Verden

Dallas-skytteren ble sendt hjem fra Hæren

Micah Xavier Johnsons profilbilde på Facebook.

Micah Xavier Johnson, som er utpekt som gjerningsmann etter politidrapene i Dallas, ble sendt hjem fra Afghanistan etter anklager om seksuell trakassering.

  • Stine Spjelkavik Hansen

I seks år tjenestegjorde Johnson i Hærens reservestyrke som visekorporal med spesialitetene snekring og muring, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

I mai 2014, seks måneder inn i en Afghanistan-tur, ble han anklaget for seksuell trakassering av en kvinnelig medsoldat.

– Hæren sendte ham hjem med anbefaling om «avskjed i vanære», forteller Bradford Glendening, militæradvokaten som representerte Johnson.

Fordi det som regel blir beordret terapi før mer drastiske steg blir iverksatt, mener Glendening at militærets anbefaling var høyst uvanlig.

– I hans tilfelle handlet det ikke bare om hendelsen i seg selv. Jeg er sikker på at han var kompaniets svarte får, sier Glendening til Associated Press.

Les også

Fem politifolk skutt og drept under demonstrasjon i Dallas

Johnson tjenestegjorde i seks år før han ble

Uforståelig avskjed

Ifølge nyhetsbyrået ønsket offeret at Johnson skulle få psykisk hjelp, i tillegg til et forbud mot å nærme seg henne og familien hennes. Johnson ble beordret til å unngå all kontakt med henne.

Glendening forteller at Johnson skulle bli fjernet fra hæren i september 2014 på grunn av hendelsen, men fikk en «avskjed i nåde» noen måneder senere, av grunner uforståelige for den militære advokaten.

– Noen tabbet seg skikkelig ut, men til min klients fordel, sier Glendening til nyhetsbyrået.

Les også

Slik prøver Dallas å hele sine dype sår etter politiskytingen

Hadde kontakt med bevæpnede grupper

Johnson har kommunisert med flere «black power»-grupper, hvorav noen poster kvass og rasistisk retorikk på nettet, og aksepterer bruk av vold.

Amerikanske myndigheter etterforsker nå Johnsons tilknytning til disse gruppene.

Keaka Wallace kjente en av de drepte politimennene og la lørdag ned blomster foran politihovedkvarteret i Dallas.

Babu Omowale, medgrunnlegger av «black milita»-gruppen «Huey P. Newton Gun Club» som gjennomfører bevæpnet patruljering, forteller til Reuters at han kjente igjen Johnson fra folkemøter, og at han ikke var en fremmed for gruppen.

– Vi aksepterer det ikke, vi støtter det ikke, men vi forstår det, sier Omowale til Reuters om det som har skjedd.

«Huey P. Newton Gun Club» ble stiftet i kjølvannet av drapet på Michael Brown i Ferguson i Missouri. Gruppen organiserer bevæpnet overvåking av politi og narkotikaaktivitet.

Les også

Michael Brown ble skutt seks ganger

Facebook-aktivitet viser engasjement

Selv om venner av Johnson har sagt at 25-åringen ikke virket interessert i politikk, antyder også Facebook-siden hans noe annet.

Johnson har likt flere andre «black militant»-grupper i tillegg til
«Huey P. Newton Gun Club». Blant disse er «African American Defense League», «Black Riders Liberation Party» og «New Black Panther Party» som ble grunnlagt i Dallas.

Han likte også grupper knyttet til Black Lives Matter-bevegelsen som oppfordrer til fredelige protester mot vold mot svarte, hadde tilsynelatende en interesse for våpen og fulgte en side om taktisk skyting ved navn «Guerrilla Approach».

Her kan du lese mer om Black Lives Matter-bevegelsen, som nå frykter at politidrapene kan slå tilbake mot den fredelige bevegelsen.

Les også

De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

Johnsons profilbilde på Facebook viser ham kledd i en dashiki, et tradisjonelt plagg fra Vest-Afrika. Tidligere har han brukt et bilde med ordene «black power» skrevet under en knyttet neve. Forsidebildet hans var det pan-Afrikanske flagget.

Les også

Frank Rossavik: Tragedier som den i Dallas kan gi økt stress, depresjon og rusmisbruk

Micah Xavier Johnson

Politiet fant informasjon om Public Enemy-medlem

Et av bildene på Johnsons profil viser ham avbildet sammen med Richard Griffin, kjent som Professor Griff i den kontroversielle rapgruppen Public Enemy. Politiet i Dallas skriver på sin blogg at de fant navnet på- og informasjon om Griffin på Johnsons Facebook-profil.

De skriver videre at Griffin omfavner en radikal form for afrosentrisme, og at han har skrevet boken A Warriors Tapestry.

Griffin selv, som i Public Enemy bar tittelen «minister of information», har uttrykt sin misnøye med omtalen på Twitter.

Blant annet skriver han «Jeg vil ikke sitte og se på at folk foretar karakterdrap på meg og knytter meg til Dallas-skytingen» og «Jeg tar ikke til orde for å drep politi».

Griffin hevder han at blir avlyttet av politiet og FBI, og han avslutter sekvensen med å tvitre «#Handsoffgriff».

Les også

Politidrapene i Dallas: Fant bombemateriale hjemme hos mistenkte

Einstøing

Johnson bodde sammen med familiemedlemmer i en forstad av byen Mesquite i Texas. I en park nær hjemmet kunne han spille basketball i timevis av gangen. Av venner blir han beskrevet som en einstøing.

Da myndighetene gjennomsøkte Johnsons hjem fant de bombematerialer, skuddsikre vester, rifler, ammunisjon og notater med kampstrategi.

25-åringen som gikk under kallenavnet Xavier hadde rent rulleblad, og en av vennene hans, Israel Cooper, sier til The Assosiated Press at han var i vantro da han fikk vite hvem gjerningsmannen var.

– Han var ikke en voldelig eller voldsom fyr.

Les mer om

  1. Dallas
  2. Afghanistan
  3. Vold