Verden

Norsk antatt narkosmugler drept av politiet

Dansk politi lå og ventet med hurtigbåt i havnen da en norsk narkobande steg i land i Ålbæk.

Politiets kriminalteknikere undersøker åstedet i Ålbæk.
  • Per Annar Holm
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
afp000456602.jpg
afp000456601.jpg
afp000456600.jpg

Det var en 49 år gammel nordmann fra Arendal som ble skutt og drept ved 21.10-tiden søndag kveld i Ålbæk mellom Skagen og Fredrikshavn nord på Jylland, ifølge dansk politi.

Den drepte nordmannen er tidligere straffedømt. I 2011 ble han dømt til 60 dagers fengsel for trusler, fremsatt blant annet mot to politibetjenter.

En dansk politimann ble også truffet i skuddvekslingen søndag kveld.

Les også

Én drept i skuddveksling med politiet i Danmark

Han skal være alvorlig, men ikke livstruende skadet.

— Flyktet i båt

Skytedramaet oppsto da det som etter alt å dømme er tre norske narkosmuglere ble tatt på fersk gjerning i Ålbek havn.

49-åringen kom i en speedbåt. På land ventet to andre nordmenn, også de fra Arendal. På kaia sto det også 250 kilo hasj som - avhengig av kvaliteten - har en gateverdi på mellom 12,5 og 25 millioner kroner, ifølge Politiken. Hasjen var trolig på vei til Norge. Men trioen gikk rett inn i en felle: I havnen ventet nemlig Nord-jysk politi sammen med en spesiell innsatsgruppe fra danske PET, som tilsvarer det norske PST.

Smuglerne forsøkte å flykte i båt, men dansk politi fulgte etter. Da smalt det.

Ifølge danske politi var det den 49-årige nordmannen som skjøt først.

— Det ble skutt tilbake fra minst to tjenestepistoler, og nordmannen ble rammet fire ganger i brystet og hodet, og avgikk ved døden, sier Kirsen Dyrmand i Den uavhengige politiklagemyndighet (DUP) ifølge Jyllands-Posten.

Den danske politimannen ble truffet i armen, lysken og ryggen, men er utenfor livsfare, ifølge DUP.

Én av de to andre nordmennene, en 36-åring, ble også truffet i skuddvekslingen. Han ble skutt i brystet, men er ikke livstruende skadd. Den tredje nordmannen kom fra det uten skader, men er pågrepet og sitter nå i arresten.

— Tips fra Agder

Ifølge Politiken var det tips fra norsk politi som utløste aksjonen. Kripos opplyser at det er Agder politidistrikt som skal svare på spørsmål om skytingen. Sjef for organisert kriminalitet i Agder, Leif Vagle, bekrefter at de har samarbeidet med dansk politi om opprullingen av narkobanden:

— Jeg kan bekrefte at vi har samarbeidet med jydsk politi om saken, men når det gjelder spørsmål om den drepte og hans identitet henviser vi til dansk politi, sier Vagle til Aftenposten.no.

Den danske avisen Politiken har snakket med formannen i det lokale båtlaget tilhørende båthavnen der skuddvekslingen fant sted i går kveld. Han sier at politiet satte opp sperringer 300 meter fra havna, og at det også var satt inn helikopter i forbindelse med politiaksjonen.