste sikkerhetsinteresser, heter det i kunngjøringen. Tillerson sier han er beæret og vil arbeide for å styrke USAs allianser og gjenopprette troverdigheten internasjonalt.

Hvem er han?

Tillerson er toppsjef i et av verdens største selskaper. Han er født, oppvokst og studerte i Texas. Da han var ferdig sivilingeniør i 1975, begynte han i Exxon, og siden har han jobbet i det Texas-baserte selskapet. Han har vært toppsjef i ExxonMobil siden 2006. Som ansatt i Exxon, har han også bodd i Jemen og Russland. Han er gift og har fire voksne barn. Han og kona Renda bor i Texas og eier en hesteranch på 330 mål nær hjemmet.

Hvorfor ble han aktuell?

Han skal ha blitt foreslått til Trump av Robert Gates, som var forsvarsminister under både George W. Bush og Barack Obama. Han støttes også av Bushs utenriksminister Condoleezza Rice, som ikke er noen erklært Trump-tilhenger. Trump møtte Tillerson etter forslaget fra Gates, og rapportene sier at de to forretningsmennene raskt fant tonen.

Er han en kompis av Putin?

Nominasjonen kommer samtidig som debatten går høyt om russerne påvirket USAs valg i år. I september 2012 fikk Tillerson en medalje av Putin som takk for innsatsen da han ledet Exxon Mobils virksomhet i Russland. «Ordenen for vennskap» er en av de høyeste medaljene som Putin kan dele ut til utenlandske statsborgere.

– De har hatt forretningsmøter. Presidenten har møtt Tillerson flere ganger, sier Putins pressetalsmann Dmitri Peskov. Kremls talsmann omtaler Tillerson i meget positive ordelag. Trump-talskvinne Kellyanne Conway sier dette til ABC om Tillerson og Putin: «Det er ikke slik at de to henger sammen på nabolagsbaren og heller nedpå vodka sammen. De er ikke nære venner, men forholder seg til hverandre gjennom forretningsinteresser.»

Rex Tillerson og Vladimir Putin møttes i Moskva i 2012 i forbindelse med en samarbeidsavtale mellom Exxon Mobil og russiske Rosneft.

Trumps tidligere rådgiver Carter Page har de siste dagene vært i Moskva. I et foredrag sa han at han selv er svært begeistret for Tillerson.

– Tillerson fikk vennskapsordenen, han sørget for mange joint venture-prosjekter i Karahavet og Svartehavet, samt mye mer. Det er veldig mye vi kan jobbe mer sammen med, sa Trump-rådgiveren.

Som ExxonMobil-sjef jobbet Tillerson med gassprosjekter i det østligste Russland, oljeprosjekter i vestlige Sibir og avtaler om lisenser i Arktis.

Hva slags erfaring har han for jobben?

Tillerson har i motsetning til tidligere amerikanske utenriksministre ingen erfaring fra offentlig sektor. Derimot har han omfattende erfaring med forhandlinger på vegne av ExxonMobil med andre lands myndigheter og store selskaper. Ellen Wald som skriver om energi og geopolitikk for Forbes, mener han vil bli en svært effektiv utenriksminister. Suzanne Maloney, som tidligere jobbet i ExxonMobil og nå er ved tenketanken Brookings, skriver på Twitter at utenriksdepartementet kunne fått mange dårligere kandidater.

– Oljefolk kan ting. Enhver som håndterer prosjekter med mange milliarder og som strekker seg over flere tiår, må ha en dyp og nyansert forståelse av politiske sammenhenger, skriver hun.

Hva vet man om hans politiske meninger?

Det er uhyre sparsomt. Han skal som ExxonMobil-sjef ha klaget på sanksjonene mot Russland, men fulgt dem lojalt. Han har også sagt at han mener klimaendringer er menneskeskapt. I fjor ga han penger til Trump-rival Jeb Bushs valgkamp. Han og kona har også gitt penger til kristne organisasjoner.

I 2009 kom Rex Tillerson (nr. 2 f.h.) med i Eagle Scout Hall of Fame i New York. Under samme arrangement ble tre - litt yngre speidere - hedret for sitt forsøk på å redde en eldre kvinne i en brann på Staten Island.

Alltid beredt?

Han har som barn vært speider og han var også den valgte toppleder for USAs guttespeidere i et par år. Med i ledelsen her har også Robert Gates og Mitt Romney vært. Under hans ledelse endret organisasjonen sine regler og tillot åpent homofile som medlemmer, noe Tillerson argumenterte for. Dallas Morning News skrev for noen år siden at man må forstå speiderbevegelsen for å forstå Tillerson. Hans foreldre møttes på speiderleir, han har selv gått gradene i bevegelsen og han lister opp sin grad som speider på CV-en.

Blir han godkjent?

Medlemmer av Trumps regjering må godkjennes av Senatet med simpelt flertall. Republikanerne har 52 av 100 medlemmer. Hvis alle demokrater og tre republikanere setter foten ned, kan en statsrådsjobb ryke. Minst fire republikanere har hittil uttrykt skepsis til Tillersons tilsynelatende Russland-vennlighet, men det er usikkert hvor dypt denne skepsisen stikker.

Rex Tillerson spiller det 13. hullet under en golfturnering på Monterey Peninsula Country Clubs bane i California i 2014.

Kan han bli inhabil?

Toneangivende eksperter mener han enten må selge sine Exxon-aksjer eller melde seg inhabil i svært mange saker som utenriksminister. Spørsmål om Russland-sanksjoner og klimaspørsmål er eksempler på saker hvor avgjørelser han tar, kan få direkte innvirkning på privatformuen. Ifølge The Washington Post har han aksjer i selskapet for over 200 millioner dollar. Hans årlige godtgjørelse ligger på rundt 25 millioner dollar. Årslønnen som utenriksminister er til sammenligning på 203.700 dollar.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.