Verden

Spanias opposisjonsleder går av

Pedro Sánchez, lederen for de spanske sosialdemokratene PSOE, går av. Det kan åpne for at Spania omsider får en ny regjering.

Mange er lei av at Pedro Sanchez og det spanske Sosialistpartiet blokkerer regjeringsdannelse i Spania.
  • NTB

Sánchez kunngjorde sin avgang etter at han tapte et tillitsvotum lørdag kveld blant de 300 medlemmene i den føderale komiteen i det kriserammede opposisjonspartiet.

En ti timer lang debatt ble avsluttet med en avstemning, der Sánchez tapte med 132 stemmer mot 107.


  • Les mer om nyvalget i Spania i juni: – Sosialdemokratene i Europa begår politisk selvmord

Den politiske situasjonen i Spania har vært fastlåst siden valget i desember i fjor, da ingen partier fikk nok stemmer til å danne regjering alene.

Sánchez' motstandere ønsker at partiets 85 parlamentsmedlemmer bidrar til en slutt på den politiske lammelsen ved å godkjenne en ny høyreregjering.

Ingen leder

Dermed kan et tredje valg unngås, og PSOE selv kan gå i opposisjon og bygge seg opp igjen. Men Sánchez har nektet blankt å åpne for en ny regjering under ledelse av den fungerende statsministeren Mariano Rajoy fra det konservative partiet PP.

Når Sánchez nå går av, kan det endre seg. Men foreløpig er det uklart hvem som tar over lederjobben, og partiet skal inntil videre ledes av et midlertidig styre.

I valget fikk PSOE nest flest stemmer bak PP, men heller ikke det sittende regjeringspartiet fikk nok plasser i nasjonalforsamlingen til å danne regjering alene.

Mindretallsregjering

Flere forsøk på regjeringsforhandlinger med andre partier førte ikke fram, og i juni ble det holdt nyvalg, uten at det løste problemene.

Rajoy har vært statsminister siden 2011, men etter valget i fjor har han kun hatt status som fungerende statsminister. Rajoy har sikret seg støtte fra det liberale partiet Ciudadanos, men det i seg selv er ikke nok. Han klarte forrige måned å forhandle fram en mindretallsregjering, men den ble nedstemt i nasjonalforsamlingen i september.

Dersom en ny regjering ikke er på plass innen utgangen av oktober, må det holdes valg fro tredje gang i desember, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les også

  1. Spansk høyreparti nummer én – men mangler flertall

  2. Den spanske ministeren ble avslørt i Panama Papers. Så ville regjeringen gi ham toppjobb i Verdensbanken.

  3. Aftenposten mener: Spania har ikke råd til mer handlingslammelse

Les mer om

  1. Spania
  2. Mariano Rajoy