Nujood (10) flyktet, hyret advokat og fikk skilsmisse

I november ble hun kåret til Woman of the Year av bladet <i>Glamour</i>. Nå blir hennes utrolige historie bok.

Nujood Mohammed Alis historie ble kjent for offentligheten i april i fjor. Etter to måneders ekteskap til en mann i 30-årene, greide hun å rømme, oppsøke rettslig hjelp, og få innvilget skilsmisse. Saken ble plukket opp av lokale medier i hjemlandet Yemen, og senere også av journalister i New York Times og Los Angeles Times. I november i fjor ble Nujood kåret til «Woman of the Year» av det amerikanske bladet Glamour. Som en direkte følge av Alis sak er minimumsalderen for ekteskapsinngåelse i Yemen hevet fra 15 til 18 år, og to jenter på 9 og 12 år har også søkt om skilsmisse i Sanaa, ifølge Time.com.

Ble slått og voldtatt

Nujood fikk se sin tilkommende ektemann, et motorsykkelbud, for første gang under bryllupsseremonien. Etter å ha tilbragt bryllupsnatten sammen med sine egne foreldre og 15 søsken, ble hun hentet hjem av ektemannen til hans landsby dagen etter. Ifølge Nujood slo og voldtok han henne hver natt. Til tross for dette ble Nujoods bønner om skilsmisse avvist av hennes foreldre. Etter to måneder lyktes hun imidlertid i å rømme, og oppsøkte på egenhånd rettsbygningen i hovedstaden Sanaa. — Jeg hadde aldri vært inne i en rettssal før, men hadde sett en på tv, og visste at det var et sted mennesker oppsøkte for å få hjelp, sier Nujood i et intervju med Time.

Løslatt etter ti dager

«Jeg har kommet for å få skilsmisse,» sa jenta til en dommer som oppdaget henne sittende på en benk inne i rettsbygningen. Han tok henne med hjem til seg selv, der hun fikk leke med hans egen åtte år gamle datter. To dager senere innvilget han skilsmissen. Nurjoods far og eksmann ble arrestert for å ha arrangert ekteskap med en mindreårig, men ble løslatt etter bare ti dager. Time har intervjuet Nurjood i Paris, der hun er for å lansere selvbiografien som er skrevet av Le Figaro -journalisten Delphine Minoui. Ifølge Minoui, som har tilbragt mye tid sammen med 10-åringen, risikerer jenta angrep fra familiemedlemmer som mener hun har skitnet til familiens rykte.

Nujood Ali fikk innvilget skilsmisse med hjelp fra advokaten Shada Nasser. Her forlater de scenen etter å ha blitt hedret under «Glamour Women of the Year awards» i New York i november.