Verden

30-årig fersking styrer den saudiske krigsmaskinen

I januar ble han forsvarsminister uten noen militær bakgrunn. Nå er prinsen frontfigur for den saudiske krigføringen i Jemen.

Da Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi kom til Riyadh i forrige uke, ble han tatt imot av prins Mohammed bin Salman.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Prins Mohammed bin Salman er den saudiske kongens sjette sønn, barn av kone nummer tre. Han skal være en av kongens favoritter på grunn av solid arbeidsmoral, og 23. januar i år ble han utnevnt til forsvarsminister av sin far, som hadde denne jobben selv før han ble konge.

Tvil om alderen

Prinsens alder hersker det imidlertid noe tvil om. I Wikipedia-artikler varierer alderen hans fra 29 til 35. På den saudiske regjeringens nettsider med biografier over statsråder er feltet for fødselsdato blankt hos Mohammed bin Salman og enkelte andre ministre.

Erkefienden Iran

Bare to måneder etter at han ble utnevnt til forsvarsminister meldte medier i regionen at «30-åring styrer krigen i Jemen». I Saudi-Arabias naboland i sør har houthi-opprørere – en sjiamuslimsk milits – overtatt kontrollen over store deler av landet. Saudiene er sikre på at erkefienden Iran står bak Jemen-opprørerne og bruker dem til å øke sin innflytelse i deres bakgård.

 • Les også: Houthi-militsen presset ut av Aden sentrum

TV-bilder av krigsplanlegging

Forrige uke rømte Jemens president til Saudi-Arabia, og Riyadh iverksatte luftangrep i stor skala mot opprørerne. Saudisk TV viste igjen og igjen bilder av den 30 år gamle forsvarsminister som snakket i telefonen og ble orientert av offiserer mens jagerflyene tok av.

På TV-bildene viste han sin onkel, innenriksminister og kronprins Muhammad bin Najef, rundt i operasjonssentralen for luftangrepene. Prinsens yngre bror, Khalid, er jagerflypilot og på et bilde som sirkulerer på sosiale medier kysser han storebrorens hånd før han skal ut og fly oppdrag i Jemen.

Jagerflypilot Khalid bin Salman kysser storebroren, prins Mohammed bin Salman, på hånden før han skal ut og fly oppdrag i Jemen.

Flere hundre drept

 • I løpet av de to siste ukenes kamper har 519 mennesker blitt drept og nærmere 1.700 blitt såret, ifølge FNs nødhjelpssjef Valerie Amos.
 • Tidligere i uken opplyste FN at minst 62 barn er blitt drept den siste uken.
 • Torsdag rykket houthi-militsen inn i storbyen Aden sør i landet, der presidenten holdt til før han rømte landet. Voldsomme kamper fortsatte i sentrum av havnebyen.
 • Samme dag utnyttet Al-Qaida på den arabiske halvøy uroen i landet til å stormet et fengsel og slapp løs flere hundre innsatte. Blant dem som ble sluppet fri, er Khalid Batarfi. Han er en ledeskikkelse og barndomsvenn av Osama bin Laden.

Diplomatisk suksess

Prins Salman har en saudisk bachelorgrad i jus og gikk ut rangert som nummer to i sitt kull, ifølge Al Arabiya. Ifølge den velinformerte, israelske avisenHaaretz er han allerede en erfaren diplomat. I forrige uke møtte han i to timer Sudans leder, Omar al-Bashir, som lenge har vært en alliert av Iran. Nå er Sudan med på krigføringen mot houthiene i Jemen, og iranske diplomater er sendt hjem fra Sudan. Det er ikke kjent hva prinsen eventuelt lovet Bashir, som leder et fattig og gjeldstynget land.

Glattet over med Sverige

Prins Salman skal også ha trukket i trådene da Saudi-Arabia og Sverige nylig glattet over den diplomatiske isfronten som oppsto etter at Sveriges utenriksminister Margot Wallström sa hva hun egentlig mente om menneskerettighetenes kår i Saudi-Arabia. I diplomatiske kretser er navnet hans visstnok forkortet til MbS.

Dørvakt for kongen

Prins Mohammed bin Salman av huset Saud har tre svært viktige posisjoner i Saudi-Arabia. I tillegg til å være forsvarsminister leder han et nyopprettet råd som skal håndtere de økonomiske problemene i den oljerike staten som følge av lavere oljepriser. Dessuten er han en slags hoffsjef ved slottet: Han bestemmer hvem som får møte kongen og hvem som blir nektet adgang.

Jemen-krigen avgjørende

Ingenting tyder på at Salman har noen militær bakgrunn. Men denne uken ble det i saudisk presse nevnt hvordan han som tiåring samlet sammen en gruppe kompiser som pleide å kle seg i uniformer og leke krig i hovedstaden Riyadhs kjøpesentre.

Observatører er nå spente på om Jemen-krigen forsterker hans karrière i den saudiske staten. Fra jemenittiske kommentatorer på sosiale medier har spydighetene haglet om hvordan bombeangrepenes formål er å få prinsen til å skinne.

— Alt handler om å levere

— Dette er hans livs test, sier Abdulkhaleg Abdullah til Financial Times. Han er en Dubai-basert politisk analytiker.

— For nye prinser handler alt om å levere, sier han.

Avisen har også snakket med Robert Lacey, forfatteren av boken The Kingdom: Arabia and The House of Saud .

— Jemen-operasjonen kan gjøre ham til en stjerne eller knuse ham i svært ung alder, men MbS vil få hundre prosent støtte av faren, sier Lacey.

Ifølge Al Arabiya, en saudiskeid TV-kanal som sender fra Dubai, har han verv i en rekke stiftelser og organisasjoner som driver veldedig arbeid.

Les også

 1. Houthi-militsen presset ut av Aden sentrum

 2. Barna lurte på hvorfor det var så mye lyd. Moren sa det var nyttårsaften.

 3. Slik forsøker Iran og Saudi-Arabia å nedkjempe hverandre

 4. Livet i Jemens hovedstad Sana: Stengte skoler, tomme gater og luftvernsirener