CIA-sjefen til BBC: Trump må passe munnen sin

Den avtroppende CIA-direktøren tar bladet fra munnen og advarer mot Donald Trumps språkbruk og flere av den påtroppende presidentens hjertesaker.

John Brennan har vært øverste leder for USAs etterretningsarbeid og kontraspionasje i utlandet under Obamas siste fire årsperiode. Han advarer nå Trump-administrasjonen.

– Trump og den nye administrasjonen må disiplinere sitt språk og budskap. Ellers vil terrorister og ekstremistgrupper kunne utnytte denne språkbruken til å fremstille USA og myndighetene som antiislamske, og det er vi ikke, sier CIA-sjef John Brennan.

I et intervju med BBC advarer han den påtroppende presidenten mot å skrote Iran-avtalen som USA har inngått for å stanse iranernes atomvåpenprogram.

– Det vil være toppen av idioti og kan få katastrofale følger, advarer Brennan.

– Russland bak valgkamp-hacking

Han ber også Trump slutte å lefle med Russland og Putin, som CIA-direktøren mener har et stort ansvar for lidelsene i Syria.

Brennan bekrefter også at etterretningsorganisasjonen har avdekket russiske hacking-forsøk for å manipulere det amerikanske presidentvalget.

– Dropp waterboarding av fanger

Donald Trump har i valgkampen tatt til orde for at det amerikanske militære og etterretningen skal være hardere i klypa overfor islamske ekstremister og potensielle terrorister.

Under Barack Obama har kuttet USA ut såkalte «utvidede avhørsteknikker», blant annet waterboarding, eller simulert drukning. En avhørsteknikk amerikanerne brukte mot fanger i Irak og Afghanistan tidligere.

Trump sa i valgkampen at USA burde ta opp igjen denne avhørsmetoden, som internasjonalt regnes som tortur.

Brennan, som øverste leder for etterretningsarbeid og kontraspionasje utenlands, advarer USA mot å tillate mer skruppelløse arbeidsmetoder i etterretningsarbeidet.

– Jeg tror et overveldende flertall av CIA-offiserene ikke ønsker å ta opp igjen den praksisen, sier Brennan til BBC.

John Brennan ble utpekt til CIA-sjef av Obama. Dette er Trumps mann: Mike Pomeo, som tar over som direktør for etterretningsorganisasjonen i januar.

Har sin egen CIA-boss klar

John Brennan går av som CIA-direktør i januar, etter å ha ledet den føderale etterretningsorganisasjon i fire år.

Donald Trump har allerede utpekt Mike Pompeo som Brennans etterfølger som CIA-direktør. Han har støttet Trumps ønske om å droppe Iran-avtalen.