Verden

16 republikanere vil ha verdens viktigste jobb

Uvanlig mange høyprofilerte republikanere ønsker å bli USAs neste president. Faktisk er det så mange av dem at ikke alle får være med i de TV-sendte debattene. Spørsmålet er: Hvem skal ut?

Det er mange om beinet når republikanerne skal velge sin neste presidentkandidat. Scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Marco Rubio, senator fra Florida David Goldman

Jeb Bush, guvernør i Florida Steve Nesius

Scott Walker, guvernør i Wisconsin CHRIS KEANE

Ben Carson, kirurg Carolyn Kaster

Mike Huckabee, tidl. guvernør i Arkansas Ross D. Franklin

Rand Paul, senator fra Kentucky John Locher

Chris Christie, guvernør i New Jersey Steve Nesius

Donald Trump, milliardær CHRIS KEANE

Rick Perry, tidl. guvernør i Texas CHRIS KEANE

John Kasich, guvernør i Ohio Tony Dejak

Rick Santorum, tidl. senator fra Pennsylvania AARON JOSEFCZYK

Carly Fiorina, tidl. HP-sjef Jim Cole

Lindsey Graham, senator fra South Carolina Cliff Owen

George Pataki, tidl. guvernør i New York DOMINICK REUTER

Bobby Jindal, guvernør i Louisiana Steve Nesius

Ted Cruz, senator fra Texas BRIAN SNYDER

Det er jo egentlig en absurd situasjon. Hvordan skal den jevne amerikaner vite hvem som egner seg best som fremtidig presidentkandidat for det republikanske partiet når det fortsatt er 519 dager igjen til valget?

Men likevel blir de spurt av meningsmålere. Og da er det kanskje ikke så rart at de personene man har hørt om før, også er personer som gjør det bra på målingene. Folk som Jeb Bush, som ønsker å følge i brorens og farens fotspor hele veien til Det hvite hus. Han ligger foreløpig best an på et gjennomsnitt av meningsmålingene.

Disse målingene er blitt langt viktigere enn de burde være på et så tidlig tidspunkt i valgkampen. De vil nemlig avgjøre hvilke av kandidatene som får lov til å være med på de TV-sendte debattene. Fox News, som arrangerer den første debatten i august, har sagt at ti kandidater får være med.

Og at de ti skal velges ut fra hvem som ligger best an på meningsmålingene.

Mer makt til TV-selskapene

Målingene, slik de ser ut i dag, gir milliardæren og TV-kjendisen Donald Trump en plass blant de ti. Selv om han ikke har kunngjort at han stiller som kandidat. Og selv om han ikke har et fnugg av mulighet til å bli valgt til USAs neste president.

Hittil har ti høyprofilerte republikanere kunngjort at de stiller. Trolig må vi legge til minst seks personer før den første TV-debatten – inkludert Jeb Bush, den populære Wisconsin-guvernøren Scott Walker, samt den ikke fullt så populære New Jersey-guvernøren Chris Cristie.

Noen av disse 16 er trygge. De vil ha god nok oppslutning allerede til å få seg en plass på scenen. Foreløpig ligger Bush best an med 11,3 prosent, knepent foran Walker, Florida-senator Marco Rubio og kirurgen Ben Carson.

Men mange av de 16 må kjempe hardt for å unngå den fryktede 11.-plassen. Rick Santorum, for eksempel, mannen som i 2012 var den som endte på andreplass av de republikanske presidentkandidatene, kaver akkurat nå i bunnsjiktet med en oppslutning på usle to prosent.

Hvorfor er det problematisk at man kutter kandidatene med lavest score på meningsmålingene? Jo, fordi det gir TV-selskapene en urovekkende stor innflytelse over det demokratiske systemet. Valgkampen er til for å gi kandidatene en sjanse til å vise seg frem. TV-debattene er en viktig del av denne prosessen.

Og dersom kun de som allerede har et kjent navn får muligheten til å komme på TV, blir det svært vanskelig for unge og ferske fjes å følge drømmen om at alle kan bli president.

Vil ha debatter med begge partier

Demokratene har selvsagt ikke det samme problemet denne gang. Foreløpig er det kun fire personer som har kunngjort at de stiller: Hillary Clinton, tidligere Maryland-guvernør Martin O´Malley, senator Bernie Sanders fra Vermont og tidligere Rhode Island-guvernør Lincoln Chafee. Kanskje føyer tidligere Virginia-senator Jim Webb navnet sitt til listen.

De fleste av disse stiller trolig for å trekke Clinton, som er den klare favoritten til å vinne nominasjonskampen, lenger mot venstre eller for å vise seg frem som en mulig visepresidentkandidat.

Overraskende nok er det Bernie Sanders — utvilsomt den mest venstreorienterte av alle kandidatene i denne valgkampen -- som kan ha gitt republikanerne en mulig løsning på det store problemet partiet har med antallet håpefulle.

Denne uken foreslo han at politikere fra begge partier kunne delta i debatter også mens nominasjonskampen pågår. Han foreslo det selvsagt ikke for å være grei men for å avsløre det han mener er en svært snever debatt innenfor det republikanske partiet.

— Agendaen disse kandidatene fremmer er ikke noe som mer enn 15-20 prosent av amerikanerne er enige i, konstaterer han.

En debatt mellom Jeb Bush og Bernie Sanders får vi nok aldri se. Dessverre, fordi det ville vært svært god underholdning. Og kanskje til og med nyttig for det amerikanske demokratiet. Likevel blir det helt sikkert mange høydepunkter i debattene fremover.

Selv om mange håpefulle presidentkandidater nok må se debattene på TV sammen med oss andre.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Demokratene prøver å skape entusiasme for Biden. Uten jubel, uten folk og uten ballonger.

 2. VERDEN

  Stadig flere republikanere forlater Trump

 3. VERDEN

  Fem ting vi lurer på foran demokratenes første store 2020-test

 4. VERDEN

  Bernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg

 5. VERDEN

  Hodepine for demokratenes favoritt, stuper på meningsmålinger

 6. VERDEN

  Listen over republikanske ledere som tar avstand fra Trump vokser