Verden

Daniel satt 13 måneder i IS-fangenskap: Så ble han kjøpt fri av familie og venner

Etter over et års forhandlinger med IS, samlet venner og familie inn penger for å frigi den danske fotografen Daniel Rye Ottesen. - Våre kidnappinger kan ikke sammenlignes, sier han om Ole Johan Grimsgaard-Ofstads gisselsituasjon.

1414436160904_Image_galleryImage_Anita_Rye_Facebook_pics_r_doc6m72w9tokll13hlo9jth-L9a6FyUWBW.jpg
 • Henrik Arneberg
 • Thomas Olsen
  Journalist
danielrye-3p1ZiQgd7F.jpg

Den 26 år gamle frilansfotografen Daniel Rye Ottosen ble tatt til fange av Den islamske staten (IS) i Syria 17. mai i 2013, etter at han hadde krysset grensen for å fotografere syriske flyktninger nord i landet.

I 13 måneder ble han holdt som gissel, før han ble sluppet fri 19. juni i fjor.

— Klarte å holde kidnappingen hemmelig

Til Aftenposten forteller Rye Ottosen at situasjonen han opplevde for halvannet år siden, ikke kan sammenlignes med kidnappingen av norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som ble offentlig kjent onsdag kveld. Han peker på at IS har vokst enormt det siste året og bruker nå kidnappinger aktivt i sin propaganda.

- Til sammenligning fikk min sak ingen oppmerksomhet før jeg ble satt fri, sier 26-åringen.

Etter at frilansfotografen ble sluppet fri i Syria og reiste hjem til familien i Danmark, roste den danske handels- og utviklingsministeren media for å holde tett om saken.

— De har unnlatt å omtale gisseltagningen, selv om de kjente til den, og det har lettet forhandlingene, sa Mogens Jensen.

Ingen som var involvert i gisselsituasjonen og forhandlingene har villet si hvor mye løsepenger IS krevde. Daniel Rye Ottosen ønsker heller ikke kommentere størrelsen på beløpet som ble betalt for å få ham frigitt for over et år siden.

Aftenposten lot være å skrive at Ole-Johan Grimsgaard-Ofstad var holdt fanget siden januar. Men i går sprang nyheten fra IS selv.

Les også

IS skrev om gisselet (48) da de skjønte at Norge ikke ville betale

Satt sammen med fanger som ble torturert og halshugget

Daniel Rye Ottesen reiste til Syria for å fotodokumentere flyktningestrømmene og konsekvensene av krigen ved grensen til Tyrkia.

Men bare få dager etter at fotografen krysset grensen til Syria i mai 2013, ble han, pågrepet. Sjåføren og tolken ble løslatt, mens dansken ble holdt tilbake som gissel.

Dette bildet er angivelig tatt før henrettelsen av amerikanske James Foley. Gisseltagerne krevde 100 millioner euro i løsepenger.

Som IS-gissel satt han fengslet sammen med nå drepte gisler som amerikanske James Foley og Steven Sotloff, begge journalister hvis grusomme død rystet verden etter at IS publiserte videoer der de blir halshugget.

 • Les hvordan Facebook gikk i svartda verden markerte avsky mot de barbariske henrettelsene.
  Rye Ottosen satt også sammen med de britiske hjelpearbeiderne David Haines og Alan Henning, som også ble brutalt drept.

Venner og familie betalte løsepenger

Det er sannsynlig at Rye Ottesen hadde gått samme skjebne i møte, om ikke prisen på hans hode hadde blitt utbetalt.

Danske myndigheter forhandler i liket medUSA, England og Norge ikke om penger i gisselsituasjone, derfor ble en innsamlingsaksjon iverksatt av familie og venner.

Les:

Les også

Slik fungerer gisselvirksomheten som gir IS millioninntekter

Friheten satte ham i dyp gjeld

Men beløpet som til slutt ble formidlet til IS gjennom et privat sikkerhetsselskap, var høyere enn man hadde klart å samle inn.

Rye Ottesen møtte derfor friheten med en stor personlig gjeld. Ifølge flere medier ble det betalt 15 millioner danske kroner i løsepenger.

Kort til etter frigivelsen skrev søsteren Anita Rye på Facebook:

danielrye-3p1ZiQgd7F.jpg

«En hemmeligholdt innsamling, startet av Daniels familie og venner, muliggjorde Daniels frigivelse. Dessverre har de samlede omkostningene for å få Daniel frigitt, vist seg å være høyere enn det allerede innsamlede beløpet. Daniel er derfor nødt til å be om en ekstra håndsrekning, så han ikke står alene med en gjeld på omkring 1 million kroner.»Familien til Ole Johan Grimsgaard-Ofstad

Les også

-Vi veksler mellom håp og fortvilelse

Klar med historien hva som skjedde

Videre skriver hun at broren «daglig kjemper en hard kamp for å bearbeide de voldsomme opplevelsene og finne veien tilbake til en normal hverdag etter 13 måneder i fangenskap.»

Rye Ottosen ønsker ikke fortelle Aftenposten om detaljer fra sitt 13 måneder lange gisselmareritt. Men årsaken er ikke traumer alene. Han er akkurat ferdig med å bearbeide inntrykkene fra fangenskapet i Syria – for danske og norske lesere:

— Jeg har skrevet en bok om min opplevelse som kommer ut neste måned. Der forteller jeg historien om hva som skjedde, sier Rye Ottosen.

Les også

 1. Dansk gissel overleverte Foleys siste hilsen

 2. Dansk frilansfotograf løslatt i Syria

 3. Børge Brende: - Bildet av gisselet er tatt den siste måneden

 4. Levde en anonym tilværelse i Oslo

 5. Amerikansk gissel var IS-lederens sexslave

Les mer om

 1. NONE