Zimbabwes «krokodille» får kjeft for kostbar koffert – valgkamp i gang

Da Zimbabwes president fikk besøk av barnebarna på kontoret, postet han bilder på sosiale medier. Men én detalj i bildet satte fyr på den politiske debatten.

President Emmerson Dambudzo Mnangagwa fikk søndag besøk av barnebarna på kontoret. Men det var noe annet som fanget interessen hos hans politiske motstandere.

President Emmerson Mnangagwa er kjent under kallenavnet «Krokodillen», og hans fraksjon i regjeringspartiet ZANU-PF kalles derfor Team Lacoste – etter det franske klesmerket. Nå er det imidlertid et annet fransk luksusmerke som skaper trøbbel for Robert Mugabes etterfølger bare måneder før landets velgere går til urnene.

Fikk besøk på kontoret

Dette skjedde: Søndag feiret mange av verdens land, blant dem Zimbabwe, morsdag. President Mnangagwa benyttet anledningen til å skrive på Facebook og Twitter påminnelser om å være takknemlig overfor mødre. To av barnebarna var innom kontoret og han la ut et par bilder av seg selv sammen med de to småjentene.

Emmerson Mnangagwa la ut bilder fra presidentkontoret på morsdagen og oppfordret folk til å være sammen med sine kjære. Men mange la mer merke til kofferten (innringet) enn presidentens barnebarn.

Presidentkoffert

Hva var så problemet med dét: Nede i venstre hjørne på et par av bildene fra presidentens kontor står en brun stresskoffert. Den ble raskt identifisert som en Louis Vuitton – passende nok – av typen president. Årets modell annonseres på selskapets amerikanske nettside for mellom 60.000 og 100.000 kroner avhengig av mønster og detaljer.

Kritikken lot ikke vente på seg. – Den koster mer enn to årslønner for en sykepleier, påpekte en kritiker. – Et åpenbart eksempel på ekstravaganse og grådighet, mente en annen.

Ros og refs

På Mnangagwas egen Facebook-side bar de fleste kommentarene preg av overstrømmende ros av presidenten. Enkelte likte at han jobbet for folket også på søndager. Noen postet imidlertid bildene hans på nytt med den kostbare kofferten fremhevet eller ringet inn. Andre påpekte også landets dystre økonomi.

–Jeg kan ikke gi min mor et anstendig måltid eller en presang på grunn av det dere har gjort de siste 38 årene, skriver en ung kjemi-utdannet mann bosatt hovedstaden Harare.

Hvor mange tomater?

Fadzayi Mahere, en kjent advokat som stiller til nasjonalforsamlingen som uavhengig fra en hovedstadskrets, bemerker at presidentens barnebarn er søte, men spørsmålet hun stiller ham er mer syrlig.

– Hvor mange tomater må en forhandler selge, hvor mange lønninger må en lege spare, hvor mange netter må man stå i kø for å få kontanter tilsvarende verdien av din LV-koffert, spør hun på Twitter.

Frykter valgfusk

I juli skal det holdes valg til to kamre i nasjonalforsamlingen og direkte valg til presidentembetet, men datoen er ennå ikke kunngjort. Tidligere valg i landet er blitt kritisert for omfattende fusk. Opposisjonenes fremste kandidat mot Mnangagwa er Nelson Chamisa. Han har sådd tvil om opposisjonen vil godta et valg før valgreformer er gjennomført. Chamisa tviler på at regjeringspartiet ZANU-PF vil la valget foregå rettferdig.

– Man kan ikke forvente at en mygg skal kurere malaria, sa han til News24 forrige uke.

Chamisa er heller ikke helt tabbefri, ifølge avisen The Chronicle. På et møte i England nylig lovet han bort sin 18 år gamle søster til presidenten hvis Mnangagwa kunne få så mye som fem prosent oppslutning i et fritt valg.

Nelson Chamisa, advokat og pastor, er opposisjonens fremste presidentkandidat.

Venter valgskred

Både han og den såkalte «krokodillen» er imidlertid i gang med valgkampen. Regjeringspartiet presenterte tirsdag et omfattende valgkampprogram.

– Folk gleder seg til å møte presidenten og vi regner med et valgskred, sa partisekretær Obert Mpofu.

Som på tidlig 1990-tall

Økonomien er litt bedre enn på begynnelsen av dette årtusenet da halve verdiskapningen gikk tapt i løpet av åtte år og valutaen kollapset. Ifølge Verdensbanken er landet nå økonomisk omtrent der det var tidlig på 1990-tallet. Jordbruk står for omtrent to tredjedeler av sysselsettingen.

Tall fra FN tyder på at ca. hver femte innbygger lever under fattigdomsgrensen. Den tilsvarer en kjøpekraft på under 1,90 amerikansk dollar om dagen. Omtrent fire av fem regnes som «arbeidende fattige» – de lever på under tilsvarende 3,10 dollar dagen.