Verden

Britene er unntaket – europeere elsker EU stadig mer

Turbulensen etter det britiske nei til fortsatt EU-medlemskap ser ut til å ha skremt andre lands velgere. Nå samler folk seg om EU, og flere av de EU-vennlige partiene går frem, viser meningsmålinger.

Brexit har skremt velgere i andre EU-land.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

I Spania styrket de EU-vennlige partiene stillingen sin ved valget bare dager etter den britiske folkeavstemningen. Det synes å ha vært begynnelsen på en trend.

En meningsmåling gjengitt iThe Times mandag viser at støtten for å bli i EU øker. I Danmark er den opp 10 prosentpoeng til 69, Finland opp 12 til 68, Sverige opp 3 til 52, Tyskland 52 opp 13.

Det britiske nei til fortsatt medlemskap ser ikke ut til å ha skapt en stemningsbølge for utmeldelser, slik mange håpet eller fryktet.

– Folk synes å ha fått et populismesjokk, sier valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen til Aftenposten.

– Vil denne effekten vare?

– Den vil nok vare så lenge denne saken er i nyhetene. Når en nå ser på debatten i Storbritannia om hvordan Brexit skal skje og vanskene med forhandlinger med EU, så tyder alt på at den blir i nyhetsbilde lenge, sier han.

Nederland taler for seg

I Nederland, der den høyrepopulistiske Geert Wilders allerede har varslet at han ønsker en folkeavstemning, har partiet hans Frihetspartiet falt til sitt laveste nivå på måneder. Men fortsatt er partiet det største på meningsmålingene i Nederlands fragmenterte politiske landskap og ligger an til å få 30 av 150 mandater i parlamentet om det var valg nå, skriver The Guardian.

Brexit har også ført til endringer i den nederlandske opnionen. Geert Wilders parti er stadig størst, men har gått litt tilbake.

Vinneren i Nederland på målingene er sosialistpartiet som er EU-kritisk, men ikke vil forlate unionen. Kristeligdemokratene gjør det også bra.

Politisk kommentator i avisen De Telegraaf, Wouter de Winther, sier til Aftenposten at man ser et lite skifte i opinionen i Nederland.

– Folk i Nederland følger godt med på det kaoset som har utviklet seg i Storbritannia. De liker ikke EU, men liker kaos mindre, sier han til Aftenposten.

Innvandring mer enn EU-skepsis

– Wilders oppslutning, er den drevet av EU-skepsis?

– Det er mer anti-islam og anti-innvandringspolitikk som skaper oppslutningen Geert Wilders parti, sier han og legger til: – Folk her er lite fornøyd med hvordan EU styres. Men husk det er bare 90 minutters kjøring fra noe sted i Nederland til grensen. Vi har et tettere forhold til EU enn mange andre, her er det viktigere hva Tyskland gjør enn britene, forklarer han.

Winther mener det sitter langt inne for folk i Nederland å melde seg ut, selv om de er misfornøyde med EU.

– Folkeavstemningen tidligere i år, da vi sa nei til EUs avtale med Ukraina, var mer en beskjed om hvor misfornøyd folk er med EU, men den vil ikke få store konsekvenser, sier han.

 • Du som er interessert i EU er sikkert også interessert i NATO. Lytt på vår podkast her:

Østerrike mer for EU

Østerrike er et annet interessant eksempel. Der blir det omvalg om presidentposten. Det står mellom Norbert Hofer fra det anti-innvandrings og anti-EU partiet Frihetspartiet og Alexander Van der Bellen fra De Grønne.

Nå sier Hofer at han ikke er for at Østerrike skal bryte med EU. En meningsmåling i Die Press 6. juli viste at 52 prosent av østerrikerne vil bli i EU, 30 prosent vil forlate unionen. En lignende måling tatt opp før Brexit, viste dødt løp 51 for å bli 49 for å forlate EU.

Slår ut for partiene

Angela Merkel som er forbundskansler og leder Tysklands største parti, Kristeligdemokratene, er nå mer populær blant egne landsmenn enn på lenge. Ifølge en måling Infratest Dimap har gjort for TV-selskapet ARD er det nå 59 prosent som er fornøyd med jobben hun gjør – opp ni prosentpoeng. Merkels parti gikk på samme måling frem tre prosentpoeng. Det EU- og innvandringsfiendtlige Alternativ for Tyskland går tilbake på samme måling, skriver Reuters.

Brexit har styrket Angela Merkels posisjon.

I Finland der også anti-EU-strømninger har vært voksende, er det nå hele 59 prosent som sier at de ikke vil ha en folkeavstemning av samme type som britenes og hele 68 prosent sa at de ville bli i EU, ifølge Iltalehti.

Frankrike vil ikke ut

En måling gjort for den franske avisen Le Figaro en uke etter Brexit sier 45 prosent av de spurte at de vil bli i EU, mens 33 prosent er for å forlate unionen. En YouGov måling som er helt fersk, viser de samme tallene.

Det er mindre enn ett år til det neste franske presidentvalget.

Marine Le Pen har ligget stabilt på målingene. Hun ligger an til å komme til andre valgomgang og den konservative Alain Juppé er den som leder på målingene når de blir spurt om hvem de vil stemme på i første valgomgang som er i april neste år.

Det betyr at det kan bli et rent høyreoppgjør i Frankrike til våren. President François Hollande trenger et lite politisk mirakel for å komme til andre valgomgang, slik målingene har vist hittil.

Les mer om

 1. EU
 2. Danmark
 3. Sverige
 4. Finland
 5. Tyskland
 6. Spania
 7. Aftenposten