Verden

FN skal overvåke evakueringen fra Aleppo

FNs sikkerhetsråd har enstemmig vedtatt at FN-observatører skal overvåke evakueringen av sivile og opprørere fra Aleppo i Syria.

Opprørere og sivile venter på å bli evakuert fra Øst-Aleppo. Bildet er fra fredag.
  • NTB

Dette er første gang Sikkerhetsrådet har klart å samle seg om et Syria-vedtak på flere måneder, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Russland, som støtter Syrias regjering militært, var først motstander av forslaget om å utplassere observatører. Russerne lot seg likevel overtale til å støtte forslaget, som var formulert av Frankrike.

Bana evakuert

– Gud være lovet, @AlabedBana er i trygghet sammen med familien sin etter å ha blitt evakuert fra byen sin. Hun overlevde beleiring, bombing og apati, skriver Zaher Sahloul i den syriske hjelpeorganisasjonen American Medical Society (SAMS) på Twitter.

Sahloul har også lagt ut et bilde av en smilende Bana med sol i ansiktet, i armene på et familiemedlem, angivelig tatt vest for Aleppo.

Bildet er tatt 12. oktober.

Mange fryktet at Bana hadde blitt drept

Over 300.000 har fulgt Twitter-kontoen til Bana og hennes mor, der sjuåringen har delt sine opplevelser fra krigshelvetet i Øst-Aleppo.

Da kontoen tidligere i måneden plutselig ble taus, fryktet mange at Bana var blant krigens ofre. Noen dager senere ga hun imidlertid lyd fra seg igjen og kunne fortelle at familien hadde måttet flykte fra hjemmet sitt.

Les også

Hjelpeorganisasjonene i Aleppo møter barn som har mistet både hjem og foreldre. Om natten våkner de til mareritt om bomberegn.

Mellom 3000 og 3500 evakuert

Ifølge Ahmad al-Dbis, som leder en gruppe leger og frivillige som koordinerer evakueringen, ankom gruppen Vest-Aleppo i morgentimene mandag.

– Omtrent 45 kjøretøyet med personer fra Aleppo har ankommet. Dermed er omtrent 3000 personer evakuert mandag morgen, sier al-Dbis.

Ifølge den syriske eksilgruppen SOHR ble rundt 3500 evakuert fra de sørlige delene av Øst-Aleppo mandag morgen, blant annet ved hjelp av 65 busser.
Flere enn 30 busser sto og ventet hele natten på å få klarsignal til å kjøre ut

  • Aleppo-seier gir Iran økt innflytelse i Midtøsten.

Beskutt og påtent

Rundt 500 mennesker ble samtidig evakuert fra de to landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen, som er underbeleiring av opprørsgruppen Jabhat Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten.

Søndag ble evakueringen fra Foua og Kefraya innstilt etter at opprørere angrep et tyvetall busser som skulle benyttes, tvang sjåførene ut og satte bussene i brann.

Torsdag var det fortsatt omkring 40.000 sivile og 5000 opprørere igjen i Øst-Aleppo, ifølge en beregning gjort av FN.

Les også

  1. FN-sjefen: - Aleppo er nå et synonym for helvete

  2. Aleppos fall er Assads største seier på seks år. Likevel kan det svekke ham.

  3. Øst-Aleppo evakueres, men noen barn kommer helt alene