Verden

Putin skapte folkefest i Moskvas gater

MOSKVA (Aftenposten): - Vi må vi vise at Russland er sterk og ikke lar seg tråkke eller spytte på, sier Sergej Sazonov (35).

Tusenvis av russerne møtte opp for å få med seg paraden, og vinket til de forbipasserende militærkjøretøyene.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Tonen ble allerede satt da Aftenposten gikk ned i metrosystemet i Moskva lørdag morgen. Der ble vi møtt med patriotisk musikk over høyttalerne.

Det neste var et stort folkehav, kombinert med trengsel og enkelte tilløp til panikk. Flere metrostopper var helt eller delvis stengt i sentrum av Moskva i et forsøk på å kontrollere de enorme folkemengdene som skulle se på det som kanskje var tidenes militærparade gjennom Moskvas gater og Den røde plass.

— Nå blir alle redde!

Men ute i gatene var folk fornøyd og det minnet om en folkefest. Folk klappet og vinket til de militære kjøretøyene og rakettoppskytingssystemene som passerte. Dessuten lot folk seg imponere av landets militærmakt, som blant annet var representert med rundt 16 000 soldater og 150 fly og helikopter. Midt under paraden fortalte en tydelig fornøyd Sergej Sazonov (35), som stod i nærheten av Aftenposten, følgende til sine kamerater:

— Nå blir alle redde!

Og da vi ba ham utdype, skjøt kameraten Aleksandr Ruzanov (35) spøkefullt først inn:

— Det var vel åpenbart, sa han og pekte mot gaten hvor en rekke tanks og raketter akkurat hadde passert.

Selv sier Sergej Sazonov:

— Igjen er vi en situasjon hvor verden er ustabil. Da må vi vise at Russland er sterk og ikke lar seg tråkke eller spytte på, sa Sazonov, som er yrkessoldat på permisjon fra Sibir.

- Russland er et like sterkt land som før.

Broren Igor (23), en såkalt legeassistent, var også fornøyd.

— Russland er et like sterkt land som før, sier han.

Det var ikke bare unge menn som var i gatene for å se på paraden. Det var både unge som gamle, kvinner og menn og gjerne familier. De fleste Aftenposten snakket med sa de var kommet for å sjekke atmosfæren og se på militærutstyret.

Brukes til å piske opp antivestlige holdninger

Militærparadene på den russiske Seiersdagen, som er 9. mai, har blitt mer og mer omfattende de siste årene under president Putin. Det har skjedd samtidig med at Putin har brukt en stadig mer patriotisk retorikk i den samme perioden. Paraden brukes aktivt til å piske opp antivestlige holdninger og patriotisme.

— Du er en utenlandsk journalist og skriver bare noe annet enn det jeg forteller deg, sier Sergej Zajtsjev (59).

Det var svaret vi fikk først på slutten av en samtale, da vi spurte om navnet hans. Men motvillig sa han det etter hvert. Slike holdninger til vestlige journalister fantes i praksis ikke for kort tid siden, men nå er ikke lignende svar helt uvanlige lenger. Zajtsjev hadde tatt turen ut i gatene sammen med datteren Jekaterina (33) og barnebarnet Arsenij (7).

Forretningsmannen Vadim Lukjaneko (45), hadde kjøpt uniformslue både til seg selv og datteren Anna (7), som vinket det hun var god for til passerende stridsvogner under dagens militærparade. Til høyre konen Galina, en forretningskvinne.

— Russland holder fortsatt stand

— Jeg er her for å se på det militære utstyret og vise det til barnebarnet mitt, sier han og legger blant annet til:

— Russland holder fortsatt stand!

En annen familie som hadde tatt turen ut i gatene i flott vårvær og 18 grader med sol, var forretningsmannen Vadim Lukjaneko (45), datteren Anna (7), som vinket det hun var god for til passerende stridsvogner, og konen, forretningskvinnen Galina (40).

— Vi har kommet for å sjekke atmosfæren, for å feire Seiersdagen og se på det militære utstyret, sier Lukjanenko.

Putins nye supertanks imponerte

Selve høydepunktet var da Putins nye supertanks Armata T-14, den første nye stridsvognen som er avduket på 40 år her, rullet gjennom gatene.

— Se, der kommer Armtaene, sier Lukjanenko til Aftenposten.

Konen er også imponert, selv om hun presiserer at hun ikke akkurat er noen ekspert.

— Det er vanskelig å vurdere siden jeg ikke er i militæret, sier hun.

— Men den er veldig moderne sammenlignet med de gamle, skyter mannen inn.

Mange tilskuere berørt av krigen

Familien deres er et godt eksempel på at Russland ble mye mer berørt av Den andre verdenskrig enn mange land i Vesten, fordi anslagsvis 27 millioner mennesker i Sovjetunionen mistet livet under krigen som her gjerne omtales som Den store fedrelandskrigen.

For en av bestefedrene hans kjempet under krigen, og mistet livet. Mens begge bestemødrene til Galina ble hardt rammet. Den ene bodde i Leningrad under den brutale 872 dager lange tyske blokaden, mens den andre ble som barn tatt av tyskerne og sendt til Tyskland for å bli satt i tvangsarbeid.

De store menneskelige ofrene, og at mange fortsatt føler nærhet til dem, kan bidra til å forklare at krigen her fremskaffer andre følelser enn i Norge.

Marija Zjukovskaja (23) har tatt turen fra Krim for å selge militærluer og flagg før og under Seiersdagen i Moskva. Hun er opprinnelig etnisk ukrainer, men har nå valgt å si fra seg sitt ukrainske pass og har fått russisk pass i stedet.

— Det er en fornærmelse

I likhet med andre vi møter, nevner de ikke uoppfordret utenlandske statsledernes boikott av paraden. Men når vi spør dem, kommer det frem at det ikke er populært.

— Det er en fornærmelse. Vi befridde ikke bare Russland, men også Europa.

Både far og datter hadde på seg militærluer under dagens folkefest. De kan de muligens ha kjøpt av Marija Zjukovskaja (23), som er fra Krim.

Hun selger luene for rundt 45 kroner, mens hun tar drøye 70 kroner for store flagg.

— Salget har ikke vært veldig bra i dag, men det var veldig bra i Seiersparken i går, sier hun.

Hun er etnisk ukrainer, men har nå gitt fra seg til ukrainske pass og erstattet det med et russisk.

— Jeg og min famlie er veldig glad for at Krim har blitt en del av Russland, sier hun.

– Våre fedre og bestefedre gikk gjennom utålelige lidelser

Det var forsvarsminister Sergej Sjojgu som ledet den storstilte militærparaden på Den røde plass, mens hovedtaler selvfølgelig var Putin.

– Våre fedre og bestefedre gikk gjennom utålelige lidelser, forsakelser og tap, sa Putin da han hyllet landets veteraner og den storslagne seieren over Nazi-Tyskland.

Putin viste frem bilde av sin avdøde far

I tillegg til militærparaden var det også en rekke andre arrangementer i Moskva lørdag. Det største var da rundt 300.000 mennesker, ifølge nyhetsbyrået AP, gikk gjennom Moskvas gater med bilder av slektninger som kjempet i annen verdenskrig- Da opptoget nådde Den røde plass, sluttet Vladimir Putin til seg dem. Med seg hadde han et bilde av sin avdøde far i marineuniform.

Twitter: @StDyrnes

Les også

  1. Gorbatsjov tror Merkel ga etter for USA-press

  2. Frykter de er neste mål for Putins soldater