Verden

De kjemper mot at Krim skal løsrives fra Ukraina

SIMFEROPOL (Aftenposten): Russere, ukrainere og krimtatarer demonstrer for at Krim skal forbli i Ukraina. De tror ikke folkeavstemningen om løsrivelse vil bli fri og rettferdig.

  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

— Nei til separatisme, nei til separatisme, nei til separatisme, roper rundt 400 demonstranter i Sjevtsjenko-parken i sentrum av Simferopol, hovedstaden på Krim.

Her er folk i alle aldre, men det store flertallet er yngre. Mange veiver med ukrainske flagg. Andre har hvite ballonger og plakater.

- Jeg er for et forent Ukraina; jeg vil ikke at Krim skal bli en del av Russland, sier Miroslav Tuzin (21) som er født i Sibir, men er vokst opp her på Krim. Han er halvt ukrainsk og halvt russisk.

Les også:

Les også

Dette er Putins økonomiske våpen

Parlamentet i Simferopol ba i går Moskva om tillatelse til å bli en del av Russland og fremskyndet en folkeavstemning om spørsmålet til 16. mars. Tuzin har ingen tro på at det vil bli et fritt og rettferdig valg.

— Russland invaderer Krim og arrangerer en folkeavstemning der vi skal stemme mens maskingeværene henger over oss. Alle forstår jo at det ikke vil bli demokratisk.

afp000682111-VliTBcI7mF.jpg

For kort tid

Han får støtte av Marina Afonina (35) som veiver med et ukrainsk flagg. Hun er etnisk russer.

— Hvordan er det mulig å arrangere en folkeavstemning på ti dager? Det er ikke mulig å gjøre det på så kort tid. Russland dikterer hva som skal skje med våpen i hånd, sier Afonina som jobber som personalsjef i Simferopol. Hun er også født her.

Tusenvis av russiske soldater har inntatt Krim den siste uken. De har inntatt nasjonalforsamlingen og flere militære installasjoner. De omringer også mange ukrainske militærbaser, og de kontrollerer flyplasser, jernbanestasjoner og andre viktige knutepunkter.

På demonstrasjonen er flere ortodokse prester.

- Jeg demonstrerer for et forent Ukraina, og mot Putin som har okkupert Krim. Det ender aldri godt når et land tvinger viljen sin gjennom ved hjelp av soldater og brutal makt, sier fader Nikoljev som bærer på et krusifiks og et ikon med Jomfru Maria og Jesus.

Snart begynner han å synge høyt en bønn for at Ukraina ikke skal bli delt.

Les også:

Les også

750.000 krimtatarer ble forvist fra Krimhalvøya av Stalin. Nå er frykten tilbake hos mange av dem som ble igjen.

Svært forskjellige

I går ble det arrangert en prorussisk demonstrasjon foran parlamentet i Krim. Kontrasten mellom de to markeringene er stor. I den prorussiske demonstrasjonen var det nesten bare eldre mennesker, kun et par unge. Mange av demonstrantene er aggressive. De ser slitne ut, som om de har levd hardt. Klærne er slitte.

På demonstrasjonen i dag er det mer et gjennomsnitt av befolkningen med alt fra prester til studenter. Alle som Aftenposten snakker med, er høyt utdannet. De har på seg normale klær.

Zinaida Kalnikova (77) har levd hele livet på Krim. Hun er etnisk russer.

— Jeg har fire barnebarn. Jeg vil at de skal leve i et fritt og demokratisk land. Russland er et autoritært regime, ikke noe demokrati. Vi vil bare leve slik som dere i Europa.

Les også:

Les også

Da musikken stopper, samles de russiske flaggene inn. Få minutter senere er plassen nesten tømt for folk.