Trump og Kim er kjempefornøyde. Resten av verden lurer på hva som skjedde.
SINGAPORE (Aftenposten): To ganger tidligere har Nord-Koreas ledere lovet amerikanerne å avslutte atomvåpenprogrammet sitt. Tirsdag gjorde Kim Jong-un det på nytt.
Før gårsdagens toppmøte sa Donald Trump, USAs president, at han ikke så noen grunn til å forberede seg. I stedet ville han vurdere Kim Jong-un, den nordkoreanske diktatoren, i løpet av det første minuttet for å avgjøre om han burde tas på alvor.
Det første minuttet – og de påfølgende to timene – tilfredsstilte tydeligvis Trumps krav.
– Virkelig, veldig positivt. Bedre enn noen kunne ha forventet, mener jeg. Helt i toppklasse, virkelig bra, sa presidenten til pressen under en kort spasertur utenfor luksushotellet Capella, der toppmøtet fant sted.
Hotellet var et perfekt møtested. Den moderne, avskjermede bygningen, bygget rundt en britisk offisersbrakke fra kolonitiden på 1880-tallet, tilførte en aura av fred og fordragelighet, noe også Trump og Kim virket å ville fremme.
Spørsmålet er hvilke konkrete tiltak samtalene faktisk vil føre til.
– Nord-Korea kommer til å gjennomføre atomnedrustning veldig, veldig raskt, sa den amerikanske presidenten på en pressekonferanse etter toppmøtet.
Om Kim Jong-un virkelig har lovet det, vil Singapore-toppmøtet være et historisk gjennombrudd tidligere amerikanske presidenter lenge har ønsket.
Les flere saker om toppmøtet:
- Kim Jong-un ønsker å få McDonald’s til Nord-Korea. Burgerkjeden kan lære mye av denne mannen.
- De har levd med frykten for et krigshissig Nord-Korea hele livet. Nå tror de for første gang på fred.
- Her blir innholdet i erklæringen avslørt på direkten av Trump
- 11 ting Trump sa om Kim. 5 ting Kim sa om Trump.
Karate Kid, 25 år etter
Men det var ingenting i de offisielle dokumentene som indikerte at Kim Jong-un har lovet dette. I felleserklæringen, som begge signerte etter at møtene og arbeidslunsjen var over, binder Nord-Korea seg kun til å «arbeide for en fullstendig nedrusting» av Koreahalvøya.
Korea-ekspertene var raske til å påpeke i sosiale medier at dette var løfter de hadde hørt tidligere.
Vipin Narang, som underviser i atomnedrustning og Nord-Korea ved det amerikanske prestisjeuniversitetet MIT, påpekte på Twitter at nordkoreanerne allerede i 1993 lovet et atomvåpenfritt Korea.
– Husker du da de laget Karate Kid på nytt, 25 år senere? Det er det dette er, tvitret han.
Andre eksperter trakk også frem at Nord-Korea i 2005 lovet å gi fra seg landets atomvåpen.
– Kanskje tar jeg feil
Ordlyden er også den samme som i erklæringen Kim signerte sammen med Sør-Koreas president, Moon Jae-in, etter at de møttes på grensen mellom landene i slutten av april.
På spørsmål om hvordan Trump kunne være så sikker på at Kim Jong-un ville holde ord denne gang, svarte han unnvikende:
– Kan man forsikre seg om noe? Man kan ikke forsikre seg om noe.
Og så la han til:
– Kanskje tar jeg feil. Jeg mener – kanskje står jeg foran dere om seks måneder og sier «Hei, jeg tok feil.» Jeg vet ikke om jeg noen gang kommer til å innrømme det, men jeg kommer til å finne på en unnskyldning, sa presidenten på pressekonferansen.
Trump avslørte også at han kommer til å avlyse fremtidige militærøvelser i og utenfor Sør-Korea, noe som så ut til å overraske sørkoreanske myndigheter.
– Akkurat nå trenger vi en bedre forståelse av hva president Trumps mente og hva han hadde til hensikt med disse bemerkningene, sa en talsperson for Sør-Koreas president, Moon Jae-in.
«Mr. Kim! Mr. Kim!»
Kim Jong-un, derimot, virket svært fornøyd etter toppmøtet med Trump. For den unge diktatoren har møtet vært historisk på flere måter. Det var første gang han reiste til et annet land enn Kina og Sør-Korea etter at han overtok makten, og det var første gang en nordkoreansk leder møtte en amerikansk president.
Her i Singapore er han blitt mottatt som en rockestjerne – da han ankom hotellet sitt mandag kveld sto det mennesker utenfor som ropte «Mr. Kim! Mr. Kim!» mens de jublet for mannen som leder et av verdens verste diktaturer.
Vertskapet i Singapore behandlet ham også som en æret gjest, og de blide selfie-bildene som ble tatt av landets utenriksminister sammen med Kim ble hyppig spredt på sosiale medier.
– De fikk møte USA som likestilt part i forhandlinger. Nord-Korea ble anerkjent som en legitim stat, som kan forhandle med verdens supermakt på like vilkår. Det var det Nord-Korea trengte, bemerket Korea-ekspert og professor Vladimir Tikhonov overfor Aftenposten i kjølvannet av møtet.
Varm affære
Koreahalvøya har vært delt siden 1953, da krigen mellom nord og sør – med betydelig hjelp av henholdsvis Kina og USA – låste seg fast i en våpenhvile.
Mange hadde håpet at gårsdagens toppmøte endte opp med en erklæring om at krigen endelig hadde tatt slutt. Den erklæringen kom ikke, selv om både ordene og kroppsspråket til Trump og Kim vitnet om at forholdet mellom USA og Nord-Korea er på vei inn i en langt mer positiv fase enn da Trump i september lovet å «tilintetgjøre» Nord-Korea og da Kim like etterpå omtalte Trump som en «mentalt forstyrret gamling».
Singapore-toppmøtet ble en varm affære i 35 grader pluss. Trump fortalte etterpå at han håper det blir mange flere møter – og gjerne ett i Det hvite hus.
Da vil det kanskje bli tid til alle tingene Trump og Kim ikke rakk å snakke om i går – som for eksempel menneskerettighetssituasjonen i Kims regime.