– Jeg er en gammeldags far. Jeg er i grunnen gammeldags på alle mulige måter.

LONDON (Aftenposten): Ingen har påført Theresa May flere dødelige sår. Tirsdag feiret Jacob Rees-Mogg hennes historiske nederlag med et champagneparty.

Jacob Rees-Mogg er blitt kalt eksentrisk overklassebrite og politisk troublemaker. Han er også en vennlig og dannet mann, med en stor fanklubb utenfor boblen i Westminster.

Selskapet ble holdt hjemme i Jacob Rees-Moggs staselige London-residens, bare en kort spasertur fra Det britiske parlamentet.

På invitasjonslisten sto opprørerne i Det konservative partiet. De som mener britene må komme seg ut av EU uten noen avtale. De som stilte mistillitsforslag og forsøkte å kaste Theresa May i desember.

Og de som påførte henne det mest smertelige nederlaget noen britisk statsminister har opplevd i moderne historie.

Mandag gjør Theresa May et nytt forsøk på å få brexitavtalen igjennom i Parlamentet. Da kan Jacob Rees-Mogg nok en gang vende henne ryggen.

Til venstre: Aftenpostens korrespondent, Eirin Hurum, møtte Jacob Rees-Mogg i London. Til høyre: – Vel, det var kanskje ikke et champagneparty. Snarere et møte med vinservering. Det sier Rees-Mogg om festen han holdt etter at May tapte brexit-avstemningen i Parlamenetet forrige tirsdag.

– Et møte med vin

Jacob Rees-Mogg (49) leder denne euroskeptiske gruppen i Det konservative partiet, kalt The European Research Group. Rives det konservative partiet i filler, er det ingen som lurer på hvem som bidro til elendigheten: Jacob Rees-Mogg.

– Var det ikke litt upassende å invitere til champagnefest etter det historiske nederlaget i parlamentet tirsdag?

– Vel, det var kanskje ikke et party. Snarere et møte med vinservering. Vi ønsket å markere denne milepælen og oppsummere prosessen, sier Jacob Rees-Mogg.

Aftenposten treffer Rees-Mogg dagen derpå. Han kommer direkte fra avstemningen i Underhuset til et lukket møte på Kings College i London.

Denne kvelden stemte han «rett». Theresa May overlevde mistillitsforslaget fra opposisjonen.

Jacob Rees-Mogg blir tatt imot som en popstjerne når han deltar på arrangementer utenfor Westminster. Før jul fylte han et av Londons største teatre. Denne uten deltok han på et lukket studentarrangement.

En popstjerne fra forrige århundre

Jacob Rees-Mogg ankommer møtet med egen privatsjåfør. To dørvakter tar imot. Dette er hans drømmearena: Intime møter med politiske nerder og unge konservative.

Men fascinasjonen for Rees-Mogg favner langt bredere. Før jul fylte han et av Londons største teatre, London Palladium. «An evening with Rees-Mogg» var utsolgt mange uker i forveien.

Den eksentriske overklassebriten er den ubestridte stjernen blant brexit-forkjemperne. Selv den hardtslående tabloiden Daily Express, som står så langt fra den britiske overklassen du kan komme, elsker ham. Avisen er den mest høyrevridde og EU-fiendtlige tabloiden, så Rees-Mogg lar seg seg ofte intervjue her.

– Hvem som blir ny leder for De konservative. Hø, hø, hø. Nei, det blir nok ikke meg. Jeg håper på Boris Johnson. Jacob Rees-Mogg er hovedattraksjonen på studentenes «Beer and Brexit»-arrangement på Kings College i London.
– Jeg er en umoderne far. Men jeg ser mye til barna mine i helgene, sier Jacob Rees-Mogg. Familien bor standsmessig bare noen minutter fra Westminster i London.

– Jeg ser jo barna i helgene

Jacob Rees-Mogg har fått kallenavnet «det ærede medlem av det 18. århundre» på grunn av sin eksentriske stil, og han skryter av at han ikke har skiftet en bleie i hele sitt liv. Til tross for at han har seks barn. De fleste med latinske navn, som Sixtus Dominic Boniface Christopher og Alfred Wulfric Leyson Pius Mogg.

– Så hvor mange ganger har du kommet hjem og hjulpet til med kveldsstellet denne uken?

Rees-Mogg ser ikke ut til å ta seg nær av spørsmålet i det hele tatt.

– Vel, jeg så noen av barna i går kveld. Men kanskje to kvelder i uken. Men jeg ser dem mer i helgene, smiler han høflig.

– Du fremstår som en litt gammeldags far?

– Å ja. Jeg er en gammeldags far. Jeg er i grunnen gammeldags på alle mulige måter.

Jacob Rees-Mogg store forbilde: Tidligere tory-leder Margaret Thatcher.

Vokste opp med kostskole og nanny

Jacob Rees-Mogg har selv vokst opp på kostskole og synes ikke det er det minste rart å se barna bare i helgene. Han har også vokst opp med nanny. For øvrig den samme som nå passer hans barn.

Fra kostskoletiden eksisterer et fantastisk bilde av Rees-Mogg.

Lille Jacob (10) sitter veloppdragent foran en pult på barnerommet. Han leser i Financial Times. I stolen bak ham ligger en haug med bamser. Han virker totalt uinteressert. For mens hans jevnaldrende spilte rugby og cricket, investerte Rees-Mogg i aksjer.

Han ble tidlig voksen, noe han fortalte om i en tale på de konservatives landsmøte for noen år tilbake: «Jeg beklager å måtte innrømme at jeg var ung en gang. Jeg var ikke særlig god til det, men teknisk sett var jeg en ungdom».

Les også

Den eksentriske overklassebriten er den nye stjernen blant EU-motstanderne. Nå skaper han blå borgerkrig.

Umoderne, men en kløpper i sosiale medier.

Barna i sin fars fotspor

Jacob Rees-Mogg er høfligheten selv. Veltalende, dannet og vennlig. Dressene er skreddersydd og kommer helt sikkert fra Savile Row i London, gaten hvor overklassen kjøper sine dresser.

Men i alt det erkebritiske finnes det også en modernitet. Rees-Mogg er konge i sosiale medier. Han tvitrer og legger ut bilder av barna.

Nylig la han ut denne lille videosnutten på Instagram. Her forsøker Rees-Mogg etter beste evne å instruere sønnen til å si «brexit!».

En utstrakt hånd fra de kompromissløse?

Brexitnederlaget tirsdag er historie. Nå jaktes det på nye allianser. For første gang strekker May ut en hånd til opposisjonen.

Mandag kommer hun tilbake til Underhuset med sin plan B.

En utstrakt hånd til Theresa May? -Vi er villige til å snakke. Men da må Theresa May strekke ut en hånd til oss, ikke til Jeremy Corbyn, mener Rees-Mogg.

–Dere har motarbeidet Theresa Mays avtale i to år. Nå er hennes avtale død, og det har oppstått en ny situasjon. Er tiden kommet til det dere også vil vurdere å endre posisjon?

– Vi er ikke uvillige til å diskutere, men vi mener Theresa May ser feil vei. Vi forstår ikke hvorfor hun ser mot Labour når den enkleste måten å få flertall på er å se mot oss og DUP (det nord-irske støttepartiet). Dersom hun klarer å snu de 100 konservative representantene som stemte mot henne tirsdag, samt DUPs kandidater, så har hun jo flertall!

– Hvor hjelpsomme synes du selv dere har vært i å hjelpe Theresa May med å sikre Storbritannia en god avtale?

– Vi mener vi har bidratt konstruktivt. Så er jeg ikke sikker på at Theresa May vil mene det samme. Vi har rådet henne til å gå tilbake til den første Europa-talen hun holdt -Lancaster House-talen. Der ligger nøkkelen til et mulig flertall, mener Rees-Mogg.

– «Norway Plus»? En forferdelig avtale. Og ren galskap om City, Londons finanssentrum, skulle bli underlagt disse finansreguleringene.

«Norway Plus» er verre enn Mays avtale

– Når jeg sier at jeg kommer fra Norge vil alle snakke om Ole Gunnar Solskjær. Vil du ha et spørsmål om Manchester United og Solskjær?

– Hvem?

– Du er ikke interessert i fotball?

– Nei, men du må gjerne spørre meg om cricket.

– Der er nok jeg ganske blank, så her kommer et spørsmål om «Norway Plus». Hvis du måtte velge mellom Mays avtale og «Norway Plus». Hvilken er verst?

– Helt klart «Norway Plus». Den inneholder tre ting som er helt umulig for oss. For det første vil vi bli låst til EUs tollunion, uten mulighet til å inngå egne handelsavtaler. For det andre må vi godta fri innvandring.

– Og for det tredje vil vi bli underlagt EU-regler om finansielle tjenester. At et av verdens største finanssentrum, City i London, skulle underlegges slike regler er intet mindre enn galskap! nærmest fnyser Jacob Rees-Mogg.

For første gang denne kvelden mister han litt besinnelsen.

Jacob Rees-Mogg tror den neste statsministeren og lederen for Det konservative partiet vil hete Boris Johnson.

Lederkamp

Jacob Rees-Mogg blir nok aldri noen ny leder i Det konservative partiet. Men britiske kommentatorer advarer mot å undervurdere ham. Selv peker han på Boris Johnson på spørsmål om hvem som blir den neste lederen i det skadeskutte partiet.

Men Jacob Rees-Mogg kan fort bli en kingmaker.