Verden

Anonym kilde: Russland garanterer Janukovitsjs sikkerhet

Russland vil garantere for den personlige sikkerheten til Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj. Det melder det russiske nyhetsbyrået Interfax med henvisning til en anonym, russisk regjeringskilde.

Viktor Janukovitsj mener at han fortsatt er president i Ukraina. Bildet er tatt under et tidligere besøk i Ungarn. BELA SZANDELSZKY

 • Ntb

— I forbindelse med appellen fra president Janukovitsj om garantier for hans personlige sikkerhet, melder jeg at anmodningen er innvilget på territoriet til Den russiske føderasjonen, sier den anonyme kilden, ifølge Reuters.

Janukovitsj-erklæring

Meldingen kommer meget kort tid etter at Janukovitsj kom med en bønn om dette i det som først ble oppfattet som et intervju med russiske nyhetsbyråer, men som viser seg å være en lengre, skriftlig erklæring.

Som tidligere betrakter jeg meg fortsatt som den lovlige leder av den ukrainske staten

Janukovitsj, som har flyktet fra Kiev, sier ifølge russiske nyhetsbyråer at han fortsatt regner seg som Ukrainas president. Det framgår ikke av meldingen hvor Janukovitsj er eller hvordan russiske medier har fått meldingen.

- Som tidligere betrakter jeg meg fortsatt som den lovlige leder av den ukrainske staten, valgt av det ukrainske folkets frie vilje, sier han.

Ved presidentvalget i 2010 fikk Janukovitsj 49 prosent av stemmene, mens Julia Timosjenko fikk 45,5 prosent.

Folket godtar ikke

Janukovitsj ba i erklæringen Russland garantere hans personlige sikkerhet overfor handlinger fra det han omtaler som ukrainske «ekstremister».

Janukovitsj sier også at Ukrainas sørøstlige og sørlige områder ikke aksepterer lovløsheten i landet der ledere velges av det han omtaler som mobb.

— Det blir nå klart at folket i det sørøstlige Ukraina og på Krim ikke aksepterer maktvakuumet og den fullstendige lovløsheten i landet der ministre utnevnes av mobb, sier han i erklæringen.

— På gatene i mange byer i landet vårt er det en orgie av ekstremisme, tilføyer han og sier at han selv og hans egne medarbeidere er blitt truet på livet.

Han sier at vedtak i Ukrainas nasjonalforsamling ikke er lovlige.

Russisk TV viste det den sa var en kopi av Janukovitsjs erklæring.

Ukjent oppholdssted

Et russisk nyhetsbyrå hevder at Ukrainas ekspresident Viktor Janukovitsj befinner seg utenfor Moskva. Men det benektes helt av offisielle russiske kilder.

Det er det russiske nyhetsbyrået RBC som hevder at Janukovitsj er kommet til Russland og allerede er godt plassert i Barvikha sanatorium, et helsesenter i et svært velstående område vest for Moskva.

Men rapporten benektes fullstendig av fremtredende russiske politikere. Mikhail Margelov, leder av Føderasjonsrådets utenrikskomité, sier til den ukrainske, engelskspråklige nettavisen Kyiv Post at Janukovitsj ikke er i Russland og at Russland ikke vil innvilge ham politisk asyl.

Føderasjonsrådet er overhuset i Russlands nasjonalforsamling og regnes å være under full kontroll av president Vladimir Putin.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ukraina-avtale fikk siste godkjenning i EU

 2. VERDEN

  Putin feiret ortodoks jul på en midnattsmesse. Han fikk en julegave han neppe hadde ønsket seg.

 3. VERDEN

  Han rømte fra Putin. Så ble han likvidert på åpen gate i Kiev.

 4. VERDEN

  Putin vil gi alle ukrainere russisk pass. Ukrainas nye president kom med et uvanlig svar.

 5. VERDEN

  Trump-rådgiver erkjenner møte med Russlands visestatsminister

 6. VERDEN

  Slik ble Russlands militæroperasjoner avslørt. Nå blir det mye vanskeligere.