Verden

Fra Berlusconi til Italias «Tony Blair»

KOMMENTAR: Firenzes ordfører Matteo Renzi (38) omgir seg med folk under 40 år og lover misfornøyde italienere forandring. Til tross for brakvalg risikerer den nye partilederen rivalisering.

Matteo Renzi
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

På forhånd hadde han sagt at han ville bli misfornøyd dersom ikke minst 1,5 millioner deltok i ledervalget. Firenzes populære ordfører Matteo Renzi, som har ligget klar til å overta makten i regjeringspartiet Det demokratiske partiet (PD) lenge, tok ikke i. Mellom 2,5 og 3 millioner mennesker betalte noen få euro for å delta i ledervalget, og 68 prosent av dem stemte på ham.

Korrespondent Ingeborg Moe

Entusiasmen og den høye deltagelsen gjør han til Italias mest populære politiker. Det sier kanskje ikke så mye. Etter nok et år med politisk kaos i Italia, med straffedømte Silvio Berlusconis ydmykende sorti fra senatet for noen uker siden, som foreløpig bunnpunkt, er ikke tilliten til politikere så høy.

Ung

Men forventningene er høye. Det snakkes om et generasjonsskifte i italiensk politikk. Renzi, som gjerne går i jeans og hvit skjorte og berømmes for talegaver og karisma, er bare 38 år. Dermed er han 50 år yngre enn landets president, 88-år gamle Giorgio Napolitano. Flere italienske kommentatorer mener Renzi markerer en ny æra og en ny generasjon politikere, uten røtter i landets gamle politiske establishment.

Han sammenlignes med Tony Blair den gang briten var populær. Blair tok ledelsen i det britiske arbeiderpartiet og skapte New Labour, som beveget partiet mot sentrum, vekk fra venstresiden og gjorde brakvalg. Men det er også det å være ny, ung og god til å tale til folks hjerter som gjør at sammenligningen hentes frem.

Renzi omgir seg, ifølge Financial Times, med folk av begge kjønn med en gjennomsnittsalder på 35. Også i valget i februar stemte folk frem unge mennesker på mellom 30 og 40 år i protestbevegelsen Femstjernersbevegelsen. Det var et klart signal.

Utålmodig

Renzi representerer ingen protestbevegelse. Spenningsmomentet nå er hvorvidt han vil utfordre regjeringen som hans eget parti leder, og hvor utålmodig han er etter å bli statsminister selv. I går ba statsminister Enrico Letta (PD) om et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen på grunn av den ustabile situasjonen etter at Silvio Berlusconis parti gikk i opposisjon. Letta har flere ganger understreket hvor viktig det er at landets regjering får tid til å styre. I andre halvår neste år har Italia formannskapet i EU. Sannsynligvis ønsker Letta å bli sittende til ut 2014. I forrige uke erklærte forfatningsdomstolen deler av valgloven grunnlovsstridig, og dermed ikke gyldig. Det kan også gjøre det vanskelig å lyse ut nyvalg.

NUPI-forsker Francesco Strazzari mener det blir en form for rivalisering mellom partifellene Letta og Renzo om regjeringens skjebne. Han peker også på at det nå snakkes om kontakt mellom kretsen rundt to gamle ringrever, Silvio Berlusconi og frontfiguren til protestbevegelsen Femstjernesbevegelsen, Beppe Grillo. De ønsker begge å oppløse parlamentet og skrive ut nyvalg. De gamle er altså ikke parkert.

Høygafler i aksjon

De siste dagene har en uensartet gruppe bønder, lastebilsjåfører, pensjonister og arbeidsløse under merkelappen "Høygaffel-bevegelsen" demonstrert mot høye skatter, høye bensinpriser og kuttkrav fra Brussel. I Torino tok til og med politifolk av seg hjelmene sine til støtte for protestene.

Mange ønsker en ny politisk retning for kriserammede Italia. Kritikerne sier Matteo Renzi mangler erfaring fra riks— og regjeringspolitikk for å gjøre en forskjell, og at han er en lettvekter. Men har sterk folkelig støtte etter helgens ledervalg og gir håpet mange italienere ønsker å tro på.

Les mer om

  1. Verden i dag