«Aktiv skytter»-øvelser er den nye, dystre virkeligheten for amerikanske skoler

Samtidig utvikles det høyteknologi for milliarder av dollar i et enormt marked for skolesikkerhet – uten bevist virkning.

Politifolk spiller rollene som skoleelever ved den første storskala «aktiv skytter»-øvelsen gjennomført av de offentlige skolene i Chicago. Øvelsen tok sted ved Whitney Young Magnet High School 26. april.
  • Eirik Husøy

Fredag skjedde nok en skoleskyting i USA. Denne gang gikk en 17-åring inn på en skole utenfor Houston med sin fars hagle og .38 revolver og drepte ti personer. Han har innrømmet overfor politiet at han sto bak skytingen.

Den grusomme virkeligheten synker inn blant videregående skoleelever. To av tre amerikanske skoledistrikt gjennomfører øvelser for å forberede seg på såkalte aktive skyttere.

Skytinger er blitt så vanlige at elevers tilnærming har dreiet fra «Dette kunne aldri ha skjedd her» til «Hva gjør vi når det skjer?», skriver The New York Times søndag, som har vært på besøk på Mount Pleasant Community High School i Iowa.

  • Parkland-overlevende langer ut mot Trump etter ny skoleskyting: – Gjør noe!
En mann klemmer en kvinne utenfor Alamo Gym der foreldre ventet på å møte barna sine etter skoleskytingen fredag på Santa Fe High School utenfor Houston, Texas.

Mer enn 200 skoleskytinger siden Sandy Hook

Der har de observert skoleelevers kalde, pragmatiske tilnærming til skoleskytinger, som at det er blitt vanlig å planlegge fluktruter, at de reflekterer over hvor de beste gjemmestedene er og hvor det er sikrest å sitte i klasserommet eller i kantinen.

– Vi sitter på bordet som er nærmest døren. I et tenkt tilfelle hvor det kommer inn en skytter og skyter den første personen den ser, så vil jeg dø. Jeg hadde ikke klart meg, sier 17 år gamle Calysta Wilson til The New York Times.

Siden Sandy Hook-massakren i 2012 har det vært mer enn 200 skoleskytinger i USA, ifølge den amerikanske storavisen.

Milliardmarked

Samtidig bruker amerikanske skoler mange milliarder dollar på høyteknologisk sikkerhetsutstyr, skriver NBC.

Verktøyene som blir tatt i bruk, er blant annet umiddelbare bakgrunnssjekker for besøkende, programvare for å overvåke sosiale medier, skudd-detektorer for skytevåpen og ID-kort med panikk-knapper.

Her tester Tom Czyz, sjef for selskapet Armoured One, en av deres sikkerhetsruter i forbindelse med en «aktiv skytter»-øvelse på Rockland innendørs skytebane i Pearl River, New York, 12. desember i fjor.

Mye av utstyret er utviklet for militæret, politiet og private industriaktører.

En analyse i etterkant av Parkland-skytingen i februar, anslår skolesikkerhetsmarkedet til å være verdt rundt 2,7 milliarder dollar årlig.

Det er dermed blitt skapt et enormt marked for slike typer sikkerhetsutstyr som er blitt en industri verdt flerfoldig milliarder dollar, selv om det finnes lite bevis for at det hjelper mot ekstremvolden, ifølge den samme avisen.

– Dersom det eneste du gjør er å kjøpe noe og tankeløst iverksette det, for så å gå videre som vanlig, så har du kastet bort pengene dine uten å bli noe sikrere enn du var, sier Amy Klinger, direktør for Educator’s School Safety Network, en ideell organisasjon basert i Ohio.

Her tester Tom Czyz, sjef for selskapet Armoured One, en av deres sikkerhetsruter i forbindelse med en «aktiv skytter»-øvelse på Rockland innendørs skytebane i Pearl River, New York, 12. desember i fjor.

«Cadillacen» for skolesikkerhet

Et pilotprosjekt kalt Campus Shield, som har vært under utvikling siden 2012, testes nå ut på 18 amerikanske skoler. Systemet omtales som «Cadillacen» for skolesikkerhetssystemer.

Systemet samler inn enorme mengder data fra sosiale medier, skolefravær, registrerte hendelser på skolen, kriminalitet i nærheten, tips fra offentligheten for å identifisere mønstre og plukke opp faresignaler. Dette «fusjonssenteret» av informasjon kobles opp mot overvåkingskameraer, besøkelsessystemet, skuddvarslingssystemet og et kriseteam for mental helse.

En svakhet ved systemet er at det kanskje bare er mulig å iverksette hos de største og mest ressurssterke skolene.

Senator Ted Cruz (nummer to fra venstre), Texas-guvernør Greg Abbott (nummer to fra høyre), og Texas' assisterende guvernør Dan Patrick (høyre), her under en pressekonferanse etter skoleskytingen i Santa Fe fredag.

Texas-politiker vil ha «tøffere» skoler

Assisterende delstatsguvernør i Texas, Dan Patrick, klandrer «voldskultur» for skoleangrepet, og sier mer må gjøres for å hindre at folk med skytevåpen nærmer seg skoleelever.

Blant annet peker den republikanske politikeren på at det må være færre innganger på skolene, samt at flere lærere må væpnes.

– Når du står overfor noen som er en aktiv skytter, er et skytevåpen den beste måten å stanse ham på. Enda bedre er det hvis det er fire eller fem våpen mot ett, sier han til CNN lørdag.

Til ABC sier han at han er tilhenger av grundigere bakgrunnssjekk av dem som kjøper våpen, men han understrekte at «våpenregulering starter i hjemmet».