Verden

Håper ferdsskriverne fra ulykkestogene kan gi svar

Ferdsskriverne fra togene som var involvert i dødsulykken på Storebæltsbroen, kan gi svar på hvordan ulykken kunne skje, håper den danske havarikommisjonen.

Alle de åtte som mistet livet i togulykken i Danmark onsdag, var danske statsborgere, bekrefter dansk politi. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix

 • NTB

De såkalte svarte boksene fra både passasjertoget og godstoget ble fredag demontert fra togene, og de skal deretter sendes til analyse, opplyser Bo Haaning i den danske havarikommisjonen.

– De svarte boksene er en av brikkene i puslespillet som vi skal legge. Eksempelvis hvor fort togene kjørte, sier Haaning til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

– De gir også en lang rekke andre opplysninger som i seg selv kanskje ikke har betydning for den konkrete ulykken. Men det har betydning for om man kan eventuelt kan si om systemene fungerer som de skal, legger han til.

Storm

Det var onsdag morgen at intercitytoget på vei fra Aarhus til København ble truffet av deler fra et motgående godstog og dermed foretok en kraftig oppbremsing på Storebæltsbroen. Broen forbinder Fyn med Sjælland og er en svært viktig vei- og togforbindelse i Danmark.

Det var sterk storm i området da ulykken skjedde.

– En konteiner har falt av og traff intercitytoget, eller intercitytoget kjørte inn i det. Det er hva vi vet inntil videre, sier Haaning.

Alle omkomne var danske

Åtte personer mistet livet, og fredag bekreftet politiet at ofrene var identifisert. Alle de omkomne var danske statsborgere mellom 27 og 60 år. Fem av dem var kvinner, mens tre var menn. Samtlige som omkom, oppholdt seg i den første vognen.

16 personer ble skadd, men tilstanden er ikke livstruende for noen av dem. 15 av de skadde er allerede utskrevet fra sykehus.

 1. Les også

  Togulykken i Danmark: Kan ta et år å slå fast hva som skjedde

 2. Les også

  Antall døde i togulykken i Danmark har steget til åtte

 3. Les også

  Dansk jernbaneforbund: Lokførere og togpersonalet uten skyld i Storebælt-ulykken

 4. Les også

  Åtte mennesker omkom i togulykke på Storebæltsbroen: – Vinduene eksploderte. Så ble alt svart.

Les mer om

 1. Togulykker
 2. Danmark

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Kan ta et år å finne årsaken til ulykken

 2. VERDEN
  Publisert:

  Skjerper regelverk etter dødsulykken på Storebæltsbroen

 3. VERDEN
  Publisert:

  Dansk jernbaneforbund: Lokførere og togpersonalet uten skyld i Storebælt-ulykken

 4. VERDEN
  Publisert:

  Antall døde i togulykken i Danmark har steget til åtte

 5. VERDEN
  Publisert:

  Familiemedlemmer på plass i Danmark etter tragisk togulykke

 6. VERDEN
  Publisert:

  – Vinduene eksploderte. Så ble alt svart.